Gyűjtés a zsidó temető helyreállításáért (GALÉRIA)

A lefordított sírfeliratoknak köszönhetően több leszármazott megtalálta itt elhunyt rokonát (Fotó: Klapka György Helytörténeti Társaság közösségi oldala)
Lakszakállas |

Az utolsó fázisánál tartanak a lakszakállasi zsidó temető helyreállítási munkálatai. A tereprendezés végső feladatainak fedezésére gyűjtenek, melyre sajnos máshonnan egyelőre nincs forrás.

5000 eurót tűzött ki célul a Klapka György Helytörténeti Társaság a donio.sk adományokat gyűjtő weboldalon. A társaság tagjai, élükön Nagy H. Tamás elnökkel, az utóbbi öt évben önerőből vágtak bele a lakszakállason élt zsidó közösség temetőjének helyreállításába. 2021-ben kaptak támogatást az ESJF (European Jewish Cemeteries Initiative) alapítványtól, amiből fedezték a kerítés elkészítését, a tereprendezési munkálatokat, illetve a bejárati kapu megépítését. Kaptak még támogatást a terület határainak kitűzéséhez is. Már csak egy utolsó lépés hiányzik ahhoz, hogy teljesen helyreállítsák a temetőt, és még egy kis kézmosót is elhelyezzenek a bejárat mellé.

A lakszakállasi zsidó temető történelmének feltárásáért, megmentéséért tavaly kiérdemelték a Komáromi Zsidó Hitközség Kehila-díját.

„Ahhoz, hogy az utolsó feladatainkat is elvégezzük, szükségünk van támogatásra. Csak nemrég szereztünk tudomást a donio.sk weboldalról. Minden projekt számára létrehoznak egy transzparens számlát, melyen gyűjthetik a felajánlók által küldött összegeket. Egy nonprofit szervezet működteti a weboldalt, így a befolyt támogatások tisztán érkeznek a támogatott projekthez”

– mondta el Nagy H. Tamás, a társaság elnöke.

A tereprendezés utolsó fázisai vannak csak vissza (Forrás: Klapka György Helytörténeti Társaság)

Közösségi munkájuk egyik legelső és legfontosabb visszacsatolása az volt, amikor több olyan hozzátartozó is felkereste őket és a temetőt, akiknek a felmenői itt nyugszanak. A helyreállításnak ugyanis hamar híre ment. A sírköveket lefordítva teljes emberi sorsok rajzolódtak ki a szemük előtt, melyeket megismerve ők is megosztották ezeket másokkal.

„Ján Hevera szakértőnk segített a sírfeliratokat lefordítani és értelmezni. A héber jelek sok esetben egy egész szót rejtenek, tehát végigolvasva a sírfeliratokat részletes leírások, családok történetei tárultak a szemünk elé. Ján Hevera is beszámolt a saját blogján a temetőben végzett munkájáról. Egy hónappal később megírta nekünk, hogy jelentkezett nála valaki, aki elmondta, hogy a dédszülei ebben a temetőben nyugszanak. Ő volt az első, aki felmenőket talált nálunk. Ekkor még nem hoztuk nyilvánosságra az itt nyugvók neveit. Pár hónappal később többen is jelentkeztek Budapestről, akik elmondták, hogy az ő felmenőik is itt nyugszanak. Később több leszármazott is jelentkezett még, akiknek a rokonait ide temették el”

– részletezte az elnök.

A nonprofit szervezet weboldala, melyen olvasóink is adományozhatnak a lakszakállasi zsidó temető végső helyreállítási munkálataihoz, a következő webcímen tekinthető meg: a donio.sk, a keresősávba beírva „Podporte záchranu židovského cintorína v obci Sokolce”. A támogatásokat előre is nagyon köszönik.

Nem volt mindegy, hogy hogyan kezdhetnek neki a munkálatoknak (Forrás: Klapka György Helytörténeti Társaság)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!