Régió

Különleges leletek kerültek elő Füleken

Fülek | Leletmentő régészeti feltárás folyik a füleki vár alatt, a kutatás egyik célja a 17. században elpusztult városfalak és a külső vár kapcsolódásának beazonosítása.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 18. 16:59

A vár alatt Interreg forrásokból terveznek építkezést, parkoló és a turistákat szolgáló épület lesz itt. Az ásatáson a helyiek mellett az ELTE régész szakos hallgatói dolgoznak. Négy szondát nyitottak, kettőt a 17. századi ostrom után viszonylag épen maradt kistoronynál, kettőt pedig az építkezési területen. A torony mellett így lesz azonosítható az a város régebbi ábrázolásain fennmaradt vár és városfalrészletek, amelyek alapján a további beméréseket el lehet végezni. Az ásatást Róbert Malček régész és Titton Viktóri, a Füleki Vármúzeum igazgatója vezeti. Mindkét szakember évek óta kutatja a füleki várat, munkájuk eredményeként eddig ismeretlen információk bukkantak elő és számos tárgyi lelettel is gazdagodott a múzeum kiállítása. Idén egy ezüst tallért, több kisebb pénzérmét, csontból faragott puskatusdíszítményt, egy fésű maradványait, fegyvertöredékeket és számtalan kerámiadarabot, használati edények, kályhacsempék maradványait találtak meg. A leletanyag restaurálás és konzerválás után a Bebek toronyban látható állandó kiállítás része lesz. (szasz)

 

Fülek
A leletet a restaurálás után kiállítják - Képarchívum
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Kitolta a fagyra a hajléktalant

Sergio Ramos és a Real Madrid is a legrosszabb arcát mutatja

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?