Három iskolát bezár, további hármat átnevez a megye

Rimaszombat |

<p>Három középiskola nem nyitja meg kapuit szeptemberben, a tanintézmények bezárását sem a szülők, sem pedig az iskolaszékek nem ellenezték. További három iskola nevet változtat.</p>

Megszűnik a Besztercebányai Szakközépiskola, a Korponai Kereskedelmi Akadémia és a Zólyomi Bél Mátyás Gimnázium. A diákok a következő tanévben más megyei fenntartású iskolákban folytatják tanulmányaikat. Mintegy 230 diákot érint az intézkedés. A képviselő-testület rábólintott a Selmecbányai, a Breznóbányai és a Rimaszombati Egyesített Szakközépiskola átnevezésére is. A megszorító intézkedésekre a kedvezőtlen demográfiai mutatók, a diákok számának rohamos csökkenése miatt volt szükség. „A megszüntetett iskolákat a megye a következő tanévtől már képtelen lenne finanszírozni. A helyzet komolyságát bizonyítja az is, hogy senki sem tiltakozott a lépés ellen” – mondta Zuzana Gajdošová, a megyei hivatal oktatásügyi osztályának vezetője.

Néhány héttel korábban a Tornaljai Gimnáziummal kapcsolatban is felmerült, hogy a megye átadná a városnak. Az iskola ügye azonban nem szerepelt a programpontok között, és a megye álláspontja szerint semmilyen szervezési változással nem számolnak. A tanintézménynek 130 diákja van, csak a megye rendszeres támogatásával képes működni. A hiányzó összeg évről évre nő, becslések szerint idén közel 70 ezer euró hiányzik a gimnázium költségvetéséből.

Rigó László megyei képviselő a Rimaszombati Egyesített Szakközépiskola tanára is egyben. Ő azért támogatta a névváltoztatást, mert a hatályos törvény értelmében, ha egy iskolában két részleg működik, a két szakágazat diákjait nem lehet áttenni az egyik részlegről a másikra. Pozitívum viszont, hogy a hasonló szakirányok diákjai összevonva tanulhatják az általános tantárgyakat, a szaktantárgyakat viszont kisebb csoportokban is oktathatják. Rigó László szerint így minőségi és színvonalas lesz az oktatás. A lépést egyébként a tanintézmény iskolatanácsa is támogatta. Hozzátette, sajnos számos iskolát érint a diáklétszám csökkenése, iskolájuk sem kivétel. Bár az idei tanévet több mint 530 diákkal kezdték, nagy kérdés, hogy ősszel hány diák ül be az iskolapadokba.

Értesüléseink szerint Besztercebánya megye jövőre már nem tervezi újabb iskolák megszüntetését vagy összevonását. 2015 januárjában viszont életbe lép az iskolák finanszírozását szabályozó jogszabály. A kedvezőtlen feltételek miatt jövő ősszel további iskolák kerülhetnek nehéz helyzetbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!