Kassától Pozsonyig versenyeznek a veteránok, több dél-szlovákiai településen is áthaladnak

A csodálatra méltó gépjárműveket az elmúlt hétvégén, egy autószállító vasúti szerelvénnyel hozták meg Kassára (A szervezői csapat felvétele)
Kassa/Jászó/Betlér/Magas-Tátra/Bajmóc/Pozsony |

Május 27-én, hétfőn vette kezdetét az 500 szlovákiai kilométer (500 km slovensých) című veterán autóverseny. "Az idei év kivételes lesz - az 500 km-es szlovákiai versenyt a FIVA-val (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), a történelmi járművek tulajdonosainak és rajongóinak világméretű szervezetével együttműködve szervezzük meg" - közölték a veteran autók Kassára való vasárnapi megérkezése után a szervezők. 

Május utolsó hetén újra szebbnél szebb veterán autókkal találkozhatnak a Kassa és Pozsony között közlekedők. A hétnapos nemzetközi verseny során számos dél-szlovákiai településen is áthaladnak a gépjárművek. Míg a verseny első napját az ország keleti végében, Nagybári érintésével Kassán kezdték, a hét fennmaradó részében, konkrétan a mai nap (május 28-án kedden - a szerk. megj.) Mecenzéfen, Krasznahorkaváralján és Betlérben is áthaladnak. Ahogy arról a verseny szervezői csapata beszámolt, az idei évad kimondottan különlegesnek számít a rendezvénysorozat történetében, hiszen a történelmi gépjárművek tulajdonosait egybegyűjtő FIVA évente egyszer egy olyan országot választ ki, ahol a rallye-világversenyt megrendezik. 

„Az egy hétig tartó rendezvénysorozat keretén belül a világ 17 országából származó gyönyörű veterán autók és motorkerékpárok mutatkoznak be. Ezt az egyedülálló élményt gazdag kísérőprogram egészíti ki, amely a motorozás történetének  minden korosztályát képviselő szerelmeseit egyaránt lelkesíti. A rendezvény keretében történelmi repülőgépek átrepülésére is sor kerül a kassai Fő utca felett” – derült ki a szervezők hivatalos tájékoztatójából. 

A több szakaszra bontott verseny második, május 28-án kezdődött,  a Magas-Tátra felé vezető versenyszakasz során a nevezetes jászói apátságot, Rozsnyót és a betléri múzeum kastélyparkját is érintik a versenyzők. Az utóbbinál a jelenlegi tervek szerint 10:30 és 13:00 óra között egy mini-kiállítás keretében bárki szemügyre veheti a történelmi gépjárműveket, majd azt követően a dobsinai főtér érintésével indulnak tovább Poprád, majd végezetül a Magas-Tátra irányába. A legendás verseny egyébként a két világháború közötti időszakban született, az első 500 km-es szlovákiai verseny résztvevői 1937. június 20-án rajtoltak el. Az 500 km-es szlovák verseny modern története az 1970-es években kezdődött. Az 1974-es, úgynevezett emlékfogat volt az első veterán verseny Szlovákia mai területén. A versenyt 2021 óta egy új szervező által módosított formában élesztették újra, a versenyzők a Kis-Kárpátok öt körpályája helyett Szlovákia különböző részeire látogatna el a csodálatra méltó gépjárműveikkel. A történelmi verseny részletes programját és további információkat a www.500km.sk/program internetes hivatkozáson át tekinthetik meg az érdeklődők. 

veteran auto
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?