Régió

Három iskolát bezár, további hármat átnevez a megye

Rimaszombat | Három középiskola nem nyitja meg kapuit szeptemberben, a tanintézmények bezárását sem a szülők, sem pedig az iskolaszékek nem ellenezték. További három iskola nevet változtat.
author
Ibos Emese

2014. június 4. 14:45

Megszűnik a Besztercebányai Szakközépiskola, a Korponai Kereskedelmi Akadémia és a Zólyomi Bél Mátyás Gimnázium. A diákok a következő tanévben más megyei fenntartású iskolákban folytatják tanulmányaikat. Mintegy 230 diákot érint az intézkedés. A képviselő-testület rábólintott a Selmecbányai, a Breznóbányai és a Rimaszombati Egyesített Szakközépiskola átnevezésére is. A megszorító intézkedésekre a kedvezőtlen demográfiai mutatók, a diákok számának rohamos csökkenése miatt volt szükség. „A megszüntetett iskolákat a megye a következő tanévtől már képtelen lenne finanszírozni. A helyzet komolyságát bizonyítja az is, hogy senki sem tiltakozott a lépés ellen” – mondta Zuzana Gajdošová, a megyei hivatal oktatásügyi osztályának vezetője.

Néhány héttel korábban a Tornaljai Gimnáziummal kapcsolatban is felmerült, hogy a megye átadná a városnak. Az iskola ügye azonban nem szerepelt a programpontok között, és a megye álláspontja szerint semmilyen szervezési változással nem számolnak. A tanintézménynek 130 diákja van, csak a megye rendszeres támogatásával képes működni. A hiányzó összeg évről évre nő, becslések szerint idén közel 70 ezer euró hiányzik a gimnázium költségvetéséből.

Rigó László megyei képviselő a Rimaszombati Egyesített Szakközépiskola tanára is egyben. Ő azért támogatta a névváltoztatást, mert a hatályos törvény értelmében, ha egy iskolában két részleg működik, a két szakágazat diákjait nem lehet áttenni az egyik részlegről a másikra. Pozitívum viszont, hogy a hasonló szakirányok diákjai összevonva tanulhatják az általános tantárgyakat, a szaktantárgyakat viszont kisebb csoportokban is oktathatják. Rigó László szerint így minőségi és színvonalas lesz az oktatás. A lépést egyébként a tanintézmény iskolatanácsa is támogatta. Hozzátette, sajnos számos iskolát érint a diáklétszám csökkenése, iskolájuk sem kivétel. Bár az idei tanévet több mint 530 diákkal kezdték, nagy kérdés, hogy ősszel hány diák ül be az iskolapadokba.

Értesüléseink szerint Besztercebánya megye jövőre már nem tervezi újabb iskolák megszüntetését vagy összevonását. 2015 januárjában viszont életbe lép az iskolák finanszírozását szabályozó jogszabály. A kedvezőtlen feltételek miatt jövő ősszel további iskolák kerülhetnek nehéz helyzetbe.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

manfred weber

Manfred Weber: Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk az uniós olajembargó ügyében

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

A független képviselők sikerét hozták a választások

Kék és fehér színkóddal különböztetik meg a választásokat ősszel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.