Régió

Hetekig volt szétszakítva a fiatal pár

Nyárasd | A nyárasdi Csölle Ingrid és magyarországi férje, Peer Ferenc hetekig nem tudott találkozni a határátlépés korlátozása miatt. A feleség veszélyeztetett terhes, s noha néhány nappal ezelőtt végre újra együtt lehettek, még korántsem biztos, hogy nem kerülnek újra távol egymástól.
Vataščin Péter

2020. április 9. 12:03

Nyárasd
- Képarchívum

A koronavírus-járvány miatt az ingázók helyzete Szlovákiában és Magyarországon is cikkek tucatjait eredményezte az elmúlt hetekben. Sokan kerültek patthelyzetbe, a folyton változó rendelkezések miatt családok szakadtak szét ideiglenesen vagy tartósan. Egy nyárasdi házaspár a jelek szerint az előbbi kategóriába tartozik. Csölle Ingrid levele április első napjaiban jutott el a szerkesztőségünkbe, amelyben az elkeserítő helyzetükről számolt be. Noha április 5-én férje végül átléphette a határt, majd vissza is mehetett dolgozni, a történetnek aligha van vége. 

Változó szabályok
„3-4 naponta változtatják a szabályokat, mire az ember elindulna egy vonalon, már más szabályokkal szembesülˮ – vázolja Csölle Ingrid a probléma lényegét. Március 13-a és április 5-e között nem találkozhattak, ugyanis a magyar állampolgár férjnek nincs hivatalos lakcíme Szlovákiában, noha együtt él feleségével a csallóközi Nyárasdon. Tavaly ősszel házasodtak össze, Ingrid ráadásul első gyermeküket várja, öt hónapos veszélyeztetett terhesként kellett otthon egyedül átvészelnie ezt a bizonytalanság időszakot.

Fordulatok kavalkádja
Elbeszélésük szerint március 12-én próbálták először megoldani a gondjukat – mint oly sokan, ők sem gondolták korábban, hogy az egyik családtag „külföldiˮ mivolta különösebb problémával járhat. Először telefonáltak a községi hivatalba, s ideiglenes lakhatási engedély iránt érdeklődtek. Az önkormányzat a dunaszerdahelyi idegenrendészetre irányította őket, ahol azonban nem vették fel a telefont. Közben a férje visszautazott a munkahelyére, a Győr melletti Lébénybe. Ez bő 60 kilométerre van Nyárasdtól, tehát még éppen belefér abba a 2x30 kilométeres sávba, amelyben az ingázók mozoghatnak. Magyarország és Szlovákia március 13-án zárta le a határokat. Kezdetben az engedélyezett ingázás szabályai nem voltak egyértelműek, nem volt világos, kire milyen szabályok vonatkoznak. 

Ingrid a budapesti szlovák nagykövetségen érdeklődött, ahol azt mondták, a házassági levéllel átengedik a férjét. Közben a dunaszerdahelyi idegenrendészet már arról tájékoztatta őket, hogy ugyan a rendőrség beengedi Ferencet Szlovákiába, de ez kéthetes karanténnal fog járni, vagyis Ferenc nem dolgozhatna, ráadásul nem is láthatnák egymást. Ferenc egyébként megkereste a győri idegenrendészetet is, ahol széttárták a karjukat, azt mondták, semmit sem tehetnek, amíg ilyen szabályok vannak érvényben. 

Nyára

Elkeseredettségükben a világhálón, különböző portálokon is próbáltak tanácshoz, tapasztalathoz jutni. Ott azt tanácsolták nekik, hogy családegyesítés címén megpróbálhatnák kiharcolni a férjének az engedélyezett ingázást. Ingrid ezzel kapcsolatban megkereste a magyar külügy- és a belügyminisztériumot is. Előbbitől nemrég kapott választ, egy vezető rendőrségi tiszthez irányították ügyével, melyet továbbítottak más illetékes szerveknek is. 

Végre újra együtt
Az áttörést végül a türelmetlenség hozta meg, valamint az április elejétől hatályos rendelkezések. Ferencet április 5-én házasságlevéllel és munkáltatói igazolással átengedték Medvénél Szlovákiába. Nem kellett karanténba vonulnia, másnap pedig visszatérhetett a munkahelyére. A történet végére azonban még korai volna pontot tenni, a nyárasdi házaspárnak ugyanis fogalma sincs arról, hogy az április 8-án hatályba lépett kijárási tilalom, hogyan érinti őket. Arról nem is beszélve, hogy később még tovább szigorodhatnak a szabályok. Ferenc tegnap is megpróbált újra átjutni a határon, a kijárási tilalom ellenére gond nélkül átjutott Szlovákiába. Így együtt tölthetik a húsvéti ünnepeket. Egyúttal együttéreznek mindazokkal a családokkal, amelyeknek még annyi esélyünk sincs együtt lenni, mint nekik. A nyárasdi esettel kapcsolatban megkerestük a szlovák belügyminisztériumot. A tárca válaszlevélben elküldte a Közegészségügyi Hivatal április 6-ától érvényes rendelkezéseit, egyúttal utaltak rá, hogy kivétel iránti kérelmekkel fel lehet keresni a tárcát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.