Folytatni szeretnék a roma mentor programot

SZÁSZI ZOLTÁNTornalja/Rimaszécs. Lezárult a roma mentor program első szakasza. A mentorok, tanítványaik és a program szervezői július 2-án Tornalján találkoztak. A roma mentor programba tizennégy csoport kapcsolódott be, szlovákul és magyarul beszélő romák egyaránt a Popráditól a Lévai járásig.

SZÁSZI ZOLTÁN

Tornalja/Rimaszécs. Lezárult a roma mentor program első szakasza. A mentorok, tanítványaik és a program szervezői július 2-án Tornalján találkoztak. A roma mentor programba tizennégy csoport kapcsolódott be, szlovákul és magyarul beszélő romák egyaránt a Popráditól a Lévai járásig. Tornalján és környékén az elmúlt másfél év alatt több csoportban is folyt a nevelői-oktatói munka.

Ezt a speciális, a roma gyerekek felzárkóztatását, képességeik fejlesztését támogató programot a budapesti Nyílt Társadalomért Alapítvány finanszírozta, lebonyolítója pedig a rimaszécsi székhelyű Ternipe Polgári Társulás volt. A Roma Mentor Projekt Magyarországon indult, mellette a régió három más országában – Szlovákiában, Macedóniában és Bulgáriában – is fut. Vavrek István, a Ternipe Polgári Társulás elnöke szerint éppen Gömörben, az egyik leghátrányosabb gazdasági és szociális helyzetben lévő régióban fontos egy ilyen program. „Roma gyerekekkel, fiatalokkal kezdtünk foglalkozni, de több csoportban együtt dolgoztak velük nem romák is. Egy nyitott, kirekesztésektől mentes, befogadó légkör kialakítása volt a cél, amit sikerült is elérni. Ez a kapcsolati rendszer elősegíti a gyerekek személyiségének kibontakozását, megtanulnak csoportban dolgozni, kapcsolatokat kialakítani. Célunk volt a gyerekek írás- és olvasáskészségének fejlesztése, egészséges életmódra nevelése, a környezetvédelemmel való megismertetése, de foglalkoztunk bűnmegelőzési kérdésekkel és a roma gyerekek számára sorsdöntő pályaválasztási kérdésekkel is. A roma származású mentorok személyén keresztül pozitív példát láthattak a gyerekek. Most véget ér a roma mentor program első fázisa, de folytatni szeretnénk a munkát” – mondta Vavrek István programfelelős.

A roma mentor program sikere a többéves tapasztalatszerzésben, a szakmai felkészültségben rejlik. Az indulás évei óta összeszokott szakértői csapat tagjai olyan, magukat romának valló értelmiségiek, művészek, közösségi vezetők, akik szívesen vállalkoztak a mentori feladatokra. Havonta két délutánt töltöttek a gyerekcsoportok foglalkozásainak szervezésével és vezetésével, a szakmai foglalkozásokon készült tárgyakat, előadásokat mutatták be a július 2-án megtartott tornaljai zárórendezvényen. A csoportos foglalkozásokat a mentorok saját elképzeléseik szerint végezték, de ehhez a munkához jól használható ötleteket is kaptak. A pedagógusok szerint a gyerekek tanulmányi eredményén, viselkedésén, lelkiállapotán, tanuláshoz és közösségi munkához való hozzáállásán nagyon sokat javított a mentor program, és szívesen látnák annak folytatását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?