Huszonkét kilométernyi útfelújítás a keleti végeken

A megyei utak karbantartását a Szlovák Útkezelő Vállalat végzi
Tőketerebes/Alsómihályi/Királyhelmec |

Százhúszezer euróba került annak az egy kilométernyi aszfaltútnak a megjavítása, amelyet Kassa Megye Önkormányzata önerőből hajtott végre a Tőketerebesi járásbeli Alsómihalyiban. Anna Činčárová megyei szóvivő szerint a következő hónapokban 22 kilométernyi utat újítanak fel a Nagymihály-Nagykapos-Királyhelmec közti szakaszon. 

Folytatjuk a megígért útfelújításokat. Az Alsómihalyiban rekonstruált szakasz legutoljára 1993-ban esett át jelentősebb felújításon, ezért az új aszfaltrétegre már valóban nagy szükség volt. Bízunk benne, hogy az új útburkolat nemcsak a közelekdést teszi biztonságosabbá, hanem a turizmus fellendítéséhez is hozzájárul” – tudatta lapunkkal a szóvivő. A Lasztóc (Lastovce) felől Legenye felé vezető szakasz 26 éve nem volt javítva. A legnagyobb gondot Činčárová szerint az út rossz vízelvezetése jelentette. Nagyobb esőzések során több centiméter mélységű esővíz lepte el a kereszteződést, de a rengeteg kátyú és a megsüllyedt útfelület sem boldogította az arra járó sofőröket. „Ezt az utat már sokkal korábban fel kellett volna újítani. A felújított szakasz nemcsak a helyiek, hanem az ide érkezők életét is megkönnyíti” – jelentette ki Zoltán Tarbaj, a falu polgármestere. A megyei önkormányzat igyekezetének ellenére továbbra is számos olyan II. és III. osztályú út és útszakasz van, amely átfogó felújításra szorul. Rastislav Trnka megyeelnök azt mondta, hogy az elkövetkezendő időszakban az Integrált Regionális Operatív Program keretében a Nagymihály és Szobránc közti utat, illetve a Nagymihály, Nagykapos és Királyhelmec közti szakaszt is felújítják. „Az elkövetkezendő hetekben a zempléni térségben összesen 22 kilométernyi aszfaltutat újítunk fel” – jelentette ki Trnka. 

Állandó ellenőrzés 

Činčárová szerint a megye fenntartása alá tartozó utakat egy úgynevezett gyűjtőlistában tárolják, melyet évente frissítenek. „Az utakat és a hidakat évente egyszer alaposan átvizsgáljuk, de igazság szerint minden hónapban ellenőrzést tartunk, és ha bármilyen hibát észlelünk, azonnal feljegyezzük. Minden egyes észervételhez említést teszünk a tervezett javítás és az ehez tartozó finanszírozás módjáról. Mivel az utak állapota nagyon gyorsan változik, az adatokat folyamatosan frissítjük, és ezek alapján döntünk a felújítás sorrendjéről is” – tudatta lapunkkal a szóvivő. Mint kiderült, a felújítási sorrend elsőrendű kritéruma az utak műszaki állapota. Vannak szakaszok, amelyek csak részleges beavatkozást igényelnek, de azokból is sok van, melyek átfogó felújításra, vagy teljes rekonstrukcióra szorulnak. „A felújítási folyamat természetesen a munkához szükséges anyagi forrásoktól is függ. Kassa Megye Önkormányzata nagyjából 2000 kilométernyi II. és III. osztályú út tulajdonosa. Az I. osztályú utak a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) tulajdonába tartoznak. Ilyen út például a Tőketerebes felől vezető és a Szlovák-Ukrán határnál végződő I/79-es országút is. Tisztában vagyunk vele, hogy ezen a szakaszon, többekközött Bacska és Ágcsernyő között is rengeteg úthiba van, azonban ennek a szakasznak a felújítása az útkezelő vállalat dolga” – zárta Činčárová.   


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?