Régió

Helytörténeti kifestő és arcképcsarnok a dunaszerdahelyi diákoknak

Dunaszerdahely | Helytörténeti kifestőket és a város jeles személyiségeit bemutató brosúrákat kapnak a gyerekek és a diákok Dunaszerdahelyen. A pedagógusok szerint is hasznos a kiadvány, amely erősiti a lokálpatriotizmust.
author
Kiss Bartalos Éva

2022. március 22. 13:48

kifestő
- Nagy Gyula felvétele

A magyar alapiskolák diákjai és az óvodások kapják meg a Dunaszerdahelyi kifestőt és a Dunaszerdahely jeles személyiségei című 24 oldalas füzetet. Nagy Attila helytörténész, a városi lap főszerkesztője állította össze a kiadványokat. Az anyagot a város, a városi Prefects médiavállalat és a helytörténettel foglalkozó Bíró Márton Társulás jelentette meg. A brosúra célja, hogy röviden és közérthetően mutassa be a fiataloknak a városban született és élt híres személyiségeket. A tanulók megismerhetik a város fejlődésében fontos szerepet betöltő pókateleki Kondé Miklós Püspököt, a Kelet-kutató Vámbéry Ármint, Szladits Károly jogtudóst, Csaplár Benedek néprajzkutatót, Banyák Simon cimbalmost. Rajtuk kívül kevésbé ismert személyiségek is helyet kaptak a füzetben, köztük a Sárga kastély építője, Padányi Bíró Márton veszprémi püspök, Gálfy Ignác 1848as honvédtiszt, vagy Perley Lajos, a magyar ejtőernyőzés egyik első jeles alakja. Nagy Attila lapunknak elmondta, hogy főként a második világháború előtt élt legismertebb személyiségek szerepelnek a kiadványban, viszont folyamatban van egy nagyobb, bővített anyag előkészítése. A kifestőben megjelenik a múlt és a jelen, a város egykori és mai épületeit színezhetik ki a diákok. Így megismerhetik az egykor kőfallal körbevett Szent György-templomot, a nagyzsinagógát, a Sárga kastélyt, és a termálfürdő épületét is. A rajzokat Nagy Szabina, a magángimnázium diákja készítette. A kifestő rövid szövegében információkat is kapnak a diákok.

Elsőként a Vámbéry Ármin Alapiskola diákjai kapták meg a füzeteket. Masszi János igazgató elmondta, hasznosak és praktikusak az új eszközök, amelyeknek a diákok és a pedagógusok is örülnek. „Sok új információt tudhatnak meg a tanulók a kiadványokból. Az alsótagozaton játékos, kreatív módon egészítik ki a tanitást, az idősebb évfolyamokban pedig erősítik a lokálpatriotizmust” – nyilatkozta az igazgató.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Richard Sulík

Kezdetét vette a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Richard Sulík Eduard Heger Boris Kollár

76 szavazatra van szükség a kormány leváltásához

Richard Sulík

Sulík: A kormány leváltása után elképzelhető annak átalakítása

néni k

Hátulról támadt 79 éves áldozatára a 22 éves rabló

d

Felemeltette a fizetését a polgármester, majd a lakosok adóinak növelését javasolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.