Fotográfus találkozó a kávézóban

A találkozó során folyamatosan kérdezhettek a jelenlévők (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Profi fotósok garmadája gyűlt össze a dunaszerdahelyi Buena Caffé-ban, ahol szóba került, mennyit kérjen egy esküvői fotós, és milyen etikai szabályai vannak a természetfotózásnak.

„Az első gondolat az volt, hogy szeretnénk a szakmabeliekkel találkozni, majd egy facebook esemény formájában más fotósokhoz is eljutott a hír”

– mondja Horváth Reni, Horen, a régió legismertebb esküvői fotósainak egyike, a rendezvény főszervezője. Csóka Csilla a csecsemőfotózás érdekességeiről beszélt.

„Az első családnál még nem tudtam, hogy a csecsemőket csak 14 napos korig lehet úgy fotózni, ahogy szeretném, mert addig tudják csak felvenni azt a magzati pózt, amire szükség van. Azt tapasztalom, hogy mai szülők már sokkal nyitottabbak, de minden fotózás nagyon más és sok függ attól is, hogy az anyuka is mennyire stresszes. Egy csecsemőfotózásnál az a menetrend, hogy a stúdióba való megérkezést követően a szülők először is kiválasztják a színvilágot, a kelléket, majd elaltatjuk a babákat. A találkozó összesen 3 óráig tart és csak az utolsó egy órában fotózunk. Ma már vannak visszatérő családjaim is”

– mondta Csóka Csilla.

Gasparik Kriszta Maja beszélget Csóka Csilla csecsemőfotóssal (A szerző felvétele)

Fodor Péterrel, aki nem csak természetfotós, hanem lelkes természetvédő, tanár, erdész és a DunaVit Polgári Társulás egyik alapító tagja is egyben, Dobos Bacu természetfotós beszélgetett, aki a régióban esküvői fotósként is ismert.

„Tény, hogy ha nem viselkedünk megfelelően a természetben, akkor annak az az eredménye, hogy fotó sincs. Az állat megijed, elfut, és már nem is jön vissza. Mindig megvan a veszélye annak, hogy ártunk a természetnek a jó fotó érdekében. Ezért is íródott meg az etikai szabályzat. Jó példa, hogy madarakat költési időszakban nem fotózunk, növények fotózásakor pedig semmiképp se a növénycsoport közepén fényképezünk, hanem kiválasztunk egyet az élőhely szélén, hogy ne kelljen az egészen keresztülgázolnunk. A határ, azt hiszem, ott van, ahol még nem zavarjuk meg túlságosan az állat-, vagy a növényvilágot”

– fejti ki Fodor Péter.

Fodor Péter afrikai útjáról is mesélt. "Afrikában váltam csallóközi természetfotóssá, ott vált számomra értékessé az, amit itthon tudok fotózni" (A szerző felvétele)

Kanovits Gábor termékfotós szerint minden egyes termék fotózása a technikáról szól, ami tanulható.

„Ma már sok videóban megnézhetjük, hogyan tudunk jól lefotózni egy borosüveget például. Ugyanakkor, amikor szabad kezet kapunk, főleg a mi látásmódunkat akarják a termékükben visszatükröződni a cégek. Többnyire nincs photoshop a képeinken, erre nagyon odafigyelünk. Azt szoktuk mondani, hogy a fotózás előtt fél napot takarítunk és csak utána állunk neki a munkának.”

Az otthoni próbálkozásoktól elkezdve egészen high-end kategóriája is létezik a termékfotózásnak, ami legmagasabb szint (A szerző felvétele)

A portréfotózásnál Kanovits Gábor nagyon fontosnak tartja, hogy a megfelelő pillanatot kapja el. 

„A protréfotózásokról nem tudok 200 képet készíteni valakiről, általában kiválasztok 3-4 fotót és azt adom át. Ez már tanuló fotós koromban is így csináltam.”

Kanovics Gábor egyik díjnyertes fotója (A szerző felvétele

Kálmán Roli esküvői fotóssal Horváth Reni, Horen beszélgetett. Itt a legfőbb hangsúlyt a helyi sajátosságok, valamint a régiónak megfelelő árszabás kapta.

„Találkozunk a jegyespárral, egyeztetünk, végigdolgozzuk az esküvőt, egy hétig készítjük a fotókat, majd újra egyeztetünk a házaspárral és még az is előfordul, hogy nem tetszik, amivel ennyi időt eltöltöttünk”

– mondja Horváth Reni. Kálmán Roli feleségével dolgozik együtt fényképész vállalkozásukban.

"Az a tapasztalatunk, hogy a kezdő esküvői fotósok közül 80 százaléka négy éven belül abbahagyja, mégpedig azért, mert nem kéri meg az árát. Ugyanis, ha megveszi azokat az eszközöket, amik ehhez kellenek, rájön, hogy nem éri meg neki" - mondja Kálmán Roli

„Szerintem a mai helyzetben legalább ezer euró volna az, amivel jól kijönnénk esküvőnként. Volt egyszer egy kísérletünk arra, hogy Ausztriába betörjünk, de amint megtudták a párok, hogy Szlovákiából jöttünk, már nem kaptuk meg az osztrák árat”

– mondja. Mindennek megy fel az ára és amellett, hogy egy falusi esküvői dekorért 3600 eurót is kifizet a pár, az esküvői ruháért 1000 euró körül, a fotós, aki lesi a pár összes mozzanatát és követi kamerájával az esküvő minden momentumát, a régióban legfeljebb átlagban 500-650 eurót kap. Magyarországon a legnépszerűbb fotósoknak 1000-1300 euró között fizetnek egy esküvői fotózásért, összegzik a szakemberek.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?