Régió

Hová tűnt a slam poetry?

Rimaszombat | Laboda Róbert, slammer, költő, tanár volt a Matej Hrebenda Könyvtár vendége a péntek esti beszélgetőesten, melyen a slam poerty kapcsán sok téma előkerült.
Hegedűs Norbert

2021. június 26. 11:19

Laboda Róbert felolvassa az egyik művét
Laboda Róbert felolvassa az egyik művét - Hegedűs Norbert felvétele

A „Gondoltam...” címet viselő rendezvény a könyvár „Irodalmi találkozások egy csésze tea mellett” elnevezésű rendezvénysorozatán belül, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával került megrendezésre. A javuló járványhelyzetnek köszönhetően új lendületet kaptak a kulturális rendezvények, a jó idő pedig azt is lehetővé tette, hogy az előadás a könyvtár udvarán, még kellemesebb körülmények között legyen megtartva.

Laboda Róbert nevét talán senkinek sem kell bemutatni Szlovákiában. Komáromi tanárként a slam poetrynek köszönhetően tett szert országos hírnévre, de azóta két kötete is megjelent, sőt „Laboda” néven saját televíziós műsora is indult. A „Gondoltam...” lényegében egy önálló estnek is felfogható, ahol Laboda Robi felolvas a műveiből, végigtekint az eddigi pályáján, sorra veszi a fontosabb mérföldköveket és kötetlenül, a közönsséggel való folyamatos interakció során reflektál ezekre. Maga a cím a kezdetekre utal: még sokan emlékezhetnek a 2014-es „Gondoltam jelentem” című videóra, mellyel lényegében megjelent a slam poetry Komáromban és ezzel együtt Szlovákában is. Ezt követően a műfaj szinte berobbant a kulturális életben, egymást követték a rendezvények, versenyek, fellépések. Laboda ezt a korszakot élete „rocksztár” fejezeteként tartja számon, ahol a tanítás mellett egyik fellépésről a másikra sietett ide-oda Közép-Európában és máig büszkén gondol vissza az országos slam poetry versenyeken elért eredményeire. De mi is az a slam? „Három és fél perc szabadság a színpadon” – mondja, és ennél konkrétabb definícióra talán nincs is szükség.

2015-ben jelent meg a Túlzások, majd 2016-ban az Én csak néztem c. kötet, amely már enyhe eltávolodást jelent a slamtől. Bár a „slam poetry keresztapja” saját bevallása szerint soha nem értette, hogy miért féltek a költők ennyire a műfajtól, ma már maga is úgy véli, kicsit talál ő is túlbecsülte az abban rejlő lehetőségeket, és belátja, hogy a vége felé egyfajta „falunapos kiegészítő” lett a slamből. De mi a helyzet jelenleg? Hová tűnt a slam poetry? Laboda szerint generációváltás zajlik, maga a műfaj „pihen”, és nem zajlik túl sok akció. Ő maga reméli, hogy megjelenik majd egy új generáció, mely önállóan ér majd el sikereket, de nem érzi úgy hogy neki ezen a téren még tennie kellene valamit. Jelenleg ugyanis egy új köteten dolgozik, mely a „Karanténnapló” címet viseli. Az új generáció kapcsán csak annyit mondott: „bárcsak jó lenne és én ne is tudjak róla!”

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Kollár elárulta, milyen feltételek mellett maradna a koalícióban

útlevél tasr

A parlament kedden sem foglalkozott az állampolgársági törvény módosításával

botek

Zalka Csaba könnyen, Botek Ádám nehezen pörgött fel a világbajnokságra

Igor Matovič
Frissítve

Bombariadó volt Igor Matovič házában

ff

Új gyártócsarnok épül Füleken

Útirányjelző tábla (a szerző felvétele)

A magyar nyelvű útirányjelző táblákat második olvasatba utalta a parlament

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.