Régió

Folytatni szeretnék a roma mentor programot

SZÁSZI ZOLTÁNTornalja/Rimaszécs. Lezárult a roma mentor program első szakasza. A mentorok, tanítványaik és a program szervezői július 2-án Tornalján találkoztak. A roma mentor programba tizennégy csoport kapcsolódott be, szlovákul és magyarul beszélő romák egyaránt a Popráditól a Lévai járásig.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2011. július 13. 19:00

SZÁSZI ZOLTÁN

Tornalja/Rimaszécs. Lezárult a roma mentor program első szakasza. A mentorok, tanítványaik és a program szervezői július 2-án Tornalján találkoztak. A roma mentor programba tizennégy csoport kapcsolódott be, szlovákul és magyarul beszélő romák egyaránt a Popráditól a Lévai járásig. Tornalján és környékén az elmúlt másfél év alatt több csoportban is folyt a nevelői-oktatói munka.

Ezt a speciális, a roma gyerekek felzárkóztatását, képességeik fejlesztését támogató programot a budapesti Nyílt Társadalomért Alapítvány finanszírozta, lebonyolítója pedig a rimaszécsi székhelyű Ternipe Polgári Társulás volt. A Roma Mentor Projekt Magyarországon indult, mellette a régió három más országában – Szlovákiában, Macedóniában és Bulgáriában – is fut. Vavrek István, a Ternipe Polgári Társulás elnöke szerint éppen Gömörben, az egyik leghátrányosabb gazdasági és szociális helyzetben lévő régióban fontos egy ilyen program. „Roma gyerekekkel, fiatalokkal kezdtünk foglalkozni, de több csoportban együtt dolgoztak velük nem romák is. Egy nyitott, kirekesztésektől mentes, befogadó légkör kialakítása volt a cél, amit sikerült is elérni. Ez a kapcsolati rendszer elősegíti a gyerekek személyiségének kibontakozását, megtanulnak csoportban dolgozni, kapcsolatokat kialakítani. Célunk volt a gyerekek írás- és olvasáskészségének fejlesztése, egészséges életmódra nevelése, a környezetvédelemmel való megismertetése, de foglalkoztunk bűnmegelőzési kérdésekkel és a roma gyerekek számára sorsdöntő pályaválasztási kérdésekkel is. A roma származású mentorok személyén keresztül pozitív példát láthattak a gyerekek. Most véget ér a roma mentor program első fázisa, de folytatni szeretnénk a munkát” – mondta Vavrek István programfelelős.

A roma mentor program sikere a többéves tapasztalatszerzésben, a szakmai felkészültségben rejlik. Az indulás évei óta összeszokott szakértői csapat tagjai olyan, magukat romának valló értelmiségiek, művészek, közösségi vezetők, akik szívesen vállalkoztak a mentori feladatokra. Havonta két délutánt töltöttek a gyerekcsoportok foglalkozásainak szervezésével és vezetésével, a szakmai foglalkozásokon készült tárgyakat, előadásokat mutatták be a július 2-án megtartott tornaljai zárórendezvényen. A csoportos foglalkozásokat a mentorok saját elképzeléseik szerint végezték, de ehhez a munkához jól használható ötleteket is kaptak. A pedagógusok szerint a gyerekek tanulmányi eredményén, viselkedésén, lelkiállapotán, tanuláshoz és közösségi munkához való hozzáállásán nagyon sokat javított a mentor program, és szívesen látnák annak folytatását.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A két ország külügyminisztere tegnap nem kereste egymás tekintetét. A felmerülő ellentétek miatt korábban nem írták alá a szlovák–magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét sem. (Somogyi Tibor felvétele)

Káčer Beneš-ügyben csúsztatott: nem a földtulajdonosok pereltek

heger

Stabilizációs hozzájárulás az egészségügyi dolgozóknak

abroncs

Hol kötelező a téli abroncs Európában?

Karel Hirman

Energiaspórolásra buzdít az állam

f

KVÍZ: Felismered az állatot csupán a szeme alapján?

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Szántó Balázs

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.