Régió

Hétfőtől egy nagy közlekedési dugó lesz a főváros

Pozsony | Jövő héten elkezdődik a főváros történelmének eddigi legnagyobb közeledési zűrzavara. Ma este lezárják a Kikötői híd és a Bajkalská utca kereszteződését, valamint a MlynskéNivy utcát. A főváros a tömegközlekedés fejlesztésével igyekszik csökkenteni az útlezárás hatásait.
Kiss Bartalos Éva

2019. február 15. 09:00

Pozsony
   

Néhány járaton nem kell jegyet váltani az utasoknak, bővítik a város szélén levő gyűjtőparkolókat, buszsávokat alakítanak ki, telefonon, interneten és egy mobilalkalmazás segítségével is naprakész információkat kínálnak a közlekedési helyzetről.

Merre ne menjünk?

Az autóbusz-állomás és a D4/R7 elkerülő és gyorsforgalmi út építése miatt ma estétől fél évre lezárják a Mlynské Nivy utcát, valamint a Kikötői híd alatti körforgalmat. A hétvégén kijelölik az elkerülő utakat, hétfőtől lép életbe a teljes útlezárás. A közlekedési káosz elsősorban a főváros keleti felét érinti, Somorja felől lesz a legnehezebb bejutni Pozsonyba. A Slovnaft utcáról nem hajthatnak fel, illetve le az autósok a D1-es autópályára. Az R7-es építése miatti korlátozás két évig is eltarthat, ez idő alatt részleges vagy teljes útzárral kell számolni a közlekedőknek. A Nivy autóbusz-állomásnál készülő föld alatti körforgalmat fél év alatt megépíthetik. Augusztus közepéig csak a tömegközlekedés járatait engedik be a területre. A párhuzamos Páričková utcán felszámolják a parkolóhelyeket, ugyanis erre haladnak majd a tömegközlekedési eszközök a jelenlegi egy helyett mindkét irányban.

Merre menjünk?

Elsősorban az fontos, hogy mivel. A magisztrátus a zvladneme.to honlapon az egyes kölekedési eszközökre lebontva kínál megoldásokat a korlátozások elviselhetőbbé tételére. A felhasználó kiválaszthatja, hogy tömegközlekedési eszközzel, autóval, kerékpárral, vagy gyalog akarja-e kikerülni a dugókat. Az autókat a Gagarin utcára terelik a Kikötői híd alatti korlátozás miatt. Ezt azonban leszűkítik, a városból kifelé csak egy sávban haladhatnak az autósok, mivel a másik sávot a tömegközlekedés foglalja el. A központ irányában egy új buszsávot alakítanak ki. A szakaszon jelentősen megnövekszik a forgalom, ezért a város azt tanácsolja, hogy aki teheti, más útvonalat válasszon, vagy menjen busszal. A főváros a tömegközlekedést preferálja, ha azonban kénytelenek autóba ülni az ingázók, akkor a Waze telefonos alkalmazás nyújthat segítséget nekik, illetve alternatív útvonalakat is kínálnak. Vereknye, Pozsonypüspöki és Csölle (Rovinka) irányából a Gagarin úton juthatnak be a központba. Nagyszombat és Szenc felől, a D1-es autópályáról letérve Aranyhomok fölött elhaladva a Rozsnyói vagy a Szőlősi úton, ha Ligetfaluba vagy a főváros nyugati részére tartanak, akkor a Lafranconi hídon keresztül érhetnek célba. A keleti irányba autózók a Gagarin úton keresztül, Vereknye felé haladva kerülhetik el a korlátozásokat. Ligetfaluból Vereknyére és Csöllére a D1-esről lehajtva a Gagarin úton keresztül, a Slovnaft és Farkastorok felé a Bajkál úton keresztül vezet az út. Ligetfaluból kifelé nem térhetnek fel az autók a Slovnaft útra. A városközpontból kifelé a Főrévi (Prievozská), a Gagarin és a Slovnaft úton keresztül haladhatnak az autósok, Nagyszombat és Szenc irányába a Rozsnyói és a Szőlősi utat javasolják. A magisztrátus azt tanácsolja, aki teheti, kerülje el a Gagarin utcát, amelyen a csúcsforgalomban már most is kilencszázan utaznak autóban, további háromezer-hétszáz utas pedig a tömegközlekedési eszközökön. A sofőrök az Óváros irányából a Landerer utcán kerülhetik ki a Mlynské Nivy környékét.

