Régió

Gyorsabb az autóbusz, mint a személyautó

Pozsony | Beváltak a főváros közlekedési intézkedései, sikerült enyhíteni a közel egy hónapja tartó nagyszabású útlezárások következményeit. Matúš Vallo főpolgármester tegnap elmondta, hogy további rendelkezéseket készítenek elő.
Bartalos Éva

2019. március 13. 14:47

- TASR-felvétel

Február közepén zárták le a forgalmas pozsonyi útvonalakat az D4R7 és az új autóbusz-pályaudvar építése miatt. A magisztrátus attól tartott, hogy az útlezárások első napjaiban összeomlik Pozsony közlekedése, most azonban a rendőrökkel együtt úgy látják, hogy elmaradt az óriási közlekedési dugó. A főpolgármester és a kerületi rendőrség tagjai tegnap értékelték az első három hét eredményeit. Milan Pilip a kerületi közlekedésfelügyelet igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy három hét alatt 19 káreset és 3 közúti baleset történt az útlezárások által érintett szakaszon, egy ember sérült meg. Matúš Vallo rámutatott, hogy sokan tömegközlekedési eszközre cserélték a személyautót. A főváros az autó- és trolibuszjáratok sűrűsítésével, autóbuszsávok kialakításával, gyűjtőparkolók építésével és ingyenes járatokkal ösztönözte az ingázókat arra, hogy autóbusszal vagy trolival közlekedjenek Pozsonyban.

“A járatokon elhelyezett számlálók adatai alapján háromszor gyorsabban jutnak át az autóbuszok a Gagarin úton, és 37 százalékkal nőtt az autóbusszal vagy trolival utazó ingázók száma” - közölte Vallo.

A Vereknyéről járó két trolibusz járatán reggel és este is legalább ezerrel több utas ingázik. Vallo elmondta, hogy tovább dolgoznak a tömegközlekedés gyorsításán, elsősorban a Ligetfaluból érkező autóbuszoknál nőtt a menetidő. A lezárások első hetében közel háromezren segítséget kértek az ingyenes tájékoztató vonalon, Viktor Tuma a kerületi rendőrség bevetés irányítási osztályának igazgatója azonban elmondta, hogy azóta fokozatosan csökken a hívások száma.

A Gagarin úton több autós is panaszkodott amiatt, mert szerintük nem megfelelően jelölték ki a buszsávokat. A közlekedésfelügyelet igazgatója elmondta, hogy ezen is dolgoznak, és kiemelte a terepen szolgálatot teljesítő rendőrök feladatát. A Prievozská és a Bajkalská, valamint a Gagarinova és Tomášikova utcák kereszteződésében áthangolják a jelzőlámpákat, és több szakaszon módosítják az útfestést. Pilip és Vallo is hangsúlyozta, hogy a következő hónapokban tervezett események miatt további útlezárásokra kell számítani Pozsonyban, amelyek tovább bonyolíthatják a forgalmat. A zvladneme.to oldalon továbbra is élőképen figyelhetik a forgalmat az autósok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Belerúgott Čaputovába a magyar kormánysajtó

Keresik ezt a férfit, életveszélyben lehet

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Kevés hulladékot szeparálnak a galántai járásbeli falvakban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?