Régió

Két ökológus, két kerékpár, 20 ezer kilométer, 20 országon át

Somorja | Két fiatal ökológus, a somorjai Öllös Hanna és a frankfurti Jonas Sommer voltak múlt héten a somorjai Mozi klub vendégei. Szeretnek utazni, felfedezni és kerékpározni. Nyitottak, tudatosak és kíváncsiak a világra. Egy hónapja indultak útnak Frankfurtból, kerékpáron.
author
Jakubec Ágnes

2022. május 31. 16:01

A biciklizés Hanna és Jonas szenvedélye (Öllös Hanna felvétele)
A biciklizés Hanna és Jonas szenvedélye (Öllös Hanna felvétele)

A két éve alakult Dunavit – Dunamenti Tájvédelmi Társulat, célul tűzte ki a csallóközi táj védelmét. Fontosnak tartják bemutatni, hogy milyen lehetőségei vannak a fenntartható mezőgazdaságnak a régióban, hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget. Teszik ezt aktív terepmunkával, kiállításokkal, videókkal és nevelő célzatú előadásokkal. A Dunavit ugyanakkor környezetvédelemmel kapcsolatos megmozdulásokat is támogat a régióban. Ez a két remek kezdeményezés a somorjai Moziban ért össze. Itt került sor egy vetítéssel egybekötött beszélgetésre a két világjáró ökológussal.

Biking 4 Biodiversity

Hannáék a múlt héten értek Somorjára és megosztották az eddig megtett 1300 kilométer tapasztalatait. A Biking 4 Biodiversity (kerékpározás a biológiai sokszínűségért) az ő nagy projektjük, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy felkeressék az útjukba eső nemzeti parkokat, természetvédelmi kezdeményezéseket. Tanulmányozzák és dokumentálják, hogyan is működik a természetvédelem a világ más pontjain. Ausztriában, egy civil szervezetnél dolgoztak, amikor megismerkedtek és ott született meg a kerékpártúra ötlete. Jonas városából, Frankfurtból indultak, és természetesen megálltak Hanna városában, Somorján is.

„Frankfurtból származom és kisgyerek korom óta szenvedélyem a természet, az állatvilág tanulmányozása, számomra nem volt kérdés, hogy ez lesz a hivatásom”

– mondta Jonas. Hanna hozzátette, hogy nagyon szeretik a kettes számot: két ember, két bicikli, 20 ezer kilométer, 20 ország, Németországtól Szingapúrig. Bemutatták az útitervüket, amire másfél évet szánnak. Az eddig megtett út viszonylag határozott elképzelés mellett zajlott. Jonas városából letekertek Hanna városába, Somorjára, majd Budapest érintésével a Duna mellett érik el a Fekete-tengert. Az út nagyja, több mint 18 ezer kilométer még előttük van. Ami a folytatást illeti, Törökország, Közép-Ázsia, majd Kína érintésével szándékoznak eljutni Délkelet-Ázsiába. Leginkább a Kárpátokra és Dél-Ázsia változatos állat- és növényvilágára kíváncsiak. Arra a kérdésre, miért pont Szingapúrig tekernek, Jonas ésszerű, frappáns választ adott: „azért, mert addig vezet a szárazföldön az út”.

Hanna és Jonas az első szakaszban Fraknfurttól Somorjáig kerekezett (Öllös Hanna felvétele)
Hanna és Jonas az első szakaszban Frankfurttól Somorjáig kerekezett (Öllös Hanna felvétele)

Sokféle tájvédelem

„Külföldi tapasztalatunkból kiindulva tudjuk, szükség van az önkéntes munkára Mindannyiunknak részt kell ebben vállalni, mert a valódi változás helyi szinten kezdődik. Ehhez elengedhetetlen a civilek támogatása”

– mondta Hanna. A Biking 4 Biodiversity küldetésének célja, hogy feltérképezze a természetvédelem, az abban működő emberek sokféleségét. Hangsúlyozni kell, mekkora ereje van a közösségi szerepvállalásnak természetünk védelmében. Eddigi útjuk során Németországban faültetésben segédkeztek, vadállat genetikai intézetet látogattak, repcetengeren keresztül bicikliztek. Bajorországban meglátogattak egy betűzőszú áldozatává vált fenyőerdőt, ahol erre a jelenségre lehetőségként tekintenek, nem szimplán kárnak vélik. Hiszen ez is értékes terület, csak másfajta életformának ad otthont. Felkeresték a Thayatal Nemzeti Parkot, amit a Thaya (csehül Dyje) folyó választ ketté.

„Az egymással határos nemzeti parknak mégis két különböző hozzáállása van természetvédelemhez. Amíg a cseh oldalon, a Podyjí nemzeti parkban a szabályozott tájvédelmet, élővilágban gazdag területeket mutatták meg nekünk, addig az osztrák oldalon az őshonos, vad erdőt láttuk, ahol semmiféle emberi beavatkozás nincs”

– mondta Hanna.

Hanna és Jonas az első szakaszban Frankfurttól Somorjáig kerekezett (Öllös Hanna felvétele)
Hanna és Jonas az első szakaszban Frankfurttól Somorjáig kerekezett (Öllös Hanna felvétele)

A komfortzóna határai

Azért is döntöttek a bicikli mellett, mert ez a legkevésbé káros az ökoszisztémára és mert szenvedélyük, bármilyen időjárásban. Segít a kapcsolatlétesítésben, szabaddá tesz, beszélgetéseket indít el. Ami az anyagiakat illeti, az út költségeit maguk fedezik, nincs mögöttük semmilyen szervezet, ami támogatná őket. Este sátrat vernek és kempinggázon készítik el a meleg ételt. Aludtak már almalugasban, tóparton és a híd alatt. Az acélvázas bicikli 14 kilogrammot nyom, felpakolva már 50-et. Megosztották, hogy az eddigi tapasztalatuk alapján a napi költségvetés átlagban 10 euróra jön ki személyenként. Kihívás mindig akad, de eddig sikerült jól venni az akadályokat.

A jó hangulatú, kötetlen beszélgetés után többen voltunk, akik úgy mentünk haza, hogy nyeregbe pattanunk és bicajozunk egy nagyot!

A somorjai est folyamán kvízt is játszottak arról, hogy milyen mértékű a fajok kipusztulása világunkban, illetve mennyi élet van egy evőkanál talajban (a szerző felvétele)
A somorjai est folyamán kvízt is játszottak arról, hogy milyen mértékű a fajok kipusztulása világunkban, illetve mennyi élet van egy evőkanál talajban. - A szerző felvétele

Hannáék útja a következő csatornákon követhető:

www.biking4biodiversity.org  

www.facebook.com/biking4biodiversity

www.instagram.com/biking4biodiversity

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

korčok k

Korčok elutasította az SaS ajánlatát, egyelőre kivonul a politikából

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

atomfegyver k

Az oroszok nem lennének képesek a nukleáris hadviselésre – állítják az amerikai szakértők

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.