Régió

Klímatérkép készül Kassáról

Kassa | Nemsokára kiértékelik azt a klímaérzeti térképet, melyet Kassa város önkormányzata és a Kárpátok Fejlesztési Intézmény (KRI) indított még idén júniusban. A térkép segítségével szeretnék felmérni, melyek azok a részek, amelyeket a városiak túl melegnek, esősnek vagy éppen szelesnek találnak.
Németi Róbert

2019. október 19. 16:06

Klímatérkép készül Kassáról
A jelenlegi felmérésekbe eddig 3742 válaszadó mintegy 60 ezer észrevételét regisztrálták. - A szerző illusztrációs felvétele

A klímaváltozásból eredő változások kapcsán létrehozott térkép mögött egy kassai ekonómusokból, klimatológusokból, építészekből és egyéb szakemberekből álló csoport KRI néven futó nonprofit társasága áll, melynek köszönhetően már az ország más városaiban is készültek hasonló, de kevésbé részletes térképek. A projekt keretében indított pocitovemapy. sk honlapon jelenleg öt város lakosai oszthatják meg véleményeiket, meglátásaikat és egyéb észrevételeiket lakóhelyükről. Míg Galántán, Rozsnyón és Bártfán úgynevezett hangulati térképeken mérik fel, melyek a város legkellemesebb, legbiztonságosabb, vagy éppen a leginkább fejlesztésre szoruló részei, addig Kassán és Zsolnán egy klímaérzeti térkép segítségével jelölhetik meg a lakosok azokat a helyeket, amelyek a klímaváltozás szempontjából különféle nehézségeket, vagy akár veszélyeket jelenthetnek az ott élők számára. A kassai térkép 2019. november 15-ig lesz elérhető, a zsolnaiak pedig e hónap végéig jelölhetik meg rajta véleményüket. A projekt kiértékelése után egy 250x250 méter nagyságú részletes térkép készül Kassáról olyan feljegyzésekkel, amelyekből többek között az is kiderül, hogy melyek a legrizikósabb városrészek, hol találhatóak a legveszélyesebb berendezések – például elektromos transzformátorok –, vagy épp az, hogy hol mozognak legtöbbet a legveszélyeztetettebb közösségi rétegek, tehát a négy évnél fiatalabb, illetve a 75 évnél idősebb lakosok.

Az internetes térképen a felhasználó több módon jelölheti meg az általa problémásnak vélt helyeket. Különféle matricákat helyezhet el, de egy kattintással akár előre meghatározott helyeket is megjelölhet, vagy tetszés szerint egy teljes utcát, városrészt vagy egy konkrét szakaszt is berajzolhat a térképen. A csoport által összegyűjtött információk bárki számára elérhetők, és az összegzésük után a helyi önkormányzat vezetését fogják segíteni a város további fejlesztésében.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A páciens szenved, megoldás nincs

Érsekújvári járás: Kecskék a padláson, kiéheztetett és láncra vert kutyák az udvaron

Eltűntként keresik a 20 éves Michalt

Tépések és karmolások nélkül nem megy

Régiófoci: kevés a bíró, a fiatalok gyorsan feladják

Befejeződött Európa legnagyobb szabású hídépítése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.