 

A Nivy körül a zöld vonalon járhatnak a gyalogosok (Képarchívum)    

Busszal vagy vonattal

A főváros azt ígéri, hogy a következő hónapokban autóbusszal, trolibusszal vagy villamossal közlekedhetünk a leggyorsabban a városban. A magisztrátus által készített tanulmány szerint a Gagarin úton további, még legalább ezer utas elfér a tömegközlekedési eszközökön. A buszsávok kialakítása mellett ingyenes járatokkal is próbálják enyhíteni az utasok bosszúságát. „Hétfőtől március végéig nem kell jegyet váltani a 201-es, a 202-es, a 212-es, a 75-ös és az X72-es járatokon. A buszsávoknak köszönhetően garantálni tudjuk a városi tömegközlekedési eszközök gyorsaságát a legtúlterheltebb szakaszon” – olvasható a Pozsonyi Közlekedési Vállalat honlapján. A vállalat a korlátozások miatt fél áron kínálja az integrált közlekedési rendszerben megváltott heti bérleteket. Az ingázók a város szélén, Aranyhomok pihenőnél és a vereknyei temetőnél kialakított gyűjtőparkolókban hagyhatják a személyautójukat. Vereknyéről és Pozsonypüspökiből az ingyenes járatokkal utazhatnak a városközpontba. Az autóbusz-állomásál életbe lépő korlátozás miatt a Páričková utcában közlekednek az X72-es, az 50-es és a 205-ös járatok és a taxik, a 70-es autóbusz a Landerer utcán keresztül szállítja az utasokat. A 87-es autóbusz kerülőútvonalon jár a Kikötő (Prístav) és a Mező (Lúčna) megállók között. A városi tömegközlekedés járatain kívül a regionális járatok is a buszsávokban haladnak, Vereknyén, a Gagarin úton és a vereknyei temetőnél is megállnak. A gyalogosoknak az autóbusz-állomás környékén kell óvatosabban közlekedniük, ugyanis csak a Twin City előtti járdán haladhatnak. A kerékpárosok a tömegközlekedési eszközöknek kijelölt Páričková utcán járhatnak, a Gagarin utat azonban jobb, ha elkerülik. A Szlovák Vasúttársaság tavaly ősztől több vonatot indít a környező településekből Pozsonyba, és busszal is egyszerűbb bejutni a fővárosba.

Hogyan tájékozódjunk a lezárásokról?

Több platformon tájékoztatnak a várható változásokról, a zvladneme.to honlap mellett a magisztrátus weboldalán és a közlekedési társaságok oldalain is ismertetik a korlátozásokat és alternatív útvonalakat is kínálnak. A hétfőtől hívható a 0800 242 000-ás tájékoztató vonalon is segítséget kérhetnek a sofőrök. A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a forródrót nem helyettesíti a segélyhívó vonalakat, de figyelmeztetik a sofőröket, hogy ne éljenek vissza a segélyhívó számokkal. A közösségi portálon is folyamatosan tájékoztatják a közlekedőket, elsősorban a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság oldalát érdemes követni.

Több lesz a rendőr

A Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy több lesz a rendőr a főváros útjain. Az ország számos pontjáról érkeznek egyenruhások Pozsonyba, hogy gondoskodjanak a biztonságos és folyamatos közlekedésről. Tibor Sekula a kerületi rendőr-főkapitányság igazgatóhelyettese elmondta, hogy a rendőrök a csúcsforgalom idején a legforgalmasabb kereszteződésekben is szolgálatot teljesítenek. Arra is ügyelnek majd az egyenruhások, hogy az autósok ne foglalják el a buszsávokat, ebben az esetben az objektív felelősség elve alapján járnak el. Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere a közösségi portálon azt írta, hogy a rendőrség azt kéri a fuvarozóktól, éjszaka vagy a csúcsforgalmon kívül hordják szét az árut Pozsonyban. Az autóvezetők élőben követhetik a közlekedési helyzet alakulását, 15 kamera közvetít az utakról. A rendőrség helikopterrel is megfigyeli a közlekedési helyzet alakulását, azzal számolnak, hogy több baleset lesz Pozsonyban. Az útlezárások azonban a mentőegységek munkáját is megnehezítik. Az önkéntes tűzoltóegységeket is megszólítják, hogy minél hamarabb segíteni tudjanak a bajbajutottaknak.

Egyéb mellékhatások

Nem csak az autósok életét nehezítik meg a közlekedési korlátozások, az útlezárások miatt a kukásoknak is korábban kell felkelniük. Reggel hat helyett már hajnali négytől ürítik a kukákat a fővárosban. A magisztrátus azt kéri a lakosoktól, hogy már előző este helyezzék ki a kukákat a házuk elé.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 50 beteg elhunyt, kétezer fölött a fertőzöttek, háromezer fölött a gyógyultak száma

oasis

Oasis-album Liam nélkül

Slovnaft k

Egyre több pénzt kérnek az üzemanyagokért

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 93 beteg, 1569-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

gólyafészek

A nap képe: korán érkezett gólya Rimaszécsen

fülek park

Fülek komoly beruházásokat tervez a parkban és a temetőben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.