Régió

Ipoly-híd: a járvány is fékezheti a munkát

Helemba/Ipolydamásd | A Helemba és Ipolydamásd közti leendő Ipoly-híd építkezési területét március 11-én adják át, a hidat a rácsatlakozó utakkal együtt 2023. február végégig kell megépíteni. Magyarországi oldalon már zajlik a tereprendezés, de a járvány is beleszól a munkába.
Buchlovics Péter

2021. március 2. 20:07

Ipoly-híd: a járvány is fékezheti a munkát
Ipolydamásdon a fákat vágták ki a bekötőút mellett. (Kép: Facebook)

A leendő új Ipoly-híd építése kapcsán Helembán még nincs mozgás a helyszínen, a túloldalon, Ipolydamásdon viszont már február elejétől dolgoznak, előkészítő munkák zajlanak azon a fél kilométeres bekötő útszakaszon, amely a főúttól vezet le a folyóig. Tereprendezés zajlik és fákat vágtak ki, amelyeket aztán majd az építkezés befejezése után pótolnak – értesült lapunk Rományik Ferenctől, Ipolydamásd polgármesterétől. Magyarországi oldalon már elkészült az új Ipoly-hídra vezető kerékpárút is, Szobon hiányzik még egy párszáz méteres szakasz a végpontig, a szobi kompig – tette hozzá a polgármester. Az építkezési területet szlovákiai oldalon március 11-én adják át, de a járványhelyzet miatt Nyitra megye és a kivitelező Colas Közlekedésépítő Zrt., valamint a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. abban állapodott meg, hogy videokonferencia keretében indítják meg az eljárást.

Az eljárás kizárólag a folyó feletti hídra vonatkozik, a szlovák oldali bekötőútra nem” – reagált lapunk megkeresésére Balkó József, Nyitra megye főosztályvezetője.

Itt húzódik majd a hídig az új ipolydamásdi út.
Itt húzódik majd a hídig az új ipolydamásdi út. (Kép: Facebook)

A Covid is bezavar

Lapunk úgy értesült, hogy a hídépítés kapcsán statikai, talajtani méréseket, vizsgálatokat és fúrásokat szeretne végezni a magyarországi műszaki csoport a helembai parton is, ezt viszont a szlovákiai járványügyi rendelkezések miatt egyelőre nem tehetik meg. A főosztályvezető mindezt megerősítette.

Ma kaptunk a kivitelezőtől egy ezzel kapcsolatos levelet, ebben aprólékosan leírják azokat a mukafolyamatokat, amelyek elvégzésében a határon való átjutás lehetetlensége miatt akadályoztatva vannak. A kivitelező levélben fordult a SZK Közlekedési és Építésügyi Minisztériumához azzal a kéréssel, hogy járjon közben a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalánál, a hídépítő munkások kaphassanak kivételt az elrendelt korlátozások alól. Mindannyian reméljük, hogy az illetékes hivatalok a kérvényben foglaltaknak eleget tesznek, illetve az időjárás felmelegedésével a járvány terjedésének intenzitása is lényegesen legyöngül” – taglalta a helyzetet Balkó József. Szlovákiai oldalon egyébként a kezdeti szakaszban meg szeretnék tisztítani a munkaterületet, a mederpartról eltávolítják a növényzetet, kiépítik a geodéziai alapponthálózatot, a hídfő helyén lőszerfelderítés és lőszermentesítés lesz, beton próbakeveréseket végeznek, előkészítik a próbacölöpözést, majd a cölöpözés után próbaterhelésre kerül sor.

Piros vonallal a híd és a rácsatlakozó utak a térképen.
Piros vonallal a híd és a rácsatlakozó utak a térképen. (Kép: Facebook)

Három szakaszban

Ipolydamásdon tehát már a terepelőkészítő munkálatok zajlanak, a leendő hídhoz csatlakozó bekötőút kétszer három és fél méteres sávszélességgel, aszfaltburkolattal készül el, a szlovák oldali csatlakozó út burkolatszélessége kétszer négy méteres lesz, a hídszerkezet ötvennyolc méter hosszú lesz, 54 méteres szabad nyílással. A leendő híd 12,13 méter széles lesz, ehhez csatlakozik a 2,7 méter széles kerékpárút. A beruházás három szakaszban valósul meg: híd, magyarországi felvezető út, szlovákiai felvezető út – olvasható a kivitelező Colas Zrt. lakossági tájékoztatójában.

Az új kerékpárút kb. 150 méter hosszan csatlakozik az új bekötőútra és vezet át a hídon Helembára. Az ipolydamásdi főút és a bekötőút találkozásánál pedig új körforgalom is épül – mondta el az Új Szónak Rományik Ferenc, ipolydamásdi polgármester.

Az új híd uniós forrásokból épül meg, a beruházás megrendelője a NIF Zrt. és Nyitra megye. A nemzetközi kivitelezési közbeszerzés nyertese a COLAS Zrt. A híd esetében a Colas Közlekedésépítő Zrt., nyertes ajánlati ára nettó egymillió nyolcszázhetvenkétezer százhuszonhárom euró. A magyar oldali útcsatlakozásra a nyertes a Colas Út Zrt., nyertes ajánlati ár nettó egymillió háromszázötvenötezer kilencszázkilencvenhárom euró, a szlovák oldali útcsatlakozásra pedig a Colas Út Zrt. és a Colas Slovakia, nyertes ajánlati ár nettó hatszáztízezer ötszáztizenhárom euró.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus – Februárban is sok volt a haláleset

koronavírus

Jövő héttől enyhítenek a korlátozásokon, de a húsvétnak még meglehet a böjtje

erős szél

Ilyen időnk lesz szerdán

sport a tévében

Liverpool–Real és Dortmund–Manchester City BL-meccs a tévében

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: A kiadott engedély nem vonatkozik a beérkezett Szputnyik-vakcinára

Eduard Heger

Csehországba utazik a kormányfő, Miloš Zemannal és Andrej Babišsal találkozik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.