Kötetbe került a gimnazista fogalmazása

Takács S.M.
GALÁNTA |

Több száz diák pályamunkája között díjazták a galántai gimnázium diákjának munkáját a történetíró versenyen Debrecenben. A kiválasztott írások a Kárpát-medencei életmesék című kötetben jelentek meg.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások idején a galántai Kodály Zoltán Gimnázium két diákja, Berényi Mátyás és Takács Sándor Mátyás küldött be pályamunkát a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete által 13. alkalommal meghirdetett versenybe, amelybe közel 500 mű érkezett. Ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azokat a pályamunkákat, amelyek egy közös kötetben jelentek meg Kárpát-medencei életmesék címmel. A magyarországi versenyzőkön kívül a legtöbb mű Szlovákiából érkezett a versenybe, de Délvidékről, Kárpátaljáról, Angliából és Kanadából is küldtek pályamunkát. A verseny célja az volt, hogy felhívják a figyelmet, a szerető család olyan erő és közösség, amelyet értékként kell őrizni. A két galántai diák közül Takács Sándor Mátyás munkája került bele a kötetbe. A gimnazista lapunknak elmondta, osztályfőnöke, aki egyben a magyartanára, küldte el a versenykiírást az osztálynak a lezárások idején, és mivel úgy gondolta, úgyis rengeteg a szabadideje, bekapcsolódik a versenybe. “A családdal sokszor összeülünk, apukámmal sokat beszélgetünk, ő mesélte el élete egyik meghatározó élményét, amikor a bátyja meglepte őt a 18. születésnapján. Nagyon megtetszett a történet, ezért leírtam és beküldtem. Hónapokkal később kaptam az értesítést, hogy kiválasztották az írásomat, aminek nagyon örültem” - fejtette ki Takács Sándor Mátyás. Hozzátette, a díjkiosztó és könyvátadó ünnepség a Debreceni Református Kollégiumban volt, a járvány miatt nem tudott elmenni, de az oklevéllel együtt később megkapta a könyvet. Elárulta, hogy első alkalommal nevezett be fogalmazási versenybe, de úgy gondolja, nem utoljára, mivel tetszett neki ez a kihívás, ha lesz még hasonló lehetőség, biztosan jelentkezni fog. A Kárpát-medencei életmesék könyv bolti forgalomban nem kapható, csak a versenyben részt vevők kaptak belőle egy-egy példányt. 

 

Érdekes

Részlet Takács Sándor Mátyás: Apu mesél című fogalmazásából:

“Elképesztő érzés a súlytalanság, a süvítő szél. Már nem is emlékeztem a félelemre, csak a gyönyörű kilátást érzékeltem, ami alattam volt. Ez a “hangtalan zene”, a szabadesés semmihez sem hasonlítható érzése. Elém tárult életem egyik legszebb látványa lebegés közben. Több száz kilométeres látótávolság, egy egészen lélegzetelállító perspektívából. Minden, amit imént az ablakon keresztül láttam, most még szebbnek tűnt, és úgy éreztem, hogy mindennek a része vagyok. Egy idő után azonban rájöttem, hogy valójában egyenesen zuhanunk. A föld nagyon messze van, és egy pillanatra ismét pánikba estem. Abban a pillanatban érzékeltem egy rándulást, és már ott is volt felettem egy nagy, színes ejtőernyő. Kinyílt. Fantasztikus érzés volt, ahogy zuhanunk a “semmibe”. Egy semmihez sem fogható érzést tapasztalhatsz meg, amit szavakkal nehezen lehetne leírni, ezt át kell élni! Megkönnyebbültem, már lebegünk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?