Flórián Károly professzor és Mácza Mihály helytörténész kapta az idei Jedlik-díjat (VIDEÓ)

Flórián Károly professzor és Mácza Mihály helytörténész kapta az idei Jedlik-díjat
Szímő |

Jedlik Ányos Szimpóziumot és Emlékünnepséget tartottak ma az érsekújvári járásbeli Szímőn, a jeles fizikus, tudós, feltaláló és bencés szerzetes szülőfalujában. A Szímői Jedlik Ányos Társaság kuratóriumának döntése alapján Flórián Károly professzor és Mácza Mihály helytörténész kapta az idei Jedlik-díjat.

A Szent Márton Templomban a szentmisét Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát celebrálta Siekel István helyi plébános segédletével. A templomkertben Bób János Szímő polgármestere, a feltalálóról elnevezett társaság elnöke és Forró Krisztián a Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket. Farkas Iván Nyitra megye képviselője, Muzsla polgármestere érdekes párhuzamot vont Jedlik Ányos és Nikola Tesla szellemi nagysága előtt, egy horvátországi Tesla-kiállításról hozott élménybeszámolóval.

A tudományos szimpózium vendége volt Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója, aki Tudománytörténet az Álmok Álmodói kiállításon címmel tartott előadást, fényképes dokumentációval gazdagított, humorral fűszerezett előadásában rámutatott Jedlik egyedülálló és világhírű találmányaira. Utalva arra, hogy az elektromos autó egyik atyjáról beszélhetünk.  

Idén tizenharmadik alkalommal ítélte oda a Jedlik-díjat a Jedlik Kuratórium és a község önkormányzata olyan szlovákiai magyar személyiségeknek, akik a természettudományok és a társadalomtudományok terén kiemelkedő szakmai életutat jártak be.

Flórián Károly professzor vehette át a természettudományok és Mácza Mihály helytörténész a társadalomtudományok terén elért rendkívül gazdag szakmai tevékenységéért az elismerést

Galéria

Flórián Károly kohómérnök, analitikai kémikus, egyetemi tanár életútját Csáky Pál volt EU-s képviselő és Szímő község díszpolgára méltatta. Több egyetem (a komáromi Selye János Egyetem, a kassai Műszaki Egyetem, az Eