Legalább 10%-kal drágulhat a komáromi távhő

Calor
Komárom |

A CALOR Kft. hőszolgáltató cég az infláció hatásaival és a 2024-re tervezett fejlesztések megvalósításával magyarázza a minimálisan szükséges emelést.

A komáromi képviselő-testület 8. rendes ülésén a képviselők ellenvetés nélkül megszavazták a vállalat javaslatát. Keszegh Béla (független) polgármester a napirendi pont kapcsán annyit mondott, hogy még nem a végleges számokról van szó, azok ugyanis az energiaügyi szabályozó testület (URSO) döntésétől függnek majd. A módosítással lényegében véve egy árrést kell lefedniük.

A CALOR által a napirendi ponthoz csatolt indoklás szerint a maximális ár változó összetevője 0,0687 €/kWh-ról 0,0733 €/kWh-ra emelkedne – ami, ha kiszámoljuk, arányaiban mintegy 6,2%-os növekedést jelenthet. Ami a fix összetevőt illeti, 188,3026 €/kW 213,5462 €/kW-ra nő, ez pedig nagyjából 11,8%-os drágulást vonhat magával. A szöveg emlékeztet, a CALOR az URSO tavaly novemberi döntése alapján szabta meg a hő eddigi maximális árát, amely elvileg egészen 2027 utolsó napjáig rögzítettnek számít. Ugyanakkor az infláció hatására nőttek a működési és személyzeti költségek, emellett a cégnek számolnia kell a 2024-re tervezett fejlesztésekhez kapcsolódó kiadásokkal, valamint a fűtőberendezések bővítésével is. Ugyanakkor mivel a CALOR-nak 2024 végéig élő szerződése van a gázszolgáltatóval, ezért csak minimálisan emelték a hő árát. Hogy a felhasználóknak egészen pontosan mennyivel kerül majd többe a hő, azt 10-12%-ban adja meg a vállalat a jelenlegi, vagyis a 2023-as kiadásokhoz képest.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?