Régió

Gondok lesznek a kátyúzással Királyhelmecen

Királyhelmec | Rengeteg kátyú és egyéb úthiba nehezíti a közlekedést a városban, s bár a kijavításhoz szükséges pénz megvan, a hiba elhárítása idén sem lesz egyszerű feladat.
Leczo Zoltán

2019. február 9. 15:14

A szerző felvétele

Királyhelmecen már 2017-ben is annyi kátyú keletkezett, hogy az eredetileg ezek kijavítására létrehozott célalapot 20 ezer euróval meg kellett emelni. A nagyobb úthibák és repedések javítását külső cég bevonásával végezték el, melyért a vállalatnak 30 800 eurót fizettek ki. A kisebb repedéseket a helyi közterület-fenntartó vállalat munkatársaival javíttatták ki. A 2018-as költségvetésben a kátyúzásra eredetileg 30 ezer eurót különíttettek el, de később ezt az összeget is megemelték. 

A közterület-fenntartó akkor a legforgalmasabb szakaszokon keletkezett úthibákat hidegaszfalttal töltötte fel, de ez az eljárás elég drága volt, és csak időlegesen oldotta meg a problémákat. A városban tavaly a közműhálózatok kezelői modernizálás vagy hibaelhárítás címén több helyen is felbontották az útburkolatot. Bár az eredeti állapotok visszaállítása természetesen ezekben az esetekben a munkát végző vállalat kötelessége volt, a közlekedést ezek az esetek is bonyolították. Arról nem is szólva, hogy volt olyan utca, melyben hetente többször is fel kellett bontani a burkolatot. 

Balogh Csaba, a Királyhelmeci Városi Hivatal vezetője elmondta, ahogy 2018-ban, így most is komoly gondot jelent, hogy a városban még mindig zajlik a csatornahálózat kiépítése és korszerűsítése. Kátyúzásra a város költségvetésében idén is 30 ezer eurót különítettek el, de ahol még most is dolgoznak a kivitelező cégek munkatársai, ott felesleges lenne kátyúzni. A közterület-fenntartónak így jelenleg nincs más választása, mint az, hogy kaviccsal feltöltse aaz úthibákat, és ezt ha kell, akár hetente többször is elvégezze. 

A hivatalvezető tájékoztatása szerint az utak burkolatának a javításával nem várják meg a csatornázási munkálatok végét – 2019 szeptemberét –, hanem a helyreállítást fokozatosan végeztetik el. Az eredeti állapotok visszaállítása a kivitelező kötelessége, ám a céggel folyamatosan egyeztetne arról, hogy ez mely utcákban történjen meg, és melyek legyenek azok a szakaszok, amelyeket teljes szélességükben újraburkolnak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Tiltakoznak a kiállított melltartók és bugyik ellen

21 Savage szabadlábon

Miből él az elnökjelölt?

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?