Régió
A kiállítás 2018. szeptember 9-ig látható a kassai Kelet-szlovákia Múzeumban - A szerző felvételei

GALÉRIA: Színes kiállítással mutatják be Kassán a Matyó népművészetet

Németi Róbert

2018. május 16. 17:00

Kassa | A matyó népművészet legszebb darabjait bemutató kiállítás nyílt a Kelet-szlovákiai Múzeumban.

A tárlaton a Herman Ottó Múzeum néprajzi gyűjteményében megtalálható eredeti darabokat csodálhatja meg a közönség. Nem csak hímzések és viseletek, hanem a hajdan élt emberek életét bemutató fényképek is láthatók. „Igyekeztünk úgy összeállítani a kiállítás anyagát, hogy az 1800-as évek derekától szinte napjainkig bemutathassuk a matyó népművészetet, a kialakulását, a virágkorát, és továbbéltetését azoknak a kézműveseknek a munkáin, akik Mezőkövesden, Tardon, Szentistvánon újrafogalmazzák a 21. században is használható tárgyakat” – nyilatkozta Viszóczky Ilona, a Herman Ottó Múzeum néprajzosa.

m

Hozzátette, az eredetileg a textíliákon alkalmazott matyó hímzésminták a 19. és a 20. század fordulóján már nem csupán a népcsoport ismertetői voltak, hanem a magyar nemzeti kultúra és a magyarság megjelenítőivé váltak. „A matyó népművészet alkotásait a huszadik század első felétől kezdve a világ sok tájára eljuttatták. A kiállításon egy hagyományos parasztház tisztaszobájának rekonstruált változatát is látható. A tisztaszobában vetett ágyak, színes díszlepedők voltak, és ott volt a festett tulipános láda is. A családok elsősorban ünnepeken használták ezt a szobát” – magyarázta az etnológus.

m

A matyó népművészetet 2013 januárjában a hungarikumok közé sorolták, az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára 2012-ben került fel a matyó örökség.

m
m
m
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk