Régió

Kiállítás a híres operaénekesnőről

Nyárasd | Házy Erzsébet operaénekesnő tiszteletére rendeztek kiállítást a Nyárasdi kultúrházban, a világhírű operaénekesnő helyi gyökerei előtt tisztelegve.
author
Kürthy Judit

2022. szeptember 22. 19:45

Számos szerepe mellett  Puccini Manon Lescaut-jának címszerepéről vált híressé (A szerző felvétele)
Számos szerepe mellett Puccini Manon Lescaut-jának címszerepéről vált híressé (A szerző felvétele)

A látogatók megismerkedhettek Házy Erzsébet színművész gazdag életművével és fontosabb szerepeivel. Az embernagyságú bemutató táblákon pályájának legmeghatározóbb állomásaira is kitértek, melyeket számos fotóval is illusztráltak. A kiállítást Németh Jolán, az egykori nyárasdi kézilabda csapat moszkvai olimpiát is megjárt játékosa és Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója nyitotta meg, valamint Bacsó László polgármester is beszédet mondott. A rendezvény a Hejrá Nyározsd Polgári Társulás és Nyárasd község önkormányzatának közreműködésével Nagyszombat megye támogatásával valósulhatott meg.

Jobbról balra látható Németh Jolán, Jarábik Gabriella és Bacsó László (A szerző felvétele)
Jobbról balra látható Németh Jolán, Jarábik Gabriella és Bacsó László (A szerző felvétele)

Zarándokút Budapestre

Örömömre szolgál, hogy megrendezhettük ezt a kiállítást. Egy olyan komoly kultúr személyiséghez van közünk, nekünk, nyárasdiaknak, akikre méltán lehetünk büszkék. A színésznő csupán 53 évet élhetett meg, 1982. november 24-én hunyt el, kereken 40 éve. Ez alkalomból szervezünk egy zarándokutat a budapesti Farkasréti temetőbe, ahol nyugszik. Aki velünk szeretne tartani, szívesen látjuk. Ha jobban belegondolok, halálakor hasonló korban volt, mint amiben most én. Azt hiszem, hogy bőven lett volna még a magyar kulturális életnek mit adnia. Ez a kiállítás egy jó olyan alkalom arra, hogy jobban megismerjük őt. Mi, akik szervezkedünk és fejlesztéseket végzünk a faluban, hamarosan új utcákat nyitunk majd. Általa lett olyan hazai személyiségünk, akiről el is nevezhetünk egyet.

– mondta beszédében Bacsó László, Nyárasd polgármestere.

 

Utcát neveznek majd el a faluban Házy Erzsébetről (A szerző felvétele)
Utcát neveznek majd el a faluban Házy Erzsébetről (A szerző felvétele)

Keresnünk kellett egy olyan fontos hazai személyiséget, aki Magyarországhoz és Szlovákiához is egyaránt kötődik. Így esett a választásunk Házy Erzsébetre. Németh Jonánnak köszönhető, hogy a kiállítás Nyárasdra is megérkezhetett, illetve Kelemen Teréziának, a Liszt Intézet igazgatójának, aki az eredeti, pozsonyi kiállítást kezdeményezte. Az összeszedett anyagot először a Viac ako sused, azaz Több mint szomszéd nevezetű magyar kulturális héten mutattunk be idén június 8-án. A megnyitóra is érkeztek Nyárasdról és már akkor arról beszélgettünk Németh Jolánnal, hogy ide is elhozzuk.

- mondta Jarábik Gabriella.

Házy Erzsébet életének fontos állomásait ismerhették meg a látogatók (A szerző felvétele)
Házy Erzsébet életének fontos állomásait ismerhették meg a látogatók (A szerző felvétele)

Az évszázad Manonja-ruha

A kiállítás egyik legszebb darabja egy eredeti fellépőruha, melyben legnagyobb szerepét, Puccini Manon Lescaut-jának címszerepét énekelte. Amikor ezt a ruhát Klementisz Tamás, a Magyar Operaház magánénekese meglelte a raktárban, elkérte az operaháztól és saját költségén restauráltatta. A felújított ruhát eddig a Házy Erzsébet énekversenyeken láthatták. Erről a szerepéről kapta “Az évszázad Manonja” nevet. Örömmel jelentem be, hogy ezt a ruhát Nyárasd községnek ajándékozzuk.

– mondta büszkén Jarábik Gabriella a közönség előtt. A megnyitót követően Dunajszky Géza tanár, helytörténész a színházterembe invitálta a közönséget és egy vetítéssel egybekötött előadásban még több részletet árult el a művésznő életéről. A gazdag kiállítási anyagot Pozsonyból, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumából kölcsönözték.

Nyárasdnak ajándékozták az eredeti, restaurált fellépő ruhát (A szerző felvétele)
Nyárasdnak ajándékozták az eredeti, restaurált fellépő ruhát (A szerző felvétele)

Az évszázad Manonja című kiállítást legközelebb a komáromi Duna Menti Múzeumban tekinthetik meg szeptember végétől, ahol az eredetileg kiállított tárgyak minden darabja látható lesz.

Galéria
(A szerző felvétele)
(A szerző felvétele)
(A szerző felvétele)
(A szerző felvétele)
+22
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Novemberben érkezhet az újabb 13. nyugdíj

cseh határátkelőhely

Csütörtöktől huszonhét cseh átkelőn lesz lehetséges az átlépés

koronavírus

442-vel nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában

cseh határátkelőhely

Szlovák belügyminisztérium: Uniós szinten kell dönteni a határellenőrzés bevezetéséről

01

Fizetés nélkül tankolta teli a lopott autót, aztán országhatárokon át menekült

gyászhír

Augusztusban csökkent a halálesetek száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.