Ha rábólintanak a képviselők, csökken a Kassa megyében filmező stábok költsége

Az áji félszárnyú angyal a megye egyik legismertebb hollywoodi büszkesége
Kassai régió |

Ha a javaslatot a Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) képviselői jóváhagyják, az állami támogatással együttesen a filmesek a kassai régióban történő forgatások költségének 35-40 százalékát kaphatják. A megyei hivatal tájékoztatása szerint a támogatásokkal elsősorban azokban részesítik majd előnyben, akik a forgatások során helyieket foglalkoztatnak, illetve a helyi vállalkozók szolgáltatásait és árucikkeit veszik igénybe. 

A megyei önkormányzat ezúttal a régió audiovizuális iparának fejlődését szeretné támogatni. A filmkészítők számára egy úgynevezett "fordított támogatást" vezetnének be, amely gyakran megkeveri a producerek kártyáit a forgatási helyszínekkel kapcsolatos döntésekben. A megyei hivatal szerint a támogatás azt eredményezheti, hogy több játékfilm, dokumentumfilm és animációs film készülhet az ország keleti részében. A KSK képviselői augusztus 21-én, hétfőn szavaznak majd arról, hogy a visszatéríthetik-e a jövőben azon költségek egy részét, amelyeket a stábok elköltöttek a megye területén lebonyolított forgatások során. Rastislav Trnka megyeelnök szerint az audiovizuális ipar támogatása új területet nyithat a foglalkoztatás növelésére és a régió népszerűsítésére, hiszen az itt forgató filmes stáboknak szükségük lesz szálláshelyre, itt fognak étkezni és más helyi szolgáltatásokat is igénybe vesznek majd, s nem utolsó sorban munkalehetőséget teremtenek a kreatív iparágakban dolgozó szakemberek számára. „A kassai régió látványosságai már több hollywoodi filmvásznon megcsillantak. Legutoljára Colin Firth színész is megfordult egy forgatás során a Szepesi várban, Áj faluban pedig még mindig áll annak a félszárnyú angyalnak a szobra, amely az Owen Wilsonnal forgatott Ellenséges terület című filmre emlékeztet, melyet szintén a mi régiónkban forgattak a 2000-es évek derekán. 2021-ben létrehoztuk a Kassai Filmirodát, amely teljes lendülettel megkezdte az együttműködést a filmesekkel - csak ebben az évben 8 játékfilmet forgatnak a Kassai régióban olyan neves filmesek irányításával, mint például Péter Kerekes vagy Rudolf Biermann” – tolmácsolták a megyeelnök szavait a hivatal legfrisebb közleményében.

A turizmus is fellendülhet

Mint kiderült, az Európai Unió országai a támogatható költségek 20-35%-át térítik meg a filmkészítőknek. Szlovákiában ezt a támogatást az Audiovizuális Alapból fedezik, mely 2020-ban 20%-ról 33%-ra emelkedett, ami arányosan hatott a külföldi producerek növekvő érdeklődésére. Míg 2018-ban mindössze 2 projekt részesült támogatásban, addig 2021-ben ez a szám már 41-re nőtt. „Pozsony az audiovizuális ipar központjává vált, ami a költségvetés szempontjából a legelőnyösebb a producerek számára. Úgy vélem, hogy a megye által nyújtott extra támogatás növelni fogja az érdeklődést a kassai régióban történő forgatás és gyártás iránt. A jelenlegi általános érvényű rendeletben a támogatható költségek 2%-ának vagy 7%-ának visszamenőleges visszatérítését javasoljuk a KSK költségvetéséből. A kassai régió területén forgató stábok 2%-os támogatásra lennének jogosultak, míg a filmkészítők a támogatható költségek 7%-ának megtérítését kérhetnék, ha filmjük cselekménye a kassai régióban játszódik. Ez nemcsak arra ösztönzi a producereket, hogy a régióban forgassanak, hanem arra is, hogy a film cselekménye itt játszódjon, ezzel is támogatva a turizmust” – közölte Ján Melikant, a megyei filmiroda elnöke. Ez azt jelenti, hogy az Audiovizuális Alapon keresztül az országos szintű támogatási rendszerrel együtt a kassai régióban forgatott projektek összesített támogatása akár a 35%-ot (azaz 33% az állam részéről + 2% a KSK részéről) is elérheti. Ha a film története szintén a kassai régiót foglalja magába, a kumulatív támogatás összege 40 % lesz (azaz 33 % az államtól + 7 % a KSK-tól). A visszatérő támogatás megszerzésének folyamatát a megyei filmiroda bonyolítaná le. A visszatérítésre egy évvel a forgatás előtt kell majd pályázni, hogy a támogatást időben besorolhassák a megye költségvetésébe. Támogatható költségnek minősülnek a Kassa megyében székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozók által nyújtott szolgáltatások költségei, valamint a Kassa megyében állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező személyek munkadíjának költségei.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?