Régió

Januártól ismét járnak a vonatok Ipolyság és Zólyom között

Csata/Ipolyság/Zólyom | Tizenhat év kihagyás után január 2-án újraindul a vonatközlekedés az Ipolyság–Zólyom vasútvonalon. A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) sajtóközleménye szerint húsz új vonatszerelvény fog közlekedni ezen a szakaszon.
Gulyás Zsuzsanna

2018. december 15. 17:17

Illusztráció - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

A személyszállítást 2003-ban azzal az indokkal szüntették meg, hogy visszaesett az utasforgalom. Visszaállításáért az elmúlt években több petíció is indult. Szervezői azt hangsúlyozták, hogy a vasúti személyszállítás nem volt veszteséges, hiszen a diákok és a munkába járók is használták, emellett a vasúti összeköttetésnek ezen a szakaszon száz éves hagyománya van. A vasúti személyszállítás megszüntetésével megnőtt az autóbuszok zsúfoltsága, ami nem teszi lehetővé a nagyobb csomagok, babakocsik és kerékpárok szállítását sem. Vannak olyan kistelepülések, amelyeket a vonal megszüntetése elzárt a külvilágtól. A petíció kezdeményezői felmérést végeztek, amiből kiderül, hogy csak Korponáról naponta több mint ezerkétszázan utaznának ezen a vonalon. A Csata–Ipolyság és az Ipolyság–Zólyom vonal visszaállításért indított petíciót 2015-ben 7377-en írták alá. Válaszként a szaktárca elismerte, hogy a vasúti infrastruktúra üzemképes, a peronok azonban nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak.

Idén áprilisban Érsek Árpád közlekedési miniszter az érintett települések polgármestereivel valamint a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK), illetve a Szlovák Vasutak (ŽSR) vezetőivel végigvonatozta a 74 kilométeres pályaszakaszt, ahol bár a személyszállítás szünetel, a teherforgalom nem szűnt meg. A miniszter ekkor úgy fogalmazott, hogy összefogással sikerülhet megoldást találni. A peronok felújítása mellett azonban szükség van az állomásépületek tatarozására és a gyorsasági paraméterek emelésére is – a vonatok ezen a szakaszon jelenleg csak 70 kilométeres sebességgel haladhatnak.

Január 2-tól hétköznapokon tíz járatot indítanak mindkét irányban. Hétvégenként két járat lesz. Bár a vonatforgalom újraindításával elsősorban az iskolába és a munkába jutást szeretnék támogatni, a közlekedésügyi tárca nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy ha szükséges, bővíteni fogják a hétvégén közlekedő járatok számát. A szerelvényeket 812-es típusú motoros kocsik és MJ 813/913 típusú motoros egységek fogják vontatni. A 812-es típusú, 2002 és 2006 között gyártott kocsikban 53 ülőhely van. A 2007 és 2010 között gyártott Bageta nevű motoros egységekben 83 ülőhely és 3 kerékpártartó lesz.

A Szlovák Vasúttársaság tájékoztatása szerint céljuk a vonatközlekedés hatékonyságának növelése, ezért az Ipolyság–Zólyom szakaszon közlekedő járatok menetrendje illeszkedni fog az Ipolyság–Csata vonalon közlekedő vonatokhoz és a Zólyomból induló távolsági járatokhoz is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Robert Fico megjelent az alkotmánybíró-jelölti meghallgatáson

Bajban a pozsonyi idegsebészet

Több vizet a Bodrogközbe

Érsekújvár: 12 éves fiú akart meglopni egy autójában ülő nőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?