Kiválasztották a Galántai Könyvtár új épületének nyertes tervét

GA-könyvtár-makett
GALÁNTA |

A két parkot összekötő, kültéri rendezvényhelyszínt magába foglaló terv lett a nyertese annak a versenypályázatnak, amelyet tavasszal indított a Galántai Könyvtár. Az intézmény új épületét a tervek szerint 2026 decemberében adják át.

Idén márciustól júniusig lehetett pályázni a Galántai Könyvtár új épületének megvalósítására. A versenypályázat győztese Michal Kontšek építész, az ő tervei alapján kap a mostaninál méltóbb, szebb, korszerűbb helyiségeket a könyvtár, amely tavaly ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Az építészeti-várostervezési pályázatba 48 pályamű érkezett. Michal Kontšek tervében a zsűri nagyra értékelte a helyszín hatékony helykihasználását, valamint azt az elképzelést, hogy az eredetileg polgári iskolaként működő régi épület külső falait beépítik az új épületbe. A zsűri azt is kiemelte, hogy a ferde tető miatt nem tűnik majd hatalmasnak a háromszintes új épület, ugyanakkor a viszonylag kis területen elfér egy zöld udvar is, ahol szabadtéri tevékenységeket, például nyári olvasótermet, irodalmi esteket vagy műhelymunkákat lehet tartani.

„A két park egyesítése kiváló megoldás, teljes mértékben kihasználja a kétoldali tájolást és az onnan nyíló kilátást” – állapították meg értékelésükben a versenypályázatot bíráló zsűritagok. Az új könyvtár a galántai neogótikus Esterházy-kastély egykori gazdasági udvarának helyén épül, közvetlen kapcsolatban a városi parkkal és az SNP parkkal.

„A legújabb trendek alapján tudtuk kiválasztani a legjobb dizájnt. Az új könyvtár nem csupán a könyvek kölcsönzésének helyszíne lesz, hanem modern kulturális és közösségi központ lesz Galánta és a régió lakosainak számára”

– fogalmazott Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, hozzátéve, hogy a pályázatot a megyei fenntartású Galántai Könyvtár hirdette meg, mivel jelenleg nem megfelelő helyiségekben működik a város egy másik részén. A versenypályázat egyik feltétele volt, hogy a versenyzők nem nyújthattak be látványterveket, amelyek torz benyomást kelthetnek. Helyette csak a rajzok és makettek alapján választott a zsűri, így jobban tudott a szakmai szempontokra figyelni. Lívia Koleková, a Galántai Könyvtár igazgatója lapunknak elmondta, idén szeptembertől 2025 májusáig tartanak az építkezés előkészületei, vagyis a tervdokumentáció elkészítése, a területrendezés, az építési engedély kiváltása.

„A győztes tervből egy teljes körű építészeti tanulmány készül, amelybe a tervező beledolgozza a zsűri észrevételeit, intézményünk, valamint a megyei műemlékvédelmi hivatal és Galánta város részletes követelményeit. Az ütemterv alapján 2025 júniusában kezdődhet az építkezés, az új épület átadása pedig 2026 decemberében lesz”

– tette hozzá Lívia Koleková. A Galántai Könyvtár évente mintegy 30 000 látogatót fogad. A 70 ezer darabos könyvállomány nagyjából egyharmada magyar nyelvű. Az intézmény az olvasás és az irodalom népszerűsítésére közel 150 rendezvényt szervez. Az új könyvtár várhatóan a helyi közösség természetes találkozóhelye lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?