Három kérdés a három galántai polgármesterjelöltnek

Galánta-városháza
Galánta |

Három kérdést tettünk fel a Galánta polgármesteri székéért versenybe szálló három jelöltnek. Mindegyikük egyforma terjedelemben válaszolhatott a kérdésekre.

A következő három kérdést tettük fel a három galántai polgármesterjelöltnek:

  • Mit takar a választási programjának mottója?
  • Milyen tervei, elképzelései vannak arról, hogyan irányítaná a várost a következő, várhatóan nehéz időszakban?
  • Melyek a legfontosabb fejlesztések, beruházások, amelyeket szeretne megvalósítani polgármesterként?
Peter Kolek

Peter Kolek független jelölt Adjuk vissza városunkat a polgároknak! címmel fogalmazta meg választási programját. Úgy véli, ez jellemzi leginkább a helyzetet, amelyben jelenleg Galánta városa van. „A jelenlegi vezetés autokratikus döntéseket hoz a város életének minden alapvető kérdésében. A városi tanács által jóváhagyott határozatokat megszegik és nem hajtják végre, a képviselők mintha állandóan konfliktusban állnának a polgármesterrel. A kompromisszum idegen fogalom. A legrosszabb az, hogy a város a rossz gazdálkodás miatt hatalmas adósságok felé tart. A cenzúrázott magánújságok váltak információs csatornákká, lakossági fórumokat nem tartanak. Őket már kimerítette ez a helyzet és idegennek érzik magukat a saját városukban, ezért megérdemlik, hogy a várost ismét visszaadják nekik” – véli a jelölt.

A második kérdésre a következő választ adta: „Mindenekelőtt a városi tanács ülésein műveltebb tárgyalási módot kell bevezetni. Nem engedném meg, hogy egyetlen lakostól is megtagadják, hogy helyet kapjon a képviselő-testületi ülésen, és bármilyen véleményt nyilvánítson. Ugyanezt várom el a képviselőktől is. A jól működő városvezetésről alkotott elképzelésem mindaddig nem valósulhat meg, amíg nincsenek meg az egyenlő és tisztességes feltételek a városi költségvetést finanszírozó valamennyi polgár számára. Egyszerűen fogalmazva: összekötni és nem megosztani! Amikor az emberek megosztottak, hatalmas hibákat követnek el. Fontos, hogy a jövőben olyan működési és munkamódszereket alakítsunk ki, amelyekben megszűnik a korrupció, a klientarizmus és az átláthatatlanság. Annak érdekében pedig, hogy az emberek ne érezzék úgy, hogy csak négyévente egyszer van lehetőségük a közügyekről dönteni az urnáknál, a lehető legnagyobb mértékben be kell vonni őket a döntéshozatali folyamatba. Ehhez megvannak a megfelelő mechanizmusok.”

A harmadik kérdésre a következőt válaszolta: „Valószínűleg a legfontosabb kérdés, amellyel foglalkozni kell, az energiaárak emelkedésének kérdése lesz. Szerencsére átgondoltam, milyen lépéseket lehetne tenni a helyzet kezelésére. Az energiaválság miatt kihívásokkal teli időszak előtt állunk, ezért reagálnunk kell azokra, és támogatást kell kérnünk az uniós alapokból. Csak így leszünk képesek szembenézni a problémával. A fotovoltaikus rendszerek, a napelemek vagy más megújuló energiaforrások pénzügyi támogatása olyan bevételi forrás, amely a jövőben stratégiai szempontból meghatározó lehet városunk számára. Rendkívül fontos lesz egy geotermikus hőszivattyú építése, hogy a jövőben teljes mértékben ki tudjuk majd használni ezt az energiaforrást. Az ilyen típusú fűtés elterjedése a városban önmagában is óriási előnyökkel járna a lakosok számára.”

GA-Peter Paška

A #TeamjobbGalánta jelzésű csapatot Peter Paška független polgármesterjelölt a gazdaság, a technika, a jog, a szociális és a közösségi élet világában jártas szakemberekből állította össze. „Olyan emberek ők, akik szeretnék folytatni azokat a változásokat, amelyeket az előző választási ciklusban elkezdtünk és fontos számukra, hogy jobb legyen Galántán élni. Együtt szeretnénk folytatni, szakszerűen és megfontoltan, nem akarunk több vitát és harcot.”

