Régió

BARANGOLÓ: Lapjával húz, élével kormányoz – vízi kalandok a Kis-Dunán

Pozsonyeperjes | Balra a mátyusföldi ártéri erdők, jobbra a Csallóköz szépségei tárulnak azok elé, akik csónakkal indulnak felfedezni a Duna-menti alföld szépségeit a Duna leghosszabb ágán. Közel 130 kilométernyi kalandot kínál a Kis-Duna, amelyet egyre többen fedeznek fel csónakkal.
Kiss Bartalos Éva

2020. augusztus 12. 19:30

Kis-Duna

„Közbe egész napig mentem úgy, hogy nem láttam falut, csak erdőket és réteket” – írta Kodály Zoltán zeneszerző a huszadik század elején egy barátjának, a levélben Nádszeg határát és a Csallóköz szépségét méltatja. „Azt hiszem, ez szebb, mint Páris” – Kodály Zoltán szavai száz év után sem koptak meg, ma is megcsodálhatjuk a fűz és nyárfákat, sőt, Tallósnál árvalányhajat is találunk a folyó mellett.

Régiók határa a Kis-Duna

Vereknyénél ágazik le a Dunáról, és a Csallóköz északi széle mentén határolja Európa  legnagyobb folyami szigetrendszerét a Kis-Duna. Majd Gútánál folyik bele a Vágba, hogy aztán Komáromnál újra visszatérjen Európa leghosszabb folyójába. Pozsonytól Gútáig több kisebb folyó is a Kis-Dunába torkollik. Számos élőlénynek ad otthont a meder, és az ártéri erdők. Ha szerencsénk van, akkor tetten érhetjük a fák kérgét rágó hódot, vadászat közben figyelhetjük meg a szürkegémeket. A folyó nem csak gazdag állatvilága, hanem történelmi értékei miatt is érdekes, partján még ma is megcsodálhatók a régi mesterségek gyöngyszemei, a cölöpös vízimalmok.

Érdemes megfogadni a tanácsokat

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a csónaktúrák, ezt a pozsonyeperjesi Majorovics Mihály is igazolja. Misi bácsi több évtizede üzemeltet csónakkölcsönzőt a Kis-Duna partján, és úgy véli, a koronavírus-járvány miatti korlátozások pozitív hozadéka, hogy egyre többen kíváncsiak az itthoni látnivalókra, és csónakról akarják megcsodálni a táj szépségeit.

„Ennél egyszerűbb, szebb és veszélytelenebb hely nincs, mint a Kis-Duna. Gyönyörű folyó” – jelenti ki magabiztosan Misi bácsi

hozzátéve, hogy azoknak jelent igazi élményt a kirándulás, akik odafigyelnek, és betartják az alapvető szabályokat, nem viszik túlzásba az alkoholfogyasztást a vízen. „Kikötés után a gyerekek szívesen beszámolnak arról, hogy őzikét láttunk inni, láttunk jégmadarat, gémeket. Az út során kicsit iránytani kell a gyerekek figyelmét, de nagyszerű élményekkel gazdagodhatnak. Többnapos túrákon sátorozhatnak, ami újabb élmény, ilyenkor talán jobban be lehet kapcsolni a gyerekeket, a telefon lemerül, segíthetnek például fát szedni, sátrat verni” – folytatta Misi bácsi.

Majorovics Mihály több évtizede kölcsönöz csónakokat, gyakorlati tanácsokkal is ellátja a túrázókat

Lehetőségek tárháza

Pozsonytól Gútáig számos olyan hely van, ahol vízre szállhatunk, illetve kiköthetünk a Kis-Dunán. Néhány órás, egész napos, de akár többnapos programot is szervezhetünk a vízen. A csónakázók körében a Tallós és Pozsonyeperjes közötti táv a legnépszerűbb, de legalább ennyien választják az Illésháza- Jóka közötti szakaszt is, mindkét táv két-két és fél óra alatt teljesíthető. Aki hosszabb útra vágyik, az leevezhet Eperjesről Nádszegre, vagy Nyárasdra, így négy és nyolc órát tölthet el a vízen.

