Lebontottak egy házat Királyhelmecen, alatta egy katonai erődítményt találtak

Az erődítmény hosszú évtizedeken át egy ott felépült ház részét alkotta (Gönczy Bertalan felvételei)
Királyhelmec |

Aki a történelem egy szeletét szeretné élőben megcsodálni, induljon el, amíg lehet! Királyhelmecen a perbenyiki úton lebontottak egy családi házat, és előbukkant egy republikás bunker! Ezek anno a cseh megszállás alatt épültek 1920 és 1938 között. Ez jelenleg a legkeletibb, még létező bunker. Okosan cselekedve igazi turista csalogató is lehetne hívta fel a lebontott ház alól néhány nappal ezelőtt előbukkant különlegességre a környék lakosainak figyelmét a Bodrogköz Anno nevű közösségi portál szerkesztője.

A titokzatos építmény természetesen a mi szerkesztőségünk figyelmét is megragadta, ezért a környék műemlékeit jól ismerő lokálpatriótáját, a királyhelmeci Csonkavár felújításán is dolgozó Gönczy Bertalant is felkerestük, hogy meséljen valamit a most felfedett erődítményről. Ahogy azt tőle megtudtuk, a Bodrogközbe összesen 59 darab úgynevezett könnyű erődítmény építése volt eltervezve, de ebből mindössze 37-et érkeztek felépíteni. „A fennmaradó 22 csak papíron született meg, ugyanis az első bécsi döntés után a Bodrogközt az egykori Magyar királysághoz csatolták. A felépített bunkerek a Kisgéres, Királyhelmec, Dobra, Bély, Kis- és Nagytárkányon keresztül egészen a ma már Ukrajnához tartozó Csapig húzódtak. Az erődített vonal innen folytatódott Kárpátalján. A felépített 37 erődítményből, úgynevezett ROPÍK-ból mára egyetlen egy maradt meg, mégpedig az, amelyik most bukkant elő teljes formájában Királyhelmecen a Perbenyik felé vezető út mentén” – magyarázta lapunknak Gönczy Bertalan, akinek tudomásai szerint egy A-140-es típusú erődről van szó. Ahogy azt az interneten fellelhető, az ilyen és hasonló típusú erődök, erődítmények múltját és jelenét egybegyűjtő portálokon is bemutatják, a Bodrogközben a mai napig megtalálhatók a mezőkön az elbontott katonai építmények beton maradványai.

„Minden olyan betonacél, vagy a helyiek által csak roxorként hívott vasrúd, mely nem bordás, hanem sima felületű, ezekből az építményekből származik. Ez egész egyszerűen azzal magyarázható, hogy a bordázott betonacél csak a második világháború után jelent meg. A már felépített erődökhöz egyébként sorra épültek a kiszolgáló kaszárnyák is (például Nagykövesden, Örösben, Nagytárkányban) és fegyveres alakulatoknak számítottak a határ menti pénzügyőrök (többek között Kiskövesden és Perbenyikben is). Perbenyikben ma is megtalálható a volt pénzügyőrség épülete, melynél két kisebb bunker is található” – tette hozzá Gönczy Bertalan, aki a Financnistraz nevű, az egykori pénzügyőrségek épületeit egybegyűjtő portál archívuma alapján azt is elmesélte, hogy az 1938-as visszacsatolási eseményeknek 2 áldozata volt a csehszlovák oldalon.

erdotimeny

Nem bontják le

„Kiskövesden egy Hatiar nevű pénzügyőrt és vámtisztviselőt lőttek le egy konfliktus során, valamint Perbenyikben egy Adolf Komínek nevűt, akit a magyar katonák lőttek le a perbenyiki vasútállomáson történt rajtaütés során” – mesélte a királyhelmeci fiatalember. A fellelhető információk szerint a legkeletibb könnyűerődről már korábban is tudtak a tulajdonosok, sőt, a korábban említett portálokon már évekkel ezelőtt is felbukkantak róla fotók, azonban a városban élők és az arra járók többsége szinte semmit sem tudott róla. Mivel a most lebontott ház és a hozzá tartozó hátsó gazdasági rész szinte teljesen eltakarta, senki sem láthatta. Ahogy azt a szóban forgó ingatlan aktuális tulajdonosától, az egyik ott működő húsipari vállalat tulajdonosától megtudtuk, a házat azért bontották le, mert már rossz állapotban volt, és szükségük van a területre a vállalat fejlődéséhez. „Nem igazán lepett meg minket a dolog, hiszen az építmény részben látható volt. A házat már teljes egészében lebontottuk, mivel azonban egy igazi különlegességről, egy afféle látványosságról van szó, az erődítményt nem bontjuk le. Azt még nem tudjuk, hogy mit csinálunk vele, de természetesen nem zárkózunk el az itteni szervezetek, vagy az önkormányzat lehetséges ötleteitől sem” – közölte lapunknak a meg nem nevezett vállalat egyik alkalmazottja.

 

eroditmeny
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?