Kerékpárkölcsönzőt nyit Esztergom és Párkány

Párkány
Esztergom/Párkány |

A napokban mutatták be
azt a kerékpárkölcsönző rendszert, amelyet Párkány 
és Esztergom közösen épít ki 
a Mária Valéria hídon keresztül. A sikeres pályázatnak köszönhetően 
14 új kerékpárkölcsönző és dokkoló állomást létesítenek 
a két város főbb pontjain.

A határon átnyúló Interreg program keretében, melynek összértéke közel egymillió euró, nyolc esztergomi és hat párkányi állomást létesítenek, hatvan hagyományos és negyvenöt elektromos kerékpárral. „Ez a közösségi közlekedésnek egy családbarát, korszerű, hozzáférhető és energiahatékonyság szempontjából is feltétlen környezetbarát formája” – fogalmazott Romanek Etelka, Esztergom polgármestere. A szolgáltatást főképp a két város közt rendszeresen ingázó helyi lakosoknak és munkába járóknak szánják, a kölcsönzőnek tehát nem csak turisztikai vonzata van – tette hozzá Eugen Szabó párkányi polgármester.

Hernádi Ádám, az Esztergom városát érintő kiemelt turisztikai fejlesztésekért felelős miniszteri biztos szerint az ilyen típusú fejlesztés a korszerű, környezetbarát közlekedésről kialakult közgondolkodás fejlettségét is mutatja. „Minél többen kerékpároznak, annál fejlettebb az adott város közlekedéssel kapcsolatos közgondolkodása. Itt érdemes megemlíteni Koppenhágát és Amszterdamot, ezek a városok Európában élen járnak ebben. Ebben a rendszerben nemcsak hagyományos kerékpárok lesznek, hanem 45 darab elektromos drótszamár is. Ezért azok is megtalálhatják ebben az örömüket, akik nem mindennap bicikliznek. A Mária Valéria hídnak van egy emelkedő szakasza, 514 méteren meg lehet izzadni” – mondta Hernádi. Hozzátette, egész más kerékpárral bejárni egy települést, mint például autóval, amikor csak áthaladunk, átsuhanunk rajta. A biciklikölcsönző informatikai és digitális hátterét a T-Systems Magyarország Zrt. adja.

„A kölcsönző egész évben működni fog, ez időjárásálló, vandálbiztos rendszer. Ennek megfelelően kétféle jegy, illetve bérlettípus lesz. Lesznek a féléves, éves bérletek, amelyeket a lakosság használhat, és lesznek eseti jellegű napi-, hétvégi és hetijegyek, utóbbiakat a turistáknak szánjuk” – közölte Fóti Balázs, a T-Systems Magyarország Zrt. képviselője.
A bicikliket, a műszaki és karbantartási feladatokat, az alkatrész-utánpótlást Magyarország legnagyobb kerékpárüzeme szavatolja öt évig. A kerékpárok könnyűszerkezetűek lesznek, lesz rajtuk GPS-nyomkövető és biztonsági elektronikus jelzőrendszer is. A kerékpárok indokolt átszállítását szintén a Neuzer Kft.végzi, pozsonyi, győri, budapesti példák alapján. „Tizenkét órán keresztül van logisztikai szolgálat, és 24 órás a rendszerfelügyelet, tehát gyakorlatilag a mi működésünk 24 órás, de csak 12 óra az, amikor logisztikát kell biztosítanunkˮ – taglalta Neuzer András, a cég tulajdonosa.
A kerékpárkölcsönző próbaüzemelése idén ősszel lesz, internetes, bankkártyás, telefonos és személyes fizetéssel is igénybe vehetjük a szolgáltatást. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?