A második kérdésre küldött válasza: „Szeretnénk növelni a városvezetés hatékonyságát, bevezetni a részvételi költségvetést, vagyis a költségvetés egy meghatározott részének elköltéséről közösen döntenének a polgári társulások, a lakosok, az idősek és a fiatalok, hogy a pénz oda kerüljön, ahová valóban fontos. Nagyobb mértékben kihasználnánk a geotermikus energiát, hogy az egész városban ezzel fűthessük az épületeket. A jelenlegi energetikai válságban mindent megteszünk azért, hogy a lehető legtöbb energiát nyerjük a megújuló forrásokból, elsősorban az épületeken elhelyezhető napkollektorokkal és a város határában létesítendő szélerőművekkel. Olyan szociális vállalkozást hoztunk létre, amely a hátrányos helyzetű lakosok foglalkoztatásával segít nekik elérni az átlagos életszínvonalat és egyúttal a város lakosai és szervezetei számára kedvező áron kínál szolgáltatásokat. Terveink szerint megépítjük az északi elkerülő utat, tervezzük a javítások folytatását az összefüggő útszakaszokon, megkezdjük a parkolóházak építését, olyan parkolórendszert vezetünk be, hogy minden galántai család jogosult legyen a parkolásra rendkívül kedvező feltételek mellett. Felújítjuk az állomás környékét és a buszpályaudvart. A föld alatti szemetes konténerek hálózatának kiépítésével több mint 300 parkolóhelyet tervezünk kialakítani, egyúttal emelnénk a szelektált hulladék mennyiségét, hogy kevesebbet kelljen fizetni a hulladék elszállításáért. Folytatni kívánjuk az iskolák és az óvodák felújítását, amelyek elmaradtak az európai uniós pályázatok késői kiírása miatt. A kultúra, a polgári társulások és a sport számára méltányos pénzügyi támogatást szeretnénk, és továbbra is támogatni fogjuk a hagyományokat, valamint fejleszteni fogjuk a kulturális és nemzeti sokszínűséget. Egy új jégpálya és egy többfunkciós sportcsarnok megépítéséhez már elkészültek a tervek. Újra megnyitjuk a Galandia akvaparkot, egyúttal a fotovoltaikus elemek használatával olcsóbb elektromos energiával működtethetjük, hogy elfogadható és elérhető áron szolgálja a galántaiakat, hogy a gyerekek úszásoktatást és sporttevékenységeket végezhessenek ott. Befejezzük a Nyugati lakótelepen (West) és a Forradalmi Negyedben (Revolučná štvrť) folyamatban lévő új parkok telepítésének projektjeit, megújítjuk a lakótelepek belső tömbjeinek zöldfelületeit, befejezzük a neogótikus kastély felújítását, az elhanyagolt reneszánsz kastélyt is rendbe hozzuk, forrásokat keresünk az egykori Esterházy-kápolna másolatának megépítéséhez a parkban. Támogatni fogjuk a város infrastruktúrájának megújítását és a turizmus fejlesztését célzó projekteket, mivel a Mátyusföld, amelynek Galánta a központja, hatalmas potenciállal rendelkezik.”

A harmadik kérdésre a következőt válaszolta: „Befejezzük a régóta várt 72 bérlakás építését, és további több mint 350 bérlakás építését készítjük elő. A beruházókkal együttműködve olyan szép projekteket készítünk, amelyek Galánta díszei lesznek. Több mint 500 millió eurót lehetne itt befektetni a következő években. Galántán az 1980-as évek vége óta a legnagyobb építkezés zajlik, kereskedelmi létesítményekkel, gyártócsarnokokkal, de főleg közel 2000 lakással lehetne bővíteni a várost. A lakosok számát tekintve talán ismét megelőzhetnénk a szomszédos Vágsellyét, sőt talán még Dunaszerdahelyt is.”

GA-Szalay Tibor

Szalay Tibor független jelöltként indul a polgármesteri székért. A Közösen Galánta városáért! jelmondat alatt azt érti, hogy csak a lakosokért szeretne dolgozni, vagyis csak a saját célokért a modernizálás terén, az életszínvonal emeléséért. „Szeretnék tenni a város nagyobb biztonságáért, beleértve a fogyatékkal élők és az idősebb lakosok érdekeit is. A város lakosai számára elkötelezett és segítőkész szeretnék lenni, és minden igénynek megfelelni az átlátható munkámmal.”

Szalay Tibor továbbá fontosnak tartja, hogy a polgári társulások különféle projektjeire szánt minden anyagi támogatás elosztása átlátható legyen, hogy a lakosok is kifejezhessék, hogy indokoltak-e, jogosan osztották-e el azokat. „Úgy látom, hogy jelenleg különféle érdekek köré csoportosulnak emberek, akik igyekeznek a város által nyújtott anyagi támogatásokat saját céljaikra kihasználni. Az esetleges megválasztásom esetén személy szerint csak a lakosoknak szeretnék tartozni, ezért indulok a választáson csak a saját pénzemen. Szeretném végre megszépíteni, jobbá tenni városunkat. Építeni, felújítani, javítani az elérhető legmodernebb technikákkal, ökoalapanyagokkal, és mindezekről a lakosokkal közösen dönteni. A legtöbb szakmát elsajátítottam, és megkövetelem a pontosságot, precizitást! Elsősorban helyi szakembereket szeretnék alkalmazni, mert van belőlük elég, csak eddig a város nem adott nekik lehetőséget. Idegenekkel szemben a követelések legtöbbször nem érvényesíthetők. Szeretnék sokkal nagyobb figyelmet fordítani az idős polgárokra, mert manapság észrevétlenül sértik alkotmányos jogaikat, még a jelenlegi, többségi képviselők is. Körülbelül 30 éve végzek jótékonysági munkát anélkül, hogy bármiféle hálát várnék cserébe. Ezt továbbra is magánemberként, saját erőforrásaimból fogom folytatni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?