Pozsonyeperjesről Nyárasdon át két nap alatt evezhetnek le Gútára. De a folyó északabbi szakasza is kedvelt. Ha valaki hosszabb túrát szervez, akkor a part menti kempingekben, szálláshelyeken köthet ki éjszakára, hogy reggel újult erővel vágjon neki az evezésnek. Tőkésszigettől (Zálesie) Gútáig különböző szintű  éttermek és szálláshelyek teszik színesebbé a kirándulást.

Van, ahol a part menti tisztáson állíthatjuk fel a sátrakat, de ha szemfülesek vagyunk, és időben foglalunk, akkor szállóban is álomra hajthatjuk a fejünket és villásreggelivel indíthatjuk a vízitúra következő napját. „Térképeink is vannak, de szívesen elmondom az érdeklődőknek, hogy mit ajánlok például egynapos túra keretében.

Rossz szájízzel végződhet a kirándulás, ha valaki túl nagy elvárásokkal érkezik. Kisgyerekekkel nyolc órát evezni a tűző napon már nem olyan kellemes élmény” – mondja Misi bácsi.

A kirándulók általában megfogadják a tapasztalt csónakos tanácsait.

Vízre fel!

Így tettünk mi is, amikor családi kirándulást szervezve kerestük fel Misi bácsit, aki az alapinformációk – mikor, hány személy menne, vannak-e gyerekek, eveztünk-e már – közlése és a dátum leegyezése után rögtön gyakorlati tanácsokkal látott el bennünket. Ha valaki nem biztos a dolgában, akkor összekötik a csónakokat, így máris stabilabb rendszerben lengedezhetünk a vízen. Az üdítő, az elemózsia, a kalap és a napvédőkrém mellé ajánlott egy kispárnát is betuszkolni a csomagba. Hogy miért, arra később kitérünk. Autóinkat Pozsonyeperjesen parkoltuk le, ahonnan Misi bácsi a már a csónakokkal együtt elszállított bennünket a közeli Tallósra, itt szállunk majd vízre a Matica malomnál. A közkedvelt kirándulóhely jól megközelíthető, a faluban táblákkal jelzik, merre keressük a cölöpös vízimalmot. Csónakok a vízben, a kezdeti bizonytalanság után lassan felszabadul a mimika, és Matula bácsi hangja búgja a fülünkbe, hogy „Lapjával húz, élével kormányoz”. Misi bácsi hasznos tanácsokkal bocsát a vízre, fenekünk alatt a már említett kispárnával, bár ekkor a kezdő evezők izomzata még ellenáll a csónak stabil ülésének, néhány kilométerrel később azonban dicsérjük az intelmet.

Kis-Duna

Nem szolgáltat keleti kényelmet a kispárna, de így legalább nem vonja el a figyelmünket a fészkelődés, és a partot fürkészve elmerenghetünk a fát rágcsáló hódon, az egyik nyúlványból felszálló gémen, kileshetjük a horgászok rituáléit, vagy a víz menti kunyhók előtt elhaladva rácsodálkozhatunk az építők leleményességére. A szúnyogok sem zavarják az idillt, a vízen nem követnek bennünket a vérszívók, így a rovarriasztó krémek szaga helyett magunkba szívhatjuk az ártéri erdők friss illatát. „Kis csónakom leng a Duna vizén” – mire az utolsó taktushoz ér a társaság, kisebb riadalom lesz úrrá rajtunk. Egy mederbe dőlt fa mentén haladva felgyorsul a csónak, az ág viszi a kalapot, és mintha marasztalni akarna, száraz végei nyomot hagynak a felkaron. Adrenalin szökik az erekbe, de néhány pillanat múltán vissza az arcokra a mosoly. „A fáknál óvatosan” – jegyezzük meg, de az esti élménybeszámolóra már elhalványul a karcolás, csak az élmény marad. Mire elfáradnánk a nagy semmittevésben, és kinyújtóztatnánk elgémberedett végtagjainkat, megpillantjuk a pozsonyeperjesi hidat.

Kis-Duna

Ez nem jelenthet mást, minthogy hamarosan partot érünk. Misi bácsi már vár bennünket a víz szélén, irányítja a csónak orrát a parthoz, és készségesen segít kiszállni a vízi járműből. Még ott megfogadjuk, hogy nem utoljára találkoztunk a vízparton.

Mesterségek őrzői

A Kis-Duna évtizedekig ellátta a környékén élőket, nem csak a horgászbotok görbültek a víz felett, hanem a molnárok is számíthattak a folyó közbenjárására. A tizenkilencedik század végén még több száz vízimalomban őrölték a gabonát a Kis-Duna mentén. A molnármesterség fénykora leáldozott a vidéken, de aki kíváncsi arra, hogyan lett búzából liszt, annak Jókán és Tallóson is érdemes megállni. Mindkét faluban felújították a vízimalmot, Jókán egy kis falumúzeumot is kialakítottak a népszerű kemping mellett. A kirándulók új ismeretekkel is gazdagodhatnak a régióról.

A jókai vízimalom

Tavasztól őszig

Szinte az első melegebb napokkal együtt indul a csónakszezon. Idén a koronavírus-járvány miatt valamivel később jelentek meg az első csónakázók a vízen, azóta viszont töretlen a lendület. Egy-egy szombaton több tucat csoporttal is találkozhatunk a vízen, hétköznap a közúton, hétvégén a Kis-Dunán alakulhat ki dugó. A nyári vakáció üde színfoltja lehet a kis-dunai csónakázás. Azoknak sem kell lemondani erről az élményről, akik nem biztosak a képességeiben, szakképzett sofőrrel tutajról és motorcsónakból is megcsodálhatjuk a folyót, és még evezni sem kell. Szolgáltatótól függően 15-18 euróért bérelhetünk egyszerű, kétszemélyes csónakokat, de háromszemélyeset, illetve egyéb felszerelést is kínálnak a kölcsönzőkben. A part menti tisztásokon sátorozhatunk, de néhány helyen kempingezni is lehet, vagy szálláshelyen is álomra hajthatjuk fejünket. Az éttermekkel is hasonló a helyzet, büfék csak elvétve vannak a Kis-Duna mentén, ezért hosszabb útra mindenképp ajánlott elemózsiát csomagolni.

Bővülő bakancslista

Életünk első csónaktúrája nem maradt az egyetlen, azóta már Illésháza és Jóka között is teszteltük a távot, és meggyőződésünk, hogy a Kis-Duna mindenhol páratlan élményekkel kápráztatja el a kirándulót. A kiszemelt szakasz kiválasztásánál mindenképp érdemes megfogadni a gyakorlati tanácsokat, és némi helyismeret sem árt. Pozsonyeperjesen a vendéglő mellett kihelyezett panelek is segítik a tájékozódást, valamint a Malomtól malomig tanösvényen haladva is bővíthetjük ismereteinket a régióról. A csónakban ülve viszonylag gyorsan megbátorodik a szárazföldhöz szokott ember, különösen az a megnyugtató, amikor az evezőlapáttal elérjük a meder alját, de ne hagyjuk magunkat becsapni. A vízen is viselkedjünk felelősségteljesen, és ahogy Misi bácsi is mondta, így igazi élmény lehet a csónaktúra. A víz visszavár, a következő szezonokban újabb távokon csalogat a leghosszabb Duna-ág.

Jó, ha tudjuk

Csónakkölcsönzés: pédául: m-dunaj.com, splavy.sk, madarasz.sk

Ár: átlagosan 15 eurótól csónakonként

Látnivalók: tallósi Matica malom, jókai malom, tőkési malom, nyárasdi fürdő

Szállás, camping: például Jókán, Felsőpatonyban, Nyárasdon

Étkezési lehetőség: büfékben – különösen Jóka környékén, Pozsonyeperjesen

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Egyezség született: A járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kell fizetni a tesztért

koronavírus utazás

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

telefon k

Rendkívül drága a mobiladat Szlovákiában

koronavírus utazás

Kössünk covidos utasbiztosítást!

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

Szilágyi Áron

Szilágyi: hetekre, hónapokra lesz szükségem ahhoz, hogy felfogjam, mi is történt itt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.