Harmadszorra sikerülhet

Zele Ház-betonozás
Alsószeli |

Elkezdődtek a régió legnagyobb fesztiváljának előkészületei, június utolsó hétvégéjén ismét megszervezik a Jurtanapokat. Közben zajlik az építkezés a Zele Házban. 

 

Tizenhatodik alkalommal szervezik meg júniusban az Alsószeli Jurtanapok Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetemet, a régió legnagyobb fesztiválját. Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt erre nem volt mód, a szervezők azonban most úgy döntöttek, a korlátozások ellenére is elkezdik az előkészületeket. 

Megszervezik a fesztivált

Szabados Zsolt, a fesztivált lebonyolító Alszik, vagyis Alsószeli Szabadidő Klub alelnöke, a rendezvény egyik főszervezője kifejtette, úgy döntöttek, harmadszor nem fogják a kútba dobni a terveket, ahogy tavaly és tavalyelőtt meg kellett tenniük. „Ha be lesznek tiltva a rendezvények, vagy nagyon kevés résztvevővel lehet csak szervezni bármit is, akkor nem tehetünk semmit, de ha engedélyezik az 500 résztvevő fölötti létszámot, akkor június 24-26-án újra ott leszünk a Laposon. Francisti Erzsébettel, aki az ételekért, a konyháért, a büféért felel, Francisti Lászlóval, az Alszik elnökével már elkezdtük az ötletelést. Én a fellépőket választom ki, a programot állítom össze. Konkrét nevek még nincsenek, illetve nem szeretném elárulni, mert még csak körvonalazódnak a dolgok, de mindenképpen több lesz a helyi és környékbeli fellépő, főképpen azért, mert más járványügyi előírások érvényesek itthon és Magyarországon, ahonnan egyébként sok fellépőt szoktunk hívni. Mivel nem tudjuk, június végén épp mi lesz érvényben, nem szeretnénk kellemetlenséget abból, ha le kell mondanunk valamelyik fellépést, fel kell bontanunk az előzőleg megírt szerződést. Most azon dolgozunk, hogy minden eshetőségre felkészüljünk, vagyis, hogy kész forgatókönyvünk legyen arra az esetre, ha például OTP, OP+ vagy más rendszerben kell megvalósítani a fesztivált, vagy ha kell, karszalagokat adunk ki, minden résztvevőt regisztrálunk, hogy ne kelljen a fesztivál előtt kapkodni és esetleg rossz döntéseket hozni” – részletezte Szabados Zsolt. Ez a része a szervezésnek azért problémás kicsit, mert a Jurtanapoknak helyet adó Lapos a falu közepén található, házakkal körülvett, de nem elkerített terület. Az Alszik tagjai már egyeztettek a polgármesterrel, hogy szükség esetén melyik utcákat lehet lezárni, hogy ellenőrizhetők és azonosíthatók legyenek a mindig ingyenes rendezvény résztvevői.

Hagyományos programok

Megtudtuk, minden hagyományos programot megszerveznek a XVI. Jurtanapokon is: lesz gyermekudvar, szalmavár, előadások, koncertek, lovasíjász- és más hagyományőrző bemutatók, kiállítás, kézművesek, borudvar, ünnepélyes felvonulás. Ami biztos, hogy az alsószeli Varsás és a felsőszeli Mátyus tánccsoport, valamint a Bendő zenekar pénteken fellép. Újdonság lesz a drámakuckó, ahol drámapedagógus tart foglalkozásokat gyerekeknek. „A helyszín kicsit módosul, mivel a 2019-es Jurtanapok után műfüves pálya épült azon a helyen, ahol minden évben a konyha-, büfé- és szervezősátor állt. Úgy beszéltük meg, hogy ha kitavaszodik, akkor kimegyünk a Laposra és mindent pontosan kimérünk, hogy mit hol tudunk elhelyezni. Amint közzétettük a közösségi oldalon az időpontot, máris elkezdtek jelentkezni a kézművesek. Nagyon bízunk benne, hogy áprilisban, ahogy mindig, most is megtarthatjuk a toborzót, amelyen az önkéntesekkel egyeztetünk, ki mit vállal a szervezésben” – tette hozzá Szabados Zsolt. A Jurtanapok megvalósításában 100-150 önkéntes vesz részt minden évben, a szervezők bíznak benne, hogy ők is várják már a rendezvényt, minél többen eljönnek segíteni, hogy újból egy jó kis fesztivál születhessen.

Készül a ház

Szeptemberben adtunk hírt róla, hogy az Alszikhoz szorosan kapcsolódó Zele törzs közösségi házat szeretne létrehozni a Lapos közelében. A lebontásra ítélt falakat már lebontották, készülnek az új részek. „A héten készültek el az alapok, még tart a betonozás. Francisti László az, aki a leginkább kiveszi a részét a megvalósításból, a Jurtanapok szervezése mellett erre a projektre is összpontosít” – mondta el Szabados Zsolt. A tervek szerint a Zele Ház olyan közösségi központ lesz, ahol oktató és hagyományőrző programokat, kulturális rendezvényeket valósítanak majd meg, például kiállításokat, előadásokat, szakmai továbbképzéseket, nyári táborokat, táncházakat. Az elképzelésekről, a Zele Házról ide kattintva olvashatnak bővebben..

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!