Régió

Káromkodóknak, paráznáknak, tolvajoknak helye – szégyenkő a gömöri Szkároson

Szkáros (SKEREŠOVO) | A néhai Gömör megye falvai közül, a honfoglaláskor gyepű-vidéknek számító Túroc-völgy egyik szép helyen lévő falujában, Szkároson egyedülálló érdekesség maradt fenn: egy szégyenkő, amely a templom bejárata előtt áll.
Szászi Zoltán

2020. október 26. 11:42

Szkáros
- Szászi Zoltán felvétele

Első írásos emléke ennek a falunak 1243-ból, tehát közvetlenül a tatárdúlás utáni időkből való, ekkor még Staruch néven említették. 

Szkárosról, dióhéjban 
Néhány évvel később, 1266-ban, mint Scarus, majd 1353-ban Strasa néven szerepelt az okiratokban. Ez a 14. századi említés egyértelműen a településnek a vízfolyást, erdőt, megye vagy akár kiemelt birtokhatárt védő, őrző, a Túroc patak völgyében észak–déli irányba haladó kereskedelmi utat figyelő, azaz strázsáló szerepéről vall. A 16. században több, ma már nem pontosan azonosítható nemesi birtokosa is volt, majd a Draskóczy és Kubinyi családoké lett. Későbbi legjelentősebb birtokosa a Hanvay család. A falu szerkezete igen régi, úgynevezett szeres telepítésre utal. Keleti felén két nagyobb úri lakot is jelölnek a második és a harmadik katonai felmérés régi térképei, nyugati és északi részén pedig kisebb portákat, északkeleti legmagasabb pontján pedig a templomot. Ez a legmagasabb pont egykor körbe árkolt, a vészterhes időkben palánkkal, védőfallal ellátott megszentelt helynek, templomnak a helye. Szkáros ma a református híveket szolgáló templomáról biztosan csak azt tudni, hogy a reformáció idején már állt ott épület, ennek átépítése a 16. század vége felé történhetett. Nagy valószínűséggel az is feltételezhető, hogy egy késő gótikus templom lehetett az épület elődje. A jól látható támpillérek a mai falakon ezt sejtetik. Itt, ezen a kiemelkedő ponton lévő, a mintegy három-négy árnyi területű templomudvaron, a déli falon nyitott bejárathoz közel található egy mintegy hetven-nyolcvan centiméteres magasságig kiemelkedő, láthatóan emberi munkával henger alakúra formált kő. 
A szkárosi szégyenkő. 

A köz büntetett és ítélt
A bűntettet, vétket elkövetők nyilvános megszégyenítésére szolgáló eszközt, az egykori történelmi Magyarországon a kutatások szerint úgy a 13. századtól kezdték el használni. Elég változatos volt az elnevezése ennek az eszköznek, tájegységenként más-más néven ismerték. Volt ez szégyenfa, szégyenoszlop, szégyenkő, bitófa, cégér, pellengér, pelengér, pilinger, pillinger, perrengér vagy pölöngér. A Szkáros temploma mellett lévőt szégyenkőnek nevezik. Ezeknek az eszközöknek főleg bűnmegelőző, nevelő, elrettentő és visszatartó célja volt. Emellett a közvéleményt is befolyásolták vele. Aki valaha is szégyenkőre került, az megbélyegezett lett. Az ilyen embert a kisközösség vagy kitaszította magából, vagy pedig a szégyenkőre állítás megszégyenítő erejét afféle átnevelési módszerként használták. Ezt az ítélkezési és büntetés-végrehajtási formát sok helyen alkalmazták. Szégyenkőre kisebb vétkekért állíthatta a helyi bíró vagy az egyház képviselője az elkövetőt. Kisebb bűnnek, véteknek számított a káromkodás, a pletykálkodás, a paráználkodás, a részegeskedés, botrányokozás, kisebb értékű lopás vagy csalás, istenkáromlás. Az elkövetőt a falu elöljárósága, vagy az egyházi elöljáróság – reformátusoknál a presbiterek – meghallgatta, tanúk bevonásával bizonyították a bűnét, majd kirótták rá a büntetést. Eszerint egy vagy akár többszöri alkalommal is ott kellett állni a templom előtti szégyenkő tetején, úgy hogy már az istentiszteletre érkezők is lássák a vétkest. Gyakran fennhangon kellett kántálnia a vétkét, vagy egy nyakába akasztott feliraton adták a közösség tudtára, mit követett el a vétkes. Az efféle bíráskodás, vagy önbíráskodás azonban esetenként arra is alkalmat adhatott, hogy néhányan visszaéljenek tisztségükkel, hatalmukkal, esetleg hamis vagy pénzért vásárolt, fenyegetéssel, zsarolással kicsikart tanúvallomások alapján ítéljenek el ártatlan embert. Ugyanígy az elítélt esetleg pénzzel kiválthatta a büntetését, ha ehhez elég gazdag volt. A szégyenkőre állításnak a büntetési formáját végül a felvilágosult uralkodó, II. József tiltotta be. A szégyenkövek nagy része el is tűnt, és faluhelyen elvétve találni ma már. Szkároson szerencsére megmaradt ez a történelmi emlék, mementójaként az egykori jogrendnek, ítélkezésnek, világi és egyházi morálnak.

Tájoló

Szkáros község a Nagyrőcei járásban van, a 2832-es Gömörfalva–Ratkó közti úton közelíthető meg. A templom melletti szégyenkő a 48.504/20.200 GPS-koordinátáknál található. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Juhász György

A minőségi oktatás vonzza a hallgatót

dac

GALÉRIA: A kerületi rangadón is győzött és élre állt a DAC

Komárom

Visszanyerte régi fényét a Jókai-filagória

Igor Matovič

Több százan tüntettek Matovič háza előtt Nagyszombatban

advent

Rendhagyó lesz az adventi időszak

Peter Pellegrini hlas
Frissítve

Pellegrinit választották a Hlas elnökének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.