Kettős ünnep Deákiban

Deáki |

<p>Újraszentelték a deáki református templomot, és beiktatták Édes Ákos lelkészt. Az ünnepségen Gulyás Lajos emléktábláját is leleplezték, és kiállítást nyitottak meg a kultúrházban.</p>

A 229 tagú deáki református gyülekezet templomát a kétezres évek elején felújították, hogy meggátolják a falak nedvesedését, átvágták a falakat, de az épület vakolata omladozni kezdett. Édes Ákos lelkész és felesége, Édes Réka 2010-ben érkezett a gyülekezetbe. A hívők akkor kezdték el a harminc éve nem lakott parókia felújítását. Tavaly decemberben döntötték el, hogy nyáron a templomot is felújítják. A munka augusztus elején kezdődött. „Gyülekezetünk tagjai és az erre járók sokszor percekig gyönyörködtek a nem egész két hónap alatt megújult templomunk láttán. A templomot négy centiméter vastag poliészterrel borítottuk be, utána bevakoltuk. Lefestetettük a tornyot, kicseréltettük az ablakdeszkákat, templomunk új köntöst kapott” – tájékoztatta lapunkat Édes Ákos lelkipásztor. A gyülekezet megtakarításai mellett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a Galántai és Vágsellyei Református Leányegyházközség, a község önkormányzata, a gyülekezet tagjai és sok vállalkozó járult hozzá a felújítás költségeihez. A templom mellett felújították az egykori rektorlakást és a gyülekezet összes épületének kerítését, befejeződött a parókia teljes felújítása. Édes Ákost a Komáromi Református Egyházmegye esperese, Dobai Sándor iktatta be, igét hirdetett Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke. Édes Ákos igehirdetése után a komáromi egyházmegye lelkészei köszöntötték a beiktatott lelkészt, majd leleplezték Gulyás Lajos lelkipásztor emléktábláját. Az istentisztelet után a kultúrházban folytatódott az ünnepség. Megnyitották Baros Róbert kiállítását a felújított templomról készült fotókból. Az ünnep alkalmából egy harminchat oldalas kiadványt jelentettek meg a templom történetéről és a gyülekezet életéről. A beiktatott lelkésztől megtudtuk, szolgálatuk a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház észak-nyugati peremvidékén fontos a magyarság szempontjából is. „Igyekszünk az itt élő reformátusok, de minden hitében és lelkében erősödni vágyó testvér számára felekezetre való tekintet nélkül olyan egyházi programot kínálni, amellyel mindenki a neki legmegfelelőbb módon épülhet be gyülekezeteink egészébe” – tette hozzá Édes Ákos. (béva)  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!