Régió

GALÉRIA: Leleplezték a vasútállomáson Széchenyi István mellszobrát

Érsekújvár | A vasútállomás csarnokának első emeleti galériájában helyezték el gróf Széchenyi István mellszobrát. Többször elhangzott, hogy a vasúti hálózat megépítését és fejlesztését Magyarországon gróf Széchenyi István közigazgatási és közlekedésügyi miniszter kezdeményezte.
Száz Ildikó

2021. október 5. 18:00

v
Az érsekújvári vasútállomás emeleti csarnokában helyezték el Széchenyi István mellszobrát (A szerző felvételei)

A mellszobor elkészítését az érsekújvári Háromhidak Polgári Társulás tagjai indítványozták és támogatták, a kiadásokhoz hozzájárult Nyitra megye önkormányzata. Az átadási ünnepségen többen méltatták gróf Széchenyi István szerepét, aki jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Pozsony és Pest közti vasútvonal éppen Érsekújváron keresztül haladhat át. A térség gazdasági fellendülését eredményezte ez a döntése. František Daniel helytörténész, a Háromhidak Polgári Társulás vezetője már évekkel ezelőtt említést tett arról, hogy Széchenyi István emlékének adózni kellene a vasútállomáson. Gabriel Strassner szobrász alkotását mostantól az utasok is megtekinthetik a vasútállomás emeleti csarnokában lévő üveglap alatt. Magyarul és szlovákul is emlékeztek arra az időre, amikor 1850. december 16-án ünnepélyes keretek között megindult a rendszeres vasúti forgalom a Bécs-Pozsony-Pest vonalon, és az első út tizenkét óráig tartott. A keddi érsekújvári átadási ünnepségen Jaroslav Kmeť, a közlekedési minisztérium államtitkára hangsúlyozta, Érsekújvár történelme szorosan összefügg a vasúttal, annak történelmével, és ebben a progresszív fejlődésben jelentős része volt Széchenyi grófnak. „A vasutak ökológiai járművek és biztonságosak, el kell érnünk, hogy a tömegközlekedés szerves, fontos részévé váljanak. Az Európai Bizottság ezért a 2021-es évet a vasút évévé nyilvánította. Elsőrendű feladat a vasúti forgalom fejlesztése, korszerűsítése. A vasúti épületek, ingatlanok felújítására fordítható mintegy kétszáz millió eurós támogatásból az érsekújvári vasútállomást is sikerül megszépíteni” – mondta Jaroslav Kmeť. Az ünnepségen részt vett Patrick Linhart parlamenti képviselő, Pavol Komarňanský, a vasúttársaság vezérigazgatójának emberi erőforrásokért felelős helyettese, valamint a nyitrai, érsekújvári, vágsellyei járási hivatalok vezetői, a munkahivatal és a szociális biztosító érsekújvári vezetése. Peter Podbehlý független érsekújvári képviselő egyúttal a Háromhidak társulás tagjaként is szólt Széchenyi érdemeiről.

Jelen voltak a tardoskeddi vasutasok zászló egyesületének tagjai, Kurucz László nem kis büszkeséggel mutatta a vasutasok védőszentjét, Szent Mihály arkangyalt ábrázoló zászlójukat.

Galéria
c-1
c-2
c-3
c-4
+3
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Tarics Lőrincz Margit

Egy akarással kiküzdött őrhely

koronavírus utazás

A Közegészségügyi Hivatal azok jelentkezését várja, akik a közelmúltban Dél-Afrikában jártak

budapest eye

A külhoni magyarok és a magyarországi független sajtó szomorú viszonyáról

dac

GALÉRIA: Balic korai góljával győzött a DAC a trencséni hidegben

Az útburkolat felújítását a Cestné Stavby Liptovský Mikuláš nevű vállalat végezte

VIDEÓ: Elő a gumicsizmákkal, új aszfaltburkolatot kapott a járda

Érettségi sapka, nejlonzacskóban

Érettségi sapka, nejlonzacskóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.