Közös magyar országos tanévnyitó a „kettézárt faluban”

Nagyszelmenc |

<p>A hét végén az Ung-vidéki&nbsp;község görög katolikus templomában tartották a&nbsp;szlovákiai és a kárpátaljai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét.&nbsp;</p>

Az ökumenikus istentisztelet után a magyar iskolába induló szlovákiai és kárpátaljai elsős gyerekek bemutatkozása és megáldása következett, majd ünnepi beszédet tartott Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke.

Jókai Tibor portálunknak elmondta, az SZMPSZ tizenhét éve, 2000 óta szervezi meg a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitóját, melynek a hagyományok szerint egymás után mindig egy Nyugat-, egy Közép- és egy Kelet-szlovákai település ad otthont. A februári döntés alapján az idei rendezvényt Nagyszelmencen tartották, mely helyszín szimbolikus jelentőségű, hisz a II. világháború után Kisszelmec a Szovjetunióhoz, Nagyszelmenc pedig Csehszlovákiához került úgy, hogy a szögesdróttal "kettézárt" falvak magyar lakossága gyakorlatilag évtizedekig nem érintkezhetett egymással. Mivel az SZMPSZ kiváló kapcsolatokat ápol a kárpátaljai testvérszervezetével, a KMPSZ-el, úgy határoztak, idén egy közös, rendhagyó tanévnyitót szerveznek a határmenti településen. Így most a kisszelmenci, a palágykomotróci és a nagyszelmenci kiselsősök közösen kezdhették a tanévet, és közösen köszönthették a szlovákiai és kárpátaljai pályakezdőket is. "A közös tanévnyitó megrendezésével szimbolikusan azt szerettük volna összekapcsolni, ha csak egyetlen napra is, amit a történelem kettészakított, a régió lakosságát, családjait, magyar közösségétô - mondta a szervezet elnöke. Az országos tanévnyitóra egyébként nemcsak a környező bodrogközi és Ung-vidéki, valamint kárpátaljai pedagógusok és szülők mentek el, hanem szlováki szinte minden magyarlakta térségéből érkeztek résztvevők.  Az iskolakezdő gyerekeknek Szajkó Gábor, a Rákóczi Szövetség képvisletében adta át a szervezet ajándékát, a pályakezdők pedig az SZMPSZ és a KMPSZ ajándékát vehették át.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"286910","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 442px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A rendezvényen fellépett a nagykaposi Cantabile kamarakórus, a nagyszelmenci Dobó István Gyermekkórus, Choma Manuela és Tóth Ingrid komolyzenészek, valamint a nagyszelmenci születésű Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója.

Ezután a jelenlévők Duncsák Mária, kassai nyugalmazott pedagógus Szellemi építkezés értékeink mentén című előadását hallgathatták meg. Nagy Dayka Enikő, tiszasalamoni nyugalmazott pedagógus Útravaló című, a pályakezdő pedagógusokhoz intézett, a tanítói hivatás szépségeiről és nehézségeiről szóló beszédét követően Ádám Zita, az SZMPSZ alelnöke intézett felhívást a magyar diákokhoz, pedagógusokhoz és szülőkhöz, Üzenet a magyar iskolákba címmel.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"286911","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 450px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövettség (KMPSZ) által szervezett rendezvényen több más hazai és külföldi közéleti személyiség mellett részt vett Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja, Haraszti Attila kassai főkonzul, Bitay Levente konzul, Maruzsa Zoltán, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára, Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, Brenzovics László az ukrán és Jakab Elemér a szlovák parlament képviselője, Orosz Ildikó a KMPSZ elnöke, valamint Illár József, az ukrajnai Kisszelmenc és Tóth Lajos, Nagyszelmenc polgármestere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?