Ismét a fiatal magyar filmes tehetségeket díjazták Kassán, immár másodszor

Immár másodszor gyűlt össze a fesztiválozó csapat a kassai Márai Stúdióban
Kassa |

A Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál zsinórban másodszor minősítette a fiatal felvidéki filmes tehetségek alkotásait. A díjazott alkotókat és alkotásaikat múlt hét pénteken mutatták be a kassai Márai Stúdióban, a benevezett résztvevők közül három győztest és egy különdíjas alkotót választott a háromtagú zsűri.

Ahogy arról egy évvel ezelőtt is beszámoltunk, a diákfilmfesztivál két feltörekvő szlovákiai magyartól származik, akik évekkel ezelőtt szintén kipróbálták magukat a filmes szakmában, s azóta is elsősorban videók, kisfilmek készítésével foglalkoznak. Igazából a két ötletgazda, Ádám Szabolcs és Davitko Oliver is a díjazottak közé tartozik, ugyanis 2019-ben ők kaparintották meg a Zlatá Klapka nevű filmfesztivál fődíját. Ezután döntöttek úgy, hogy egy olyan filmfesztivált indítanak, mellyel elsősorban a hazai magyar tehetségeknek adnak teret a bemutatkozásra.

„A sikeres múlt évi első évad után idén összesen 15 pályafilm érkezett be hozzánk. A fesztivál egyik fő célja, nem csupán egy verseny létrehozása, hanem az is, hogy a diákok közvetlen kontaktusba léphessenek a filmjeiket értékelő zsűrivel és egymás között is megoszthassák észrevételeiket, ismerkedjenek. Ez éven a háromtagú zsűri - Varga Anikó, Rácz Noémi és Tisza Balázs - mellett Kerekes Péter filmrendező is megtisztelte jelenlétével a fesztivált, aki szakmai hozzászólásaival is bővítette a zsűri értékelését. A gála fénypontja az eredményhirdetés volt, ami után egy megvendégelés és kötetlen beszélgetés következett. A fesztivál ezen részének célja, hogy a zsűri és a jelentkezők megoszthassák egymással a nézőpontjaikat és véleményeiket, illetve a versenyzők megismerkedjenek egymással” – nyilatkozta egyöntetűen az Új Szónak Davitko és Ádám, a fesztivál két főszervezője azzal, hogy elsődleges céljuk egy fiatal felvidéki filmes közösség kialakítása, akik ismerik egymást és a fesztiválon minden éven találkozhatnak. 
 

filmfeszt

„Ennek már az idei gálán is láttuk jeleit.  Már most elkezdtük a jövő évi III. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál szervezését, amelyre pályázati lehetőségeket és támogatókat keresünk. Igyekszünk az évadokból tanulni és a versenyzők, zsűri észrevételeit felhasználva növelni a színvonalat. A múlt évhez képest a szervezői csapatot is bővítettük annak érdekében, hogy a pályázók számára évről évre csiszoltabb élményt tudjunk nyújtani, valamint friss, új ötletekkel rukkoljunk elő. Ez éven a fesztivál fő támogatója a Kisebbségi Kulturális Alap volt. Nagyon örülünk, hogy voltak visszatérő jelentkezők és új versenyzők, s jövőre is mindenki jelentkezését nagy szeretettel várjuk” – zárták a főszervezők. A II. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál győztesei a következők : Rövidfilm kategória, 10-14 évesek, Allarám Flórián - Tanulj belőle című alkotása, Rövidfilm kategória, 15-19 évesek, Györky Dániel - Magányos csend című alkotása, Animációs film, 15-19 évesek Valocsay Veronika - Buki Kalandjai című alkotása, Különdíj - Tomojka Mátyás rövidfilmje. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?