Régió

Káposztasavanyító üzemmel gazdagodott a Cserehát mikrorégió

Hidasnémeti | A Cserehát kistérség fejlődését segítő akcióterv keretében a határvidéken megvalósult utolsó projekt a kezdetekben hat embert fog foglalkoztatni, és segít a helyi zöldségtermelőknek abban, hogy termékeiket értékesíteni tudják.
author
Németi Róbert

2022. május 27. 15:30

Az üzem átadására ma délelőtt kerített sort
Az üzem átadására ma délelőtt kerített sort  - Németi Róbert felvételei

A Kassa Megyei Önkormányzat a partnereivel együtt a termesztett nyersanyagokban, szakképzett emberekben és természeti szépségekben gazdag települést új munkahelyek teremtésével is szeretné fejleszteni. A szlovák-magyar határonvonal mentén fekvő Cserehát kistérség az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország operatív program keretében megvalósuló projekt keretében egy újabb üzemmel gazdagodott. 2022. május 27-én, pénteken a Kassától mintegy húsz percnyi autóútra található magyarországi Hidasnémetiben megnyílt a savanyúkáposzta erjesztésére és csomagolására szolgáló üzem, amely ifjabb Horváth Tibor, az üzem működtetését biztosító Tesz-Team és Horti vállalatok vezérigazgatója szerint a kezdetekben legalább hat embernek fog munkahelyet biztosítani. „Vállalatunk több éves szlovákiai élelmiszeripari tapasztalattal rendelkezik, amely ezentúl a határvonal magyarországi oldalán is szeretné bővíteni tevékenységét. Az új gyárban várhatóan a káposztaszezont megelőző hónapokban, tehát szeptember elején indul be a munka. Míg a projetkben megfogalmazott feltételek szerint a kezdetekben legalább hat embert alkalmazunk, reményeink szerint a közeljövőben akár húszan is dolgozhatnak a hidasnémeti üzemünkben” – közölte az Új Szóval ifjabb Horváth Tibor.

Átadás

 

Fejlődő mikrorégió  

"Örülök, hogy az elmúlt hónapokban négy új kisebb gyár és egy cukrászda születésének is a szemtanúi voltunk egy olyan régióban, ahol nagy a potenciál, de nehézkes a terjeszkedés. A most említett határon átnyúló projekt Cserehát gazdasági színvonalát növeli köszönhetően annak, amiben kiemelkedő: nevezetesen a termesztés és a későbbi feldolgozás kedvező feltételeinek. A gyárak koncepciója egyedülálló a kassai régióban, és úgy vélem, hogy segíteni fogják a helyi termelőket, elősegítik a kívánt együttműködést, és növelik a mikrorégió ismertségét a határmenti térségben. Az ilyen projektek nagyszerű ösztönzést jelentenek a helyiek számára, akiknek kiútra és új munkatapasztalatra van szükségük" mondta Rastislav Trnka kassai megyeelnök.

Átadás

 

Többmilliós beruházás

A Hidasnémetiben felépült gyártócsarnok a helyi vasútállomás közelében áll. A szükséges gépek beszerzésével a projekt költségvetés az 1 330 620 eurót is meghaladta. A gyárnak a helyi gazdáktól származó káposztát kell feldolgoznia, amely erjesztési és csomagolási folyamaton megy keresztül. Ideális körülmények között az éves termelés elérheti az 1 500 tonnát a téli szezonban, amikor a káposzta erjesztésre kerül. Emellett egy másik termék a káposztalé, az úgynevezett Juska lesz, illetve a jövőben csalamádé előállításával is szeretnénk foglalkozni” – tette hozzá Horváth Tibor. A Cserehát kistérség határon átnyúló akciótervét 2019-ben indították el. A projektbe bekapcsoló partnerek öt piacteret nyitottak Buzitán, Szepsiben, valamint a magyarországi Encs, Hidasnémeti és Gagyvendégi településeken, ahol a helyi gazdák és termelők árusíthatják termékeiket. A projekt keretében már megnyíltak a gyümölcslevek feldolgozására, magvak pörkölésére, tökolaj előállítására és egy cukrászda működtetésére szolgáló üzemek. A gyárak fokozatos megnyitása valójában a 4 417 494 euró összköltségvetésű projek lezárulását jelenti. A projekt koordinátora az Európai Via Carpatia, amelynek társalapítója a Kassa Megyei Önkormánzyat. A gyár átadásával a kör bezárul, és lassan, de biztosan összegezhetünk. A projekt számos értékes eredményt hozott. Már csak a fenntartásuk és további fejlesztésük van hátra. Szorítunk partnereinknek, és már most tudjuk, hogy a jövőben is hasonló tevékenységeket fogunk folytatni” – mondta Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia Európai Területi Együttműködési Csoportosulás igazgatója.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szlovák Orvosszakszervezet küldöttsége a keddi tárgyaláson sem tudott megegyezni az egészségügyi minisztériummal

Napról napra egyre több orvos mond fel

f

Az elit nyomozó szerint ilyen büntetést kaphat a pozsonyi gázoló

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

f

Kiderült, mennyivel hajthatott a pozsonyi gázoló

zelenszkij k

Zelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely lehetetlenné teszi, hogy valaha is tárgyalóasztalhoz üljön Putyinnal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.