Régió

Indulnak a régóta várt Gúta környéki útfelújítások

Gúta | Júliusban kezdődik a Komárom és Gúta közti II/573-as út renovációja, ám ezzel együtt hamarosan sor kerül a Vágsellye és az Érsekújvár felé vezető szakaszok felújítására is.
author
Vataščin Péter

2022. június 30. 18:46

Gúta
Az útszakasz egyenetlenségei szabad szemmel is láthatóak. - A szerző felvétele

Gúta tágabb környékén az utak állapota számított az elmúlt évek egyik legvitatottabb témájának, amelyet az intenzív személy- és teherforgalom, a sorozatos balesetek s egyáltalán az infrastruktúra állapota is folyamatosan napirenden tartott.

Júliusban indul

Csenger Tibor (Szövetség), Nyitra megye alelnöke lapunkat arról tájékoztatta, átadásra került az építkezési terület Komárom és Gúta között. Másként fogalmazva a kivitelező számára már pörög a számláló, ami reálisan egy évet jelent, ugyanis a tél során előreláthatólag három hónapra le kell majd állni a munkálatokkal. A Metrostav DS Rt. cégnek a kivitelezési szakasz elkezdéséhez még szüksége van néhány engedélyre, de ezzel együtt júliusban mindenképpen elindulhat majd az útfelújítás, ami fokozatosan, szakaszonként fog zajlani. A munkálatok alatt – amelyek a Gadócot átszelő sínektől kezdve egészen a gútai Kis-Duna hídig tartanak majd – értelemszerűen forgalomkorlátozásokkal kell majd számolniuk az utazóknak.

Modern út lesz

A teljes meglevő aszfaltfelületet felmarják, majd két rétegben vonják be új aszfalttal az úttestet. A nagyobb terhelést kapó szakaszokat acélsodronyokkal erősítik meg. „Ez ugyanolyan, mint amikor a betonba beleteszik a fém hálót, ami azt összetartja egy nagy felületet képezve. Az erőátvitel a teljes felületet terheli, s nem egy pontot“ – fejette ki Csenger Tibor. Ezen felül mélyítik majd az árkokat, valamint lecserélik azokat a táblákat és szalagkorlátokat is, amelyeknél ez indokoltnak bizonyul. Több helyen mintegy 30 centiméterrel szélesítik és megerősítik a szegélysávokat.

Az egészen pontosan 22,629 kilométer hosszú útszakasz felújítására Nyitra megye pályázott. A csaknem 3,2 millió euróba kerülő fejlesztés az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) keretében, 85%-ban EU-s forrásokból valósul meg, míg az állam és a megye is hozzájárul a költségekhez

Nem újul minden

Az útszakaszon két kritikus pontra nem vonatkozik a felújítás. Az egyik a Császta-éren átvezető híd, amely egyben útszűkület is. Csenger Tibor ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, a megye már elfogadta azon hidak listáját, amelyek a műszaki állapotuk miatt felújításra szorulnak, s köztük van ez is. A tervezési munkák költségei a megye jövő évi költségvetésének képezik majd a részét.

A másik pont az a keszegfalusi útszakasz, amely egy töltésen fut végig a falu déli részén. 2019 őszén az út egy része itt – vélhetően a kamionforgalom következtében – szétcsúszott, ill. megsüllyedt, amelyet végül sikerült kijavítaniuk az útkarbantartóknak. A töltést nagyjából egy 300 méteres távon kéne megerősíteni, ám a megye erre külön projekt keretében, várhatóan 2023 folyamán fog megoldást keresni.

Más szakaszok is

Már-már kellemes meglepetésnek is lehet nevezni azt, hogy a Gúta-Vágsellye, valamint a Gúta-Érsekújvár szakaszok is megújulnak 3,4 és 1,2 millió euró értékben – ugyanolyan módon mint az II/573-as út déli része. Csenger Tibor elmondta, ezekkel a fejlesztésekkel eredetileg csak 2023-ban számoltak, viszont a megye még a támogatásra irányuló pályázat beadása előtt elvégezte a közbeszerzést, amellyel végül mintegy fél évvel lerövidítették a folyamatot. Már csak a kivitelezőkkel kötött szerződések aláírása van hátra, ill. azok ellenőrzése. Ha ez megtörténik, kora ősztől ezeken az utakon is megjelenhetnek a munkagépek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Richard Sulík

Kezdetét vette a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Richard Sulík Eduard Heger Boris Kollár

76 szavazatra van szükség a kormány leváltásához

Richard Sulík

Sulík: A kormány leváltása után elképzelhető annak átalakítása

néni k

Hátulról támadt 79 éves áldozatára a 22 éves rabló

d

Felemeltette a fizetését a polgármester, majd a lakosok adóinak növelését javasolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.