Régió
A konferencia résztvevői megosztották egymással tapasztalataikat - Képarchívum

A hungarikumok közé jelölik a komáromi erődöt

V. Krasznica Melitta

2018. március 21. 19:57

Komárom | Több mint ezer adattal sikerült bővíteni a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet (SZMMI) adatbázisát annak a pályázatnak köszönhetően, amelyet az intézet és a Felvidéki Értéktár Bizottság közösen hirdetett meg tavaly augusztusban.

A pályázat célja a felvidéki magyar nemzeti és helyi értékek felfedezése, regisztrálása, dokumentálása, feldolgozása, rendszerezése és e tudásanyag megőrzése a következő nemzedékek számára. Az ünnepélyes eredményhirdetést a Közösség és érték – települési értékek feltárása című szakmai konferencia keretében tartották Csicsón. A konferencián részt vett Varga Péter, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnöke, Szakáli István Loránd, a földművelési minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára, valamint Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora is. Varga Péter a konferencián bejelentette, a komáromi erődöt a hungarikumok közé jelölik; ha rákerül a listára, ez lesz az első felvidéki hungarikum. A Felvidéki Értéktárban eddig a kurtaszoknyás falvak népviselete és hagyományőrzése, a bényi román kori műemlékek, a deáki római katolikus templom, a kőtés, a paprikás kattancs és a pozsonyi kifli szerepel.

2018. március 7. 11:47

Megszűnhet a robbanásveszély a komáromi fürdőben

„Intézetünk több mint 30 adatbázist kezel, amelyeket igyekszünk egyre bővíteni – mondta lapunknak a konferenciát követően Huszár László, az SZMMI igazgatója. – A Településeink értékei elnevezésű pályázatot a Felvidéki Települési és Tájegységi Értéktár Bizottságok, illetve a tájegységi értéktárban jegyzett települések számára írtuk ki, a 46 bizottságból 22 kapcsolódott be a munkába. A konferencián is elhangzott, hogy az érték az, amit a helyi közösség annak tart, én úgy fogalmaznék: a tücsök-bogártól a katedrálisig. Hiszen teljesen mást jelent mondjuk egy emlékjel a helyieknek, mint az átutazóknak. Nekünk az a feladatunk, hogy ezekből minél többet össze-gyűjtsünk és örökül hagyjunk az utódainknak.” A pályázóknak két feladatsort kellett elvégezniük, egyrészt a Felvidéki településmustrából hiányzó adatokat – hagyományok, jelek, közösségek, személyiségek kategóriában –, másrészt az adott település amatőr együtteseit, a Csemadok alapszervezetek tevékenységét, valamint történelmi évfordulókat megörökítő korabeli fényképeket kellett gyűjteniük. A legeredményesebbek pénzjutalmat kaptak. Az értékelés az összegyűjtött adatok, fotók száma alapján pontozással történt, az első három helyen a Nagymegyeri, az Ógyallai és a Balogvölgyi Értéktár Bizottság végzett.

A konferencián elhangzott, hogy meg kell erősíteni a Felvidéki Értéktár Bizottság szakmai hátterét, jobban be kell vonni az egyes tájegységi és települései értéktár bizottságokat a stratégiai célok meghatározásába – amelybe beletartozhat közösségeink gazdasági megerősítése –, a kulturális örökségek mellett pedig nagyobb hangsúlyt kell helyezni a természeti és tudományos örökségekre. El kell gondolkodni azon is, miként lehet bevinni a helyi értékeket az oktatási rendszerbe, illetve miként lehet jobban összekötni a múltat a jövővel. Huszár László elárulta, nyáron újabb pályázat kiírását tervezik.

Önnek ajánljuk