Gömöri témával nyerték meg a Tóth Károly Fiatal Kiválósági Program fődíját

Fórum Kisebbségkutató Intézet
Somorja |

A Fórum Kisebbségkutató Intézet (FKI) által elindított program a fiatal szlovákiai magyar kutatók felkarolására jött létre. A Tóth Károly kutatói ösztöndíjat a gömöri Csobády Csilla nyerte el.

Az év elején első ízben meghirdetett a Tóth Károly Fiatal Kiválósági Programban (TKFKP) minden olyan 30 éven aluli szlovákiai állampolgár pályázhatott, akinek a pályamunkája a szlovákiai magyarság jelenével vagy múltjával foglalkozik. A felhívásra összesen kilencen jelentkeztek valamilyen társadalom- vagy bölcsészettudományi tematikájú művel, s ezek közül a legjobbakat a FKI somorjai központjában díjazták.

Az eseményen Öllös László, a FKI elnöke úgy fogalmazott, „öröm ilyen dolgot csinálni“, mert ez reményeik szerint valaminek az eleje – majd méltatta a tudományosság egyedi szerepét az emberiség történetében.

Simon Attila, a FKI igazgatója a társadalomtudományi szakmák fiatalítási gondjaira hívta fel a figyelmet. Úgy látja, a tudomány társadalmi megbecsültsége és az anyagi, egzisztenciális kérdések is nehezítik a szakmai utánpótlás zavartalanságát.

Az FKI tudományos intézet, de azt gondolom, hogy van egyfajta társadalmi küldetésünk is, ami összekapcsolódik a munkánkkal. Ez pedig az a felelősség, hogy megpróbáljuk segíteni a szlovákiai magyar tudományosságot. S hogy lehetne azt a legjobban, mint a fiatal kutatók segítésével? Ezzel a szlovákiai magyar tudományosság jövőjéért teszünk. Azt gondolom, hogy ez egy olyan eszköz, amit Karcsi, ha látna, akkor ő is azt mondaná: igen, én is ezt akartam“

utalt Simon az intézet 2016-ban elhunyt igazgatójára, akiről a programot és a fődíjat nevezték el. Elhangzott, az elismeréssel járó pénzt a Közép-Európai Alaptvány szolgáltatta.

A munkákat – amelyek megírását egy-egy mentor segíti majd – a Fórum Társadalomtudományi Szemle 2024-es évfolyamában közölhetik majd a díjazottak. Az 1000 eurós pénzjutalommal járó Fórum ösztöndíjat Gažik Viktória, Varga Krisztina és Varga Bence nyerték el. Az 1500 eurós összeggel járó Tóth Károly kutató ösztödíjat pedig Csobády Csilla kapta meg, aki 10 perces előadásban ismertethette a kutatását. Ő Körtvélyes helyneveit vizsgálta, mely során a község lakosainak 10%-val készített beszélgetéseket. Az elemzés során a nyelvitájkép-vizsgálatot és helynév-szociológiát ötvözte. Lapunknak elmondta, a téma kiválasztásánál az adta számára a kezdeti lökést, hogy míg a környék turisztika jelzései csak szlovák nyelvű kifejezéseket tartalmaztak, az általa megkérdezett lakosok közül sokan azt állították, hogy ezek az elnevezések nem léteznek. Arra a megállapításra jutott, hogy a nyelvi tájkép nem tükrözi a lakosság nyelvhasználati szokásait – ebből adódóan pedig indokolt lenne a kétnyelvű turisztikai jelzések kihelyezése a környéken.

Nem gondolkodok a témaváltáson, mert itt még egy olyan potenciál rejlik, hogy ha még végzek is a körtvélyesi gyűjtéssel, tovább fogom folytatni Szádalmáson, Tornagörgőn. Ennek a környéknek a helynévállományát még nem gyűjtötték fel

válaszolta a motivációját és a terveit firtató kérdésünkre. A kutatást szeretné kiterjeszteni a térség más falvaira is. Egyébként maga is azt tapasztalja, hogy kevés fiatal tervez tudományos pályára lépni: vagy azért, mert nem érdeklődnek a lehetséges témák iránt, vagy pedig a kereseti lehetőségeket nem tartják elégségesnek. A fődíjat nagyon megtisztelőnek tartja a Fórum Intézet részéről, a publikálási lehetőséget pedig még a pénzjutalomnál is fontosabbnak gondolja.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?