Komáromi hajógyáras relikviákat vár az állami levéltár

hajógyár
Komárom |

Felhívással fordult a Nyitrai Állami Levéltár komáromi fióklevéltára az egykori hajógyáriakhoz abból az alkalomból, hogy idén 120 éve kezdődtek a gyárban a javítási, majd a gyártási munkák.
 

A gyárnak 120 éves története során számtalan sikeres és kevésbé sikeres időszaka volt, a régióban alig volt olyan család, amely ne kötődött volna hozzá. 1945 után a térség legnagyobb munkáltatója volt, több ezer alkalmazottal, meghatározta a város fejlődését. Az évforduló kapcsán a levéltár szeretné összegyűjteni a gyárhoz köthető dokumentumokat, sajtóanyagokat, szórólapokat, képeslapokat, fotókat, a hajógyár logójával ellátott tárgyakat (naptárak, zászlók, kitüntetések, tollak, poharak stb.), valamint a gyár dolgozói által készített tárgyakat (pl. gyertyatartókat, hamutartókat, karácsonyfa-állványokat stb.).
 

Kapcsolódó cikkünk

A Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság (MFTR) a folyami hajózás térhódítása nyomán a 19. század végén döntött arról, hogy téli kikötőt és hajógyárat létesít a Budapest és Bécs közti szakaszon. A Hugo Wellisch által felépített modern hajógyárban 1898-ban 140 munkással kezdődött a munka. 1918-ban a gyár a csehszlovák állam tulajdonába került és a Škoda Művek bérelte, majd 1938-ban ismét az MFTR birtokába került. Az új hajógyárat 1947-ben kezdték építeni, és 1949-től folyt benne a termelés. A rendszerváltást követőn a gyár részvénytársasággá alakult, de az orosz piacok elvesztésével egyre csökkent a termelés, fokozatosan bocsátották el a dolgozókat. 2012 óta a SaM (Stoje a mechanizmy) társaság tulajdonában van.

A hajógyár születésének évfordulóján kívül további kerek évfordulókról is megemlékeznek a levéltárban: az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásáról és Csehszlovákia megalakulásáról (1918), a varsói csapatok 1968-as inváziójáról, valamint a Szlovák Köztársaság megalakulásáról (1993). Ezekhez az eseményekhez kapcsolódó emlékeket, sajtóanyagot (napilap, hetilap, folyóirat, plakát, szórólap), illetve képanyagot (képeslap, fotó, rajz) is gyűjtenek. A levéltárral a 035/790 3931-es telefonszámon, az archiv.nr.kn@minv.sk e-mail -címen, vagy személyesen, Komáromban, a Várút 2-es szám alatti munkahelyen lehet felvenni a kapcsolatot.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?