Régió

Kassa megye egy dollárért venné meg a U.S. Steel acélművet

Kassa | A keleti nagyváros határában működő acélmű és az ott dolgozók jövőjének érdekében Kassa megye egy dollárért megvenné az amerikai székhelyű U.S. Steel kassai leányvállalatát.
Németi Róbert

2019. szeptember 25. 14:00

U. S. Steel
- Daniela Pirschelova (Plus Jeden Deň)

A régió legnagyobb munkáltatójaként ismert nagyvállalat már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a következő két évben 2500 alkalmazottól szeretnének megválni, Rastislav Trnka megyeelnök azonban közbelépne. „A gyárban és annak leányvállalataiban mintegy 12 ezer ember dolgozik, éppen ezért nem nézhetjük tétlenül a történéseket. Aggódunk a vállalat konkurenciaképességének fenntartásáért, hosszú távú túléléséért, nem utolsósorban pedig a megye munkavállalóiért” – juttatta el szerkesztőségünkhöz Trnka nyilatkozatát Anna Činčarová, megyei szóvivő. 

Mint kiderült, a megyeelnök korábban egy, a nagyvállalat vezetőinek jelenlétében zajló találkozó keretében informálódott a U. S. Steel helyzetéről és jövőbeli terveiről. James Bruno, a U. S. Steel elnöke az Európai Unió úgynevezett környezetterhelési díjának kivetésében látja a legnagyobb gondot. Állítják, a díj deformálja a nemzetközi acélpiacot, mivel az EU-n kívüli országok gyártóira nem vonatkozik, az európai gyártók diszkriminálva érzik magukat. 
A tárgyaláson arról a befektetési tartozásról is szó esett, mely a megyeelnök szerint elsőrendű oka a vállalat stagnálásának. A megye által közzétett nyilatkozat alapján a U.S. Steelnek nagyjából egymilliárdos tartozása van. „Ettől függetlenül úgy érezzük, hogy a vállalat konkurenciaképességének csökkenése elsősorban a modernizációs és fejlesztési befektetések hiányának köszönhető” – jelentette ki Rastislav Trnka, aki azt is megjegyezte, hogy a kassai U. S. Steelben olyan események sorozatát látja, mint amilyen 2012-ben ment végbe a szintén hozzájuk tartozó szerbiai Smeredevo vasgyárban. „Ott is ugyanez történt. A vállalat lassan eladósodott, nem volt elég megrendelésük, és a munkásokat is elbocsátották. Meg szeretnénk előzni, hogy idáig fajuljon a helyzet, ezért ajánlatot tettünk a vállalat megvásárlására, egy dollárért átvenné a megye. Ha ez sikerülne, az acélmű nyilvános szektor kezébe kerülne. A kassai vasgyár menedzsmentje nem dönthet az ajánlatról, ezért meg kell várnunk az amerikai cég vezetőinak hivatalos válaszát” – zárta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke. A megye oda is eljuttatta a vállalat megvételére vonatkozó ajánlatát.

Trnka ajánlata kiverte a biztosítékot a gazdasági tárcánál és a nagyberuházásokért felelős miniszterelnök-helyettesnél egyaránt. „Rastislav Trnka saját PR-ja érdekében nevetség tárgyává próbálja tenni az ország egyik legnagyobb munkáltatóját. Az ajánlata ad abszurdum és felelőtlen a befektetővel és a gyár több ezer alkalmazottjával szemben. Fontolóra kellene vennie a funkciójából való távozásátˮ – közölte Maroš Stano, a gazdasági tárca szóvivője. 
Richard Raši (Smer) nagyberuházásokért felelős miniszterelnök-helyettes cinikus áprilisi tréfának nevezte Rastislav Trnka ajánlatát. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

Eduard Heger
Frissítve

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

rendőrség

VIDEÓ: DAC-sál miatt támadták meg az autó utasait a nagyszombati szurkolók – a stadion helyett egy cellában kötöttek ki

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.