Régió

Klein Ottokár: „Semmilyen feltétellel nem egyezek bele a szálloda eladásába”

Érsekújvár | A városi tulajdonú Hotel Korzo Részvénytársaság felszámolását és a szálloda eladását indítványozta néhány ellenzéki képviselő, ám a város vezetése nem értett egyet ezzel a döntéssel. A legutóbbi önkormányzati ülésen ismét heves vitát váltott ki a városi szállodával, annak gazdálkodásával kapcsolatos téma a testületben.
Száz Ildikó

2020. május 22. 11:30

Korzó szálló
- Képarchívum

Nem nézhették tétlenül

Tavaly ősszel felgyorsultak az események a Hotel Korzo Részvénytársaságban. Néhány képviselő feljelentést tett a városi részvénytársaság korábbi vezetése ellen. Felmondtak az előző igazgatónak és új gazdasági menedzsert vettek fel. Štefan Rovňaník a városi hivatal főellenőre mélyreható ellenőrzésnek vetette alá a társaság gazdálkodását 2015-től 2019 első félévéig, beleértve az igazgatótanács és a felügyelőbizottság üléseinek a jegyzőkönyveit. Az ellenőrzés során felmerült hiányosságokat harmincnyolc pontban foglalta össze a testületnek. Ladislav Borbély (független) képviselő, a Hotel Korzo Részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke akkor és most is elismételte, hogy több gyanús pénzügyi tranzakciókra derült fény, miután átvette a társaság vezetését. A cég korábbi vezetése 60 ezer eurós hitelt vett fel, nem tudni, milyen célból, és ezen kívül legalább 50 ezer euróval tartozik a szociális, illetve az egészségügyi biztosítónak, de a rezsiköltségeket és a fizetéseket sem rendezték.

Felújították az ötödik emeletet

„Sikerült felújítanunk a szálloda ötödik emeleti szobáit, amelyeket nem tudni miért, de hátrányos helyzetű családoknak adtak ki bérbe napi két euróért. Amikor tavaly júniusban átvettük a céget, elszörnyedtünk azon, milyen körülmények uralkodtak a szállodában és hogyan lakhattak egy épületben a vendégek, illetve ezek a lakók. Feleslegesen volt 27 alkalmazottja a szállónak, azóta szolidabb, kisebb csapattal dolgozunk”

– mondta Borbély.

„Felvettünk 50 ezer euró hitelt, és rendeztük a tartozások egy részét. A részvénytársaság mostani vezetése március 17-én tett feljelentést a szálló korábbi vezetése ellen. Szabaduljon meg a város ettől az ingatlantól! Lehetséges, hogy néhány napig még egyfajta tulajdonjogi nosztalgiája lesz a városnak, de aztán mindenki belátja, hogy ez jó döntés volt. Belátom, hogy a jelenlegi válsághelyzet nem éppen kedvez az ingatlan eladásoknak” – hangsúlyozta Ladislav Borbély.

Öt lehetséges variáns

A Hotel Korzo Részvénytársaság vezetése több lehetséges variánst javasolt a testületnek és arra kérte a városi képviselőket, mérlegeljenek és döntsenek közösen a városi vagyonról.

Összekötni, egy helyre összpontosítani a Korzó szállóba néhány városi szolgáltatást, aktivitást, állt az egyik javaslatban. Bérbe is adhatnák az egész épületet egy vállalkozónak, eddig egy érdeklődőről tudnak, aki évi 10 ezer euró bérleti díjat ajánlott fel. Kevesellték az összeget. Működhetne a szálloda helyén egy szociális szolgáltató központ idős lakosok számára, ám egy ismert tervező túl költségesnek találta ezt a megoldást, miután terepszemlét tartott az épületben. Esetleg bérlakásokká alakíthatnák át az ingatlant, de semmiképpen sem hátrányos helyzetű családok számára.

„A város az egyetlen részvényes, amelynek a képviselőjeként semmiképpen nem egyezem bele az ingatlan eladásába. Amíg a posztomon vagyok, semmilyen adásvételi szerződést nem írok alá. Bármilyen nyomást gyakorolnának is rám, ilyen döntés nem hagyok jóvá”

– hangsúlyozta Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere.

„Elfogadható megoldásnak tartanám, hogy lakásokká alakítsuk át a szállót az érsekújváriak számára, de fontosnak tartanám, hogy egy emeletet megtartson a város, ahol különféle rendezvények idején el tudná szállásolni a vendégeit. Vannak bérlőink, különféle cégek is működnek jelenleg az épületben, ezt is figyelembe kell venni. Azonosulni tudnék azzal, hogy olyan lakásokká alakítsuk át a szállodai szobákat, ahol családok élhetnek a város központjában” – mondta Klein Ottokár.

Néhány képviselő, köztük Gabriel Katona (független) nehezményezte, hogy a részvénytársaság vezetése nem fűzött a javaslatokhoz semmilyen előzetes kalkulációt, így nem tudják, melyik megoldás mennyibe kerülne.

Érsekújvári idegenforgalom

„Nem volt idő gazdasági elemzéseket készíteni a most nyilvánosságra hozott javaslatokhoz. Két hónapon át csak a felgyülemlett adósságokat rendeztük. Ha nem jön a koronavírus-helyzet, már megnyitottuk volna a szállodát, márciusban kezdtük volna a szezont. Ezért rendeztük be új bútorokkal a felújított emeletet. Az év eleje holtszezonnak számít a városban, és más, komolyabb szállodák is veszélybe kerültek a válsághelyzet miatt” – mondta Ladislav Borbély.

Denisa Felixová, a Kultúra városa projekt főszervezője elmondta, kénytelenek voltak átértékelni, átütemezni a rendezvényeket. A meghívott vendégek közül elsősorban a szlovák művészekkel, előadókkal számolnak. Továbbra is kétséges a külföldi vendégek idelátogatása.

„Nem tartom előremutatónak folytatni a szállodai szolgáltatást, és a korábbihoz hasonló módon üzemeltetni a vendéglőt. Ha én vagyok a szálloda tulajdonosa és nem a város, biztosan eladom az ingatlant, ám az egyetlen részvényesen múlik a döntés”

– tette hozzá Borbély. A testületi vita során felmerült, hogy akár luxuslakásokat is építhetnének a szállodában, melyeket bérbe adnának vagy eladnának az érdeklődőknek.

Érsekújvár önkormányzata a végső döntést a május végére tervezett testületi ülésen hozza meg, amelynek egyetlen programpontja a városi szálloda jövőképe lesz. Az ezzel kapcsolatban elfogadott határozatban az áll, hogy a testület kizárja a beterjesztett javaslatok közül azt a lehetőséget, hogy a Korzó szállót eladják. Peter Podbehlý (független) képviselő javaslata a részvénytársaság megszüntetéséről nem kapott kellő támogatást a testületben.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.