Koraszülött csecsemőknél életmentő lehet a légzésfigyelő készülék

Klaudia Demová főorvos és Táňa Tomasch a Kereszteződés Alapítvány igazgatója
Érsekújvár |

Húsz korszerű Babysense II légzésfigyelő készüléket vett át Klaudia Demová az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet Újszülött Klinikájának főorvosa Táňa Tomaschtól a pozsonyi Kereszteződés Alapítvány igazgatójától.

A kórház újszülött osztálya 1997-től kiemelt perinatológiai központként működik, Érsekújvárban vállalták a különösen kockázatos szülések miatt súlyosan beteg és az ezer grammnál kisebb születési súlyú újszülöttek intenzív ellátását. A Galántai, Komáromi, Vágsellyei, Dunaszerdahelyi és Lévai járásból is fogadják a kismamákat. Klaudia Demová főorvos elmondta, minden édesanyát felkészítenek a légzésfigyelő használatára és útmutatót kapnak arra az esetre, ha véletlenül kihagy, vagy leáll a baba légzése. A légzéskimaradásnak vagy -leállásnak nagyon súlyos, akár halálos következménye is lehet, de sem a szülő, sem az egészségügyi nővér nem állhat őrt a nap huszonnégy órájában a csecsemő mellett. Jelenleg tizenöt egészségesen fejlődő és tizenkilenc rizikós újszülöttről gondoskodnak a neonatológiai klinikán.

A Kereszteződés Alapítvány 2008-tól segíti az egészségügyi dolgozók munkáját az adományozók jóvoltából, és szoros kapcsolatban áll az érsekújvári kórházzal. Együttműködnek az Anyuka, lélegzem nevű projektben is, amelynek lényege, hogy a családok légzésfigyelő készüléket bérelhetnek. Klaudia Demová ezzel kapcsolatban elmondta, ajánlatos legalább a csecsemő féléves koráig alkalmazni a légzésfigyelőt, ám a koraszülött babáknál legalább egy éven át érdemes odafigyelni a legapróbb jelekre is. A sajtótájékoztató résztvevői ellátogattak az újszülött osztályra, ahol a szakemberek próbaképpen bekapcsolták a készülék vészjelzőjét. Néhány konkrét esetet idézett fel Klaudia Demová főorvos, amikor valóban életet mentett a készülék. A már otthontartózkodó, stresszhelyzetben lévő, aggódó édesanyának az osztály dolgozói segítettek, mindvégig telefonkapcsolatban voltak vele, amíg ismét be nem indult a baba légzése. A szakemberek elmondták, igencsak hangos, kellemetlenül sípoló hangot ad ki a légzésfigyelő, de ez éppen azért fontos, hogy a zuhany alatt álló édesanya is meghallja. Volt már olyan esetük is, hogy a csecsemő hirtelen felriadt a váratlan zajra, és helyreállt a légzése. Az érsekújvári kórházban minden csecsemő fekhelyén van légzésfigyelő, a klinikán és számos családnál mintegy negyven berendezés van jelenleg forgalomban.

A légzésfigyelő féléves bérleti díja 36 euró, minden további hónapért hat eurót fizet a család. A bérleti díjból újabbakat vásárol az alapítvány, hogy a lehető legtöbb család igénybe vehesse a készüléket. Az izraeli gyártmányú légzésfigyelő az egyetlen, egészségügyi intézményekben is használható, engedélyezett berendezés. A Kereszteződés Alapítvány eddig negyvenegy szlovákiai kórházat látott el készülékekkel.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?