Régió

Kettős ajándék a lévai Barsi Múzeumnak

Léva | Két mellszobrot, Túri Török Tibor magyarországi szobrászművész alkotásait adták át ma a Barsi Múzeumban, így a lévai városnapok és a múzeumok éjszakája még emlékezetesebbé vált a járási székhelyen élő magyar lakosok számára.
Száz Ildikó

2018. május 19. 19:27

- Száz Ildikó felvételei

Méltó helyet kapott a Barsi Múzeumban I. Koháry István mellszobra, a lévai hős életútját Novák Margaréta az intézmény régésze és történésze ismertette magyarul és szlovákul. Koháry 1661-ban lett Hont vármegye főispánja, majd altábornaggyá és bányavidéki főkapitánnyá nevezték ki. Csatlakozott De Souches tábornagyhoz, aki Léva elfoglalása után a Vághoz akart visszahúzódni. Ekkor azonban Ali esztergomi pasa Lévát kezdte ostromolni. Koháry az előhad vezéreként a Garam átjáróit védte, de már a csata kezdetén halálos lövést kapott, a lövéstől megrémült lova Garamkeszi határig hurcolta holttestét. Kápolna őrzi az emlékét azon a helyen, ahol a tetemét megtalálták.

bar
b

Tolnai Csaba városi és megyei képviselő, a Lévai Városszépítő Társulás elnöke a mai ünnepségen elmondta, hogy nagy meglepetésükre az alkotó még egy ajándékot tartogatott a lévaiak számára. Az átadási ünnepségen hozták meg Kittenberger Kálmán magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író mellszobrát. Kittenberger 1881-ben született Léván. A magyar vadászirodalom klasszikusa Léván végezte elemi és középiskolai tanulmányait, a lévai tanítóképzőben természetrajz tanára, Kriek Jenő tanította meg az állatok preparálására. Kittenberger a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség lévai csapatának névadója, egy utcát is elneveztek róla a lévai vár közelében. A Koháry utcában születésének 130. évfordulóján emléktáblát avattak, amit sajnos megrongáltak, darabjait a múzeumban őrzik.

b
b

A szombati ünnepségen Ján Dano a múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket, I. Koháry István mellszobrát Štefan Mišák, Léva polgármestere leplezte le közösen az alkotóval A mellszobor alatt magyarul is feltüntették I. Koháry István nevét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kizárt, hogy a Dron szennyezi a levegőt – állítja a gumifeldolgozó vezetése

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Liverpool–Arsenal rangadó a tévében

Befejeződött a tátrai vihar utáni mentőakció

Gál nem akarja akadályozni a nyomozást, nem nyilatkozik Jankovská ügyében

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?