Régió

Késtek a vonatok, összeomlott a biztonsági rendszer

Ma hajnalban összeomlott a Pozsony–Komárom szakaszon a vasútvonal biztonsági rendszere, késtek a vonatok, sőt, néhány szerelvény el sem indult, csak kora délutánra sikerült kijavítani a hibát.
Bartalos Éva

2018. november 20. 18:59

Az utóbbi napokban több fennakadás volt a szakaszon - A szerző felvétele

A biztonsági rendszer képezi a vasúti közlekedés alapját, mondta Martin Žarnovický, a RegioJet közlekedési magánvállalat szóvivője. Ha nem működik, nem lehet kezelni a váltókat, és nem keresztezhetik egymást a szerelvények, ami a Pozsony–Komárom egyvágányos vonalon komoly fennakadást okoz. „A biztonsági rendszer nélkül nem indíthatjuk el a vonatokat. Ma egy idő után sikerült újraindítani a közlekedést a pálya egyik szakaszán, de Úszor és Misérd (Nové Košariská) között sokáig nem tudták kiküszöbölni a hibát. A Lég és Pozsony közötti 27 kilométeres szakaszon nem működtek a váltók, így nem lehetett keresztezni a járatokat. Az is gondot okozott, hogy reggel egy szerelvényünk sem volt a pozsonyi állomáson, mert az első vonatok Komáromból, illetve Dunaszerdahelyről indulnak a fővárosba, majd vissza” – magyarázta a szóvivő.

2018. augusztus 23. 08:23

RegioJet: Az év első felében 1,7 millióan utaztak Pozsony és Komárom között

A Szlovák Vasutak közleménye szerint hajnali negyed négykor észlelték a hibát a Pozsony–Pozsonypüspöki szakaszon, kiderült, hogy Úszoron egy elromlott optikai kábel miatt omlott össze a rendszer. Később korlátozásokkal ugyan, de Úszor és Misérd között is újraindult a közlekedés. „A Szlovák Vasutak munkatársai Úszoron és Misérden kézzel állították át a váltókat. További öt vasúti átjárónál is gondot okozott a hiba, ezért a közlekedők biztonságáért csak óránkénti 10 kilométeres sebességgel haladhattak át a szerelvények az átjárókon” – írta közleményében a Szlovák Vasutak. A reggeli csúcsforgalomban két órát is késhettek a vonatok, sőt, olyan is volt, amit nem indított el a vállalat. „Időbe telt, míg sikerült gondoskodnunk a pótlóbuszokról, ezért is tanácsoltuk azt az utasoknak, hogy ha lehet, más közlekedési eszközt válasszanak” – folytatta a szóvivő. Volt olyan utas, akihez nem jutott el a vállalat javaslata. „A peronon vártam a vonatot, de senki nem szólt, hogy hiába várok. Az interneten olvastam, hogy órákat is késnek a szerelvények. Végül busszal indultam el a fővárosba” – mondta egy dunaszerdahelyi utas. Žarnovickýtól megtudtuk, hogy kora délutánra sikerült kijavítani a hibát, de a torlódások miatt további késések nehezítették az utazást.

Nemcsak a pálya állapota nehezíti meg a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vonalon ingázók életét, hanem egyéb, egymástól független gondok is bosszússágot okoznak az utasoknak és a közlekedési vállalatnak.

„Hétfő este egy ismeretlen vasakadályokat helyezett a vágányokra az úszori állomáson, amibe belehajtott az egyik szerelvényünk”

– folytatta a szóvivő. Senki sem sérült meg, de a szerelvény megsérült. A közlekedési magánvállalat elnézést kért az utasoktól a kellemetlenségekért, de leszögezték, hogy nem a közlekedési vállalat, hanem külső hatások okozták a késéseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Megszűnik a komáromi kórház mikrobiológiai osztálya

A szlovák-magyar határon folytatódik a tüntetés

Gyorsvonat elé hajtott egy autó Nagysurányban, egy anya és 11 éves kislánya szörnyethaltak

Ellenőrzött ünnepi menü

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?