Hagyományok és szórakozás az Alma- és Kacsafesztiválon (VIDEÓ)

alma és kacsa
Királyrév |

Ismét színes programmal várták az Alma- és Kacsafesztivál résztvevőit Királyrévben. A kilencedik alkalommal megtartott rendezvényen a szórakozás mellett előkerültek a mezőgazdaságot érintő fontos kérdések is.

Szombaton délelőtt, a nádszegi fúvósok zenéjével kezdődött a kilencedik Alma- és Kacsafesztivál Királyrévben. A község polgármestere, Agócs Gergely a megnyitón megismételte azokat a gondolatait, amelyeket a rendezvényhez szervesen kapcsolódó, minden évben a fesztivált megelőző napon szervezett mezőgazdasági konferencián kifejtett. Úgy véli, hogy a kormány a mezőgazdaságot és az önkormányzatokat, illetve a régiókat egyaránt mellékvágányra tereli, ezért fontos, hogy azok, akik a vidékért és a helyi lakosokért dolgoznak, együttműködjenek.

„A kilencedik alkalommal megszervezett fesztivál a leglátványosabb, leggyümölcsözőbb eredménye ennek a közös munkának”

– fogalmazott. Azt is elmondta, a fesztiválon rendkívül fontosnak tartják azt, hogy a hazai és a környékbeli kézművesek kapjanak teret a kézműves vásáron, ahol idén több mint harminc árus vett részt. A kulturális programokra szintén hazai, főként mátyusföldi és csallóközi fellépőket hívtak meg, például a Varsás Népdalkört és a Bendő zenekart, a Galmour és a Rekvizit zenekart, a helyi Fürge Ujjak Citerazenekart, a Medley Companyt és a Locomotiv Revival Band-et. A fesztivál kísérőrendezvényeként kihirdették a legjobb alma díját, továbbá volt alma- és kisállat-kiállítás, mezőgazdasági gépek bemutatója, állatsimogató, népi gyermekjátékok, kisvonatos kirándulás, helikopteres sétarepülés, valamint estig nyitva tartott a Schnábelt Dóra Falumúzeum.

A kultúrházban a Csángó Polgári Társulás szervezésében hidegfegyver-kiállítást láthattak a látogatók. Darázs Lászlótól, a szervezet elnökétől megtudtuk, az 1848-as évektől a napjainkig használatos eszközökből, szuronyokból, kardokból, rohamkésekből, utászkardokból álló tárlat két magánszemély gyűjteménye.

„Van köztük például a monarchiából származó vasutaskard, amelyet az osztrák hivatalnokok hordtak, hogy funkciójukat demonstrálják. Egy másik érdekesség a vadászpilóták által használt második világháborús repülős tőr, vagy egy olyan szablya, amelyet az 1848-as szabadságharcban használtak”

– mondta el Darázs László.

A vágsellyei születésű, jelenleg Királyrévben élő Szőcs Andrea festményeit mutatta be a fesztiválon.

„Amiket most elhoztam, azok a műveim klasszikusabb darabjai, amelyeket közelebb érzek a szívemhez, de készítek modern akrilfestményeket is. Akrillal festeni mindig spontánabb dolog, mert lehet javítani, átfesteni, az akvarellnél viszont ami ott van, az már ott marad a vásznon, aprólékosan ki kell dolgozni. A táj, a fák és a vízpart nagyon megnyugtatóan hat rám, szeretem ezeket a témákat, gyakran megjelennek a képeimen”

– fejtette ki a festőművész.

Szikura Ferenc, az Alma- és Kacsafesztivált a községgel közösen szervező AgroStaar kft. igazgatója a megnyitón fontosnak tartotta kiemelni, ismét megpecsételődött a gazdák sorsa, mert hosszú ideje olyan mezőgazdasági miniszterek jönnek, akiket tanítani kell, most viszont a parlamentbe bejutott képviselők között nem látni egyetlen olyan szakembert sem, aki igazán értene a mezőgazdasághoz.

„A támogatási időszak végén vagyunk, decemberre várjuk az uniós támogatások kifizetését. Ha az új szaktárcavezető esetleg módosít az eddigi rendszeren, a gazdák karácsony előtt nem kapják meg azt a kevés támogatást sem, amelyet eddig megkaptak”

– hangsúlyozta. Részletesen kifejtette az ellenérzéseit az európai uniós támogatások feltételeivel szemben, mert úgy véli, nem szabad azt hazudni, hogy minden rendben van, miközben egyre észszerűtlenebb elvárásokat támasztanak a gazdák elé. Példaként említette, hogy a gyümölcsösben a fák alatt és között nem szabad lekaszálni az aljnövényzetet és nem szabad permetet használni, illetve hogy a növénytermesztésben kötelező az ugaroltatás a földterület 5 százalékán, valamint az ukrán gabonaexport is negatívan hat a belföldi termelésre. Szikura Ferenc a helyben termelt alma és tenyésztett baromfi értékére is felhívta a figyelmet. Cége hosszú évek óta együttműködik a rozsnyói Agrotrade vállalattal, amely már az előző években is több mezőgazdasági gépet állított ki a fesztiválon, idén viszont nem csak megnézni lehetett a gépeket, hanem többet közülük ki lehetett próbálni kint a határban, amellyel ugyancsak a rendezvény színvonalát igyekeztek emelni.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?