Régió

Honismereti Kerékpártúra – negyvenötödször

Gömör tájegység | Két keréken a Felvidéken- ez a mottója az egyik legrégebbi felvidéki rendezvénynek a Honismereti Kerékártúrának (HKT). A HKT 45 évvel ezelőtt jöttl létre a prágai magyar ajkú egyetemisták kezdeményezésére, eredetileg nyári egyetemként. Az akkori hatalom nem nézte jó szemmel az ilyen szerveződéseket, ezért úgy döntöttek ,kerékpárral táborhelyről táborhelyre barangolva ápolják hagyományainkat, kutatják fel az elfeledett magyar vonatkozású emlékhelyeket. Azóta is töretlenül évről évre útra kelnek a lelkes túrázók hogy a történelmi Magyarország legeldugottabb tájait is felkeresve jelképesen újra egy egységet alkothassanak az elfeledett vármegyék, természetes régiók.
author
Németi Róbert

2019. július 24. 16:30

A korábbi kerékpártúrák során Ukrajnába is átkerékpároztak
A korábbi kerékpártúrák során Ukrajnába is átkerékpároztak - Németi Róbert felvétele

Az idei éven a 45. Honismereti Kerékpártúra július 26. és augusztus 2. között az elképzelt Gömörország bebarangolását tűzte ki úticélként. Ragyolc község az első táborhely, ahonnan négy jelentős történelmi várromot látogatnak meg a túrázók. „Salgó, Somoskő, Fülek, Ajnácskő. Ezután a Medvesalja falvai következnek. Óbást, Újbást, Vecseklő, Tajti, Hidegkút. Ezt az eldugott elfeledett régiót nem csak vadregényes környezete, de az itt fennmaradt mondák és mesék világa is vonzó, izgalmas célponttá teszi. Innen az elképzelt Gömörország fővárosát, Rimaszombatot keressük fel a Gortva patak völgyén kerekezve. Serke község. Megálló egy érdekes magán múzeumban ahol elsősorban régi mezőgazdasági gépek gyűjteménye található” – nyilatkozta lapunknak Koronczi Gyula, a kerékpártúra egyik főszervezője. A következő táborhely Abafalván lesz, ahova egy kis kitérővel érkeznek majd a túrázók. Hanván megtekintik a Tompa Mihály emlékmúzeumot, valamint tiszteletüket teszik Tóth Elemér és Mács József mellszobránál. Abafalváról Gombaszögre tekernek, de útközben Keleméren a Tompa emlékházat tekintik meg és a Keleméri Mohos-Tavak Természetvédelmi Területet. A Domicai cseppkőbarlang csodálatos termeit is felkeresik majd a túrázók mielőtt tábort vernének a gombaszögi völgyben. „Gombaszög az utolsó táborhely lesz a kiindulópontja a Rozsnyó környéki barangolásoknak. Betlér, Csucsom, Rozsnyó, Jólész, Várhosszúrét, Szalóc, Szilice, Szilicei jégbarlang, Gombaszögi cseppkőbarlang az utolsó napok állomásai. Végezetül a túra befejezését a Borostyán együttes folklórestje teszi teljessé” – tette hozzá Koronczi. 

Mindenkit várnak 

A felsorolás nem tartalmazza a részletes túratervet. A kerékpártúra nyolc nap alatt hat múzeumot, hat templomot, négy várat, több tájházat, három barlangot, számos emlékhelyet, természeti kincset keres fel. A túráról pontos tájékoztatás található a www.hkt.sk honlapon. Program, térképek a túra minden napjára és navigációs térképek. A túra egész útvonalára kisérő autót biztosítanak a szervezők. Gyakorlott túravezető biztosítja az útvonalat. A napi távot átlagos erőnléttel és jól karbantartott kerékpárral rendelkező túrázó komolyabb megterhelés nélkül teljesítheti. A túrához bármikor csatlakozni lehet, de a szervezők kérik előre jelezni a részvételi szándékot a hkt@atlas.sk levélcímen. Köteles László és Koronczi Gyula, a túra szervezői szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki csatlakozni szeretne a 45. Honismereti Kerékpártúrához, hogy nyolc napot egy remek társaságban, aktívan, az elképzelt Gömörországot barkók és palócok hazáját bebarangolva töltsön. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

Ukrán, szerb orvosok kellenek

Eszük ágában sincs visszatérni a külföldön dolgozó orvosoknak Szlovákiába

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.