Régió

Jóváhagyták a telekcserét Párkányban

Párkány | A képviselő-testület a rendkívüli ülésén megszavazta a telekcserét az állami útkezelőséggel, az önkormányzat részéről tehát nincs akadálya annak, hogy kerékpárút épülhessen a városon keresztül.
Buchlovics Péter

2021. október 28. 15:38

A képviselő-testület megszavazta a telekcserét az állami útkezelőséggel
A képviselő-testület megszavazta a telekcserét az állami útkezelőséggel. - A szerző felvétele

A párkányi képviselő-testület legutóbbi, rendkívüli ülésén megszavazta, hogy a város telkeket és telekrészeket cseréljen el az állami útkezelőséggel, a döntéssel pedig az önkormányzat részéről elhárult az akadálya annak, hogy Párkányon keresztül a jövőben kiépülhessen az a kerékpárút, amely a Karva-Párkány és a Párkány-Helemba bicikliutat köti majd össze. A város az új Nánai út és a körforgalom alatti telkekért cserébe kapja meg az útkezelőségtől a Gyári út melletti telkeket. Mint arról legutóbb beszámoltunk, a telekcserék ügye a rendes ülésen azon bukott el, hogy az MKP frakciójának többsége attól tartott, ha az új körforgalmat átadják az útkezelőségnek, akkor oda az állam bármikor olyan szobrot telepíthet, mint a komáromi Cirill és Metód-szoborcsoport, esetleg olyat, mint a Duna-korzó melletti Štúr-szobor.

Rossz a példa

A mostani ülésen Sipos István, a városháza vagyonjogi osztályának vezetője közölte, a polgármesterrel és a fejlesztési részleg vezetőjével együtt tárgyaltak az állami útkezelőség igazgatójával, aki nem egyezett bele abba, hogy a körforgalom közepe Párkány tulajdonában maradjon. Egyrészt azért, mert az új körforgalom középpontja a Nánai úttal együtt az uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósult felújítás szerves része, másrészt pedig azért sem, mert a képviselők által felhozott komáromi példa Párkány esetében nem igaz. Ugyanis Komáromban annak ellenére épült Cirill és Metód - szoborcsoport a körforgalomba, hogy az alatta lévő telek máig Komárom tulajdonában van. Az útkezelő vállalat igazgatója azt is tudatta, cégének nincs kifogása az ellen, ha az új körforgalom közepét Párkány parkosítja, vagy oda a város jelképeit helyezi el. A képviselő-testület ezek után jóváhagyta a telekcserét.

Belső felújításra pályáznak

A rendkívüli ülésen a képviselő-testület jóváhagyta, hogy a párkányi művelődési központ az IROP program keretében épületének belső felújítására pályázhasson a kulturális tárcánál. Ennek értelmében a kultúrház 210 ezer euróra pályázik a minisztériumnál a toalettek felújítására és korszerűsítésére, különös tekintettel a Covid-járvány hatásaira. Azaz, vadonatúj, érintésmentes, automatikusan tisztuló mosdókat, piszoárokat, toaletteket, szappanadagolókat szerelnének be, egyáltalán, a XXI. század higiéniai követelményeinek megfelelő szociális helyiségeket alakítanának ki, a közönség és a fellépők számára is. Továbbá felújítanák a színpad burkolatát, a szufittákat, a függönyt, korszerűsítenék a fény- és hangtechnikát, új klímaberendezést is telepítenének. A testület a 10 ezer eurós önrészt is jóváhagyta, a pályázatot november közepén kell beadni. Az ülésen Szórád György, az Enerbyt városi vállalat igazgatója arról számolt be, hogy a rendkívül magas és instabil világpiaci árak, az energiaválság és az állami szabályzás kései lépései miatt a vállalat jövőre csak drágábban fogja tudni biztosítani a távhőszolgáltatást. Most azon dolgoznak, hogy a kedvezőtlen tényezőket minél jobban kiküszöbölhessék és a lakosság mindebből lehetőleg minél kevesebbet érezzen meg. Az igazgató hozzátette: a távhőszolgáltatás Párkányban az idei fűtési szezonra biztosított. A rendkívüli ülésen a képviselő-testület megszavazta a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola és az Ady Endre Alapiskola iskolatanácsának, valamint a Vadas fürdő felügyelő tanácsának tagjait is. Párkány jövő évi költségvetése kapcsán elhangzott, hogy 2022-ben nem számolnak a helyi adók és a hulladékelhordási díj emelkedésével.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogamzásgátló

A nőgyógyász javasol, a nő dönt

Marta Matyasová

Amíg élek, játszani fogok

adventi vásár

Szóval kirándulna Magyarországra? Ezek az árak a győri adventi vásáron - euróban

omikron dél-afrika

WHO: Még nyitva maradhatnak az országhatárok!

gabr

Ezekben a kerületekben figyelmeztetést a meteorológusok a jegesedés miatt!

pixabay

Ez a 2021-es év szava a  Merriam-Webster cég szerint…

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.