Régió

Lakások fűtésére használják fel a termálfuratból nyert hőenergiát

Vágsellye | Fejlesztési munkálatokra, a városi termálfurat hatékonyabb kihasználására, valamint a Vágvecse városrészben lévő lakások fűtési rendszerének kiépítésére kapott támogatást a vágsellyei MeT hőszolgáltató cég vezetése a legutóbbi önkormányzati ülésen.
Száz Ildikó

2018. november 9. 18:13

A megújuló energiaforrások hatékonyabb felhasználása idővel mindenképpen megtérülő befektetés (A szerző illusztrációs felvétele)  

Nem minden képviselő értett egyet azzal, hogy a kért 1 200 000 euró támogatás idővel megtérül a városnak. A hosszas vitában az is elhangzott, hogy talán csak a kért összeg felét kellene jóváhagyni, a már meglévő CK3 hőszolgáltató egység korszerűsítésére. A MeT vezetése azzal érvelt, hogy csak a fűtésrendszer komplex bővítése hozhat eredményeket. Újabb hőt szállító vezetékek elhelyezését tervezik, hogy a Vágvecse városrészben is a megújuló energiaforrást használják fel a lakások fűtésére. 2017 áprilisáig a testület elsősorban a városi cég veszteséges működéséről tárgyalt, majd gazdasági ellenőrzést tartottak a hőszolgáltatónál. Korábban a képviselők több alkalommal felrótták a MeT vezetésének, hogy a tulajdonában lévő termálfuratot sokkal hatékonyabban kellene kihasználni. Roman Kondist áprilisban nevezték ki a városi társaság élére, a szakember 1996-tól dolgozik az energetika szakterületen és korábban vállalkozóként gazdasági ellenőrzésekkel, valamint megújuló energiaforrásokkal is foglakozott. Júliusban megkezdték a hőszolgáltató cég rekonstrukciós munkálatait és a távfűtési rendszer felújítását. A CK 31-es és 34-es hőszállító vezetékek városi tulajdonú telek alatt húzódnak, és mintegy négy kilométer hosszú szakaszt érintett a rekonstrukció.

Az 1 238 495 eurós beruházásra az Operatív Program keretében, az energetikailag hatékonyabb gazdálkodás projektből kaptak támogatást. A vágsellyei geotermális furat 1800 méteres mélységből fakad, és hetven fokos a hőmérséklete.

 

2013. január 10. 18:00

Értékes termálfurat
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?