Közel hat kilométeren át lógott ki a vonatból egy hároméves kisfiú

Az édesanya elmondása szerint a pantograf vonatban történt baleset óta kisfia éjszakánként felsír, folyamatosan rémálmai vannak
Perbenyik, Nagygéres |

Sokkal rosszabbul is végződhetett volna az az incidens, amelyre múlt hét szerdán került sor az egyik Tiszacsernyőből Eperjes felé tartó személyvonaton. Egy kétgyermekes anyukát hatalmas sokk érte, amikor a perbenyiki vasútállomáson leszállás közben idősebbik kisfiát odazárta a szerelvény ajtaja és elindult vele Nagygéres irányába. A kisfiú deréktól lefelé, közel hat kilométeren át lógott kifelé a vonatból. Az édesanya feljelentést tett, és a Szlovák Vasúttársasághoz (ZSSK) is panaszlevelet küldött, az ügy már a rendőrség kezében van. 

Aki utazott már a keleti országrészre máig jellegzetes, zöld színű, Pantograf néven emlegetett vonatokon, annak valószínűleg a már legalább ötven éves szerelvény kevésbé korszerű berendezéseihez is volt szerencséje. A vonat – melyből egyébként a legutolsó darab Szlovákia keleti részén, történetesen a Tiszacsernyő-Eperjes vonalon közlekedik – záróberendezése teljes egészében mechanikus alapon működik, ami azt jelenti, hogy míg a vonatkocsikat belülről az utasok egy kar lenyomásával, légnyomás segítségével nyitják ki, addig a szerelvény valamennyi nyitva lévő ajtaját indulás előtt a vonatvezető kezeli egy gomb lenyomásával, melynek következtében az összes ajtó egyszerre, szintén légnyomás segítségével bezárul. A szóban forgó incidensre pontosan ezen az utolsó pantográf típusú szerelvényen került sor április 10-én szerdán, amikor a perbenyiki származású Caboczká Kinga a másfél és hároméves kisfiával épp Tiszacsernyőből hazafelé utazott. Az anyuka elmondása szerint igyekeztek időben leszállni a vonatról, ezért ők már akkor az ajtó előtt álltak, még mielőtt a vonat megállt volna a perbenyiki állomáson. 

„A két kisfiammal az ajtó előtti helyen várakoztunk. Amikor a vonat megállt, kinyitottam az ajtót. Mivel senki más nem volt a közelünkben a kocsiban, a két gyerekkel együtt próbáltam leszállni úgy, hogy a nagyobbik fiú a kezemet fogva elindult a lépcsőn lefelé. Amikor a fiam már a lépcső alján volt, az ajtó mechanizmusa szisszent egyet és az ajtó bezárult. A fiamat a derekánál csípte keresztbe az ajtó. Először azt hittem, hogy én hibáztam, arra gondoltam, hogy túl sokáig időztünk a leszállással, de olyan gyorsan bezárult az ajtó, hogy semmit sem tehettem. Próbáltam kinyitni, de nem sikerült, ezért csak átkaroltam a gyereket és bíztam benne, hogy út közben nem esik ki a nyíláson. Annak ellenére, hogy a vonat a menetrend szerint nagyjából hét perc alatt éri el a nagygéresi állomást, az az öt perc, ameddig meg nem állt a vonat a mező közepén, számomra egy örökkévalóságnak tűnt” 

– nyilatkozta az Új Szónak rémülten az édesanya. 

Az édesanya

Nem tudtak segíteni

A menetrend szerinti 17.05-kor Tiszacsernyőből útnak induló vonaton nincs nagy tolongás, egy-egy kocsiban általában csak néhány utas tartózkodik. Az édesanya elmondása szerint ez az incidens során sem volt másképp, a kocsiban rajtuk kívül csak egy nő tartózkodott, aki az eset láttán sokkot kapott és olyannyira magán kívül volt, hogy még a vészféket sem tudta meghúzni. 

„A nő csak sírt, sikítozott, nem tudott rajtunk segíteni. Kértem, hogy húzza meg a vészféket, de csak fel-alá rohangált. Úgy kiáltottam rá, hogy akkor legalább keressen valakit és hívjon segítséget. Átszaladt a szomszédos kocsiba és szólt két férfinek, akik közül az egyikük meghúzta a vészféket. A vonat a falu előtti mezőnél állt meg, s mire a gyereket behúztam a kocsiba, már legalább öten álltak körülöttünk. Magamból kikelve ordítottam, hogy hívjanak mentőt, attól féltem, hogy megroppant a gerince vagy netán más belső sérülése is lehet, de a gyerekek olyan sokkos állapotban voltak, hogy a nagyobbik hallani sem akart róla. Emlékszem, hogy a jegyellenőrrel is veszekedtem, ami szerintem érthető, de ő nem igazán reagált semmire, pedig a telefon ott volt a kezében. A vonat ezután begördült a nagygéresi állomásra, ott már a helyi forgalmista, a jegyellenőr és a vonatvezető is ott állt mellettünk. Ahogy azt a nagygéresi forgalmistától megtudtam, a perbenyiki forgalmista látta, ahogy a fiam a derekától lefelé az ajtón kívül lógott, de nem a vonatvezetőt, hanem a központot hívta. Úgy tudom, hogy a forgalmisták közvetlenül a vonatvezető szolgálati telefonját is el tudják érni. Ha neki hívott volna, a vonatot azonnal megállíthatták volna és elkerülhettük volna ezeket a horrorisztikus perceket” – tette hozzá Caboczká Kinga. 

Az édesanya elmondása szerint a személyzet Nagygéresen is megkérdezte, hogy hívjanak-e rendőrt és mentőt, de mivel két kisfia sokkos állapotban volt, inkább velük törődött, a személyzet segítségét elutasította.

kisfiu

Elutasította a mentősöket 

„A férjem kamionsofőr, ő épp úton volt, ezért csak édesapám tudott a helyszínre sietni. Hazamentünk, de kellett pár óra, hogy megnyugodjunk, ezért csak este nyolc körül mentünk be a királyhelmeci kórházba az idősebbik fiammal egy ellenőrzésre. Szerencsére nem történt komolyabb baja, maradandó sérüléseket nem szenvedett, csak kisebb-nagyobb zúzódások maradtak a dereka környékén. Másnap a tiszacsernyői rendőrségen feljelentést tettem a vasút vezetése ellen, a ZSSK vezetőségéhez panaszlevelet nyújtottam be, de még senki sem keresett fel bennünket. Felháborítónak tartom a történetek, szinte biztos vagyok benne, hogy valahol emberi mulasztás történt. A nő, aki velünk volt a kocsiban, későbbi felkeresésemre elmondta, hogy a perbenyiki forgalmista kézzel körözve jelezte a vonatvezetőnek, hogy álljon meg, de sajnos nem hajlandó tanúskodni az ügyben. A jegyellenőr szerint nekem kellett volna először leszállnom és úgy levenni a gyerekeket. Ezt teljes abszurdumnak tartom, bele sem merek gondolni, mi történhetett volna, ha én leszállok, az ajtó bezárul és a vonat pedig nélkülem indult volna velük tovább” – mondta felháborodottan az édesanya. Az eset komolyságára való tekintettel a ZSSK vezetőségét is felkerestük, Dominik Drevický, a vállalat szóvivője biztosította szerkesztőségünket, hogy mindent megtesznek az ügy alapos kivizsgálása érdekében. 

„A ZSSK vezetősége a lehető legkomolyabban veszi a történtek részleteit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy hasonló eset ne ismétlődjön meg. A tőketerebesi járásbeli Perbenyikben történt baleset körülményeit már az állami rendőrség és Szlovák Vasúttársaság (OIK ZSSK) Felügyeleti és Ellenőrzési Osztálya vizsgálja. A folyamatban lévő nyomozás miatt a baleset okáról nem tudunk részletesebben nyilatkozni. A ZSSK az incidens után azonnal átfogó vizsgálatot indított. Az érintett szerelvényt 2024. április 11-én kivontuk a forgalomból egy átfogó üzembe helyezési ellenőrzés céljából. Az ellenőrzés az ajtók működésére és jelzéseire vonatkozó részletes vizsgálatra összpontosított. A folyamatban lévő vizsgálat magába foglalja a személyzet és az érintett állomások forgalmistáinak vallomástételét is. Az előzetes megállapítások szerint a perbenyiki állomáson a vonat ajtajai az utasok fel- és leszállása után megfelelően bezárultak. A vonatvezető fülkében található fényjelzés szerint a vonatszerelvény összes ajtaja megfelelően zárva volt. A vonat indulása után az állomás forgalmistája észrevette, hogy a gyermek lábai beszorultak a lépcsőfeljáró alatti rész közé, amely a vonat elindulása után lezárja az ajtók és a kocsi lépcsőfokai közötti teret. A szerelvényen dolgozó személyzetünk felajánlotta az édesanyának, hogy a helyszínre riasztják a mentőket, de ő ezt visszautasította. A ZSSK nagy hangsúlyt fektet az utasok biztonságára, és a vizsgálat után minden szükséges intézkedést megtesz a hasonló esetek megelőzése érdekében. A ZSSK mélységesen elnézést kér az édesanyától az okozott kellemetlenségekért és a gyermekek lelki sérüléséért” – közölte lapunkkal Dominik Drevický.

serules

Kivonják a forgalomból

Mivel a szóban forgó Pantograf szerelvény az országban közlekedő vonatok egyik legrégebbijének számít, a ZSSK-tól azt is megkérdeztük, hogy biztonságosnak-e számítanak a 21. század vasúti közlekedésében. Drevický a vonat állapotát biztonsági szempontból válaszában nem konkretizálta.

„Ez a legutolsó olyan Pantograf, amelyet a ZSSK az ország keleti részében üzemeltet. A szerelvényt a vasúti közlekedés menetrendjének ez év júniusi módosítása után várhatóan végleg kivonjuk a forgalomból” – tette hozzá Drevický.

Lenka Ivanová, a Kassai Kerületi Rendőr-parancsnokság szóvivője szerkesztőségünk felkeresésére megerősítette a történteket, az ügyben már a vasúti rendőrség szakemberei is vizsgálódnak. „A beérkezett jelentés szerint a vonat ajtaja éppen akkor zárult be, amikor egy kiskorú a lépcsőn tartózkodott. A gyerek ennek következtében megsérült. Az ügyben jelenleg eljárási cselekmények zajlanak, de csak azok összegyűjtése, elemzése és utólagos kiértékelése után születik döntés annak folytatásáról. A Tiszacsernyői Vasúti Rendőr-parancsnokság rendőrei a jelenlegi álláspont szerint vasúti szabálysértésként tekintenek az ügyre. A folyamatban lévő eljárás miatt jelenleg nem áll módunkban további információkkal szolgálni” – zárta Lenka Ivanová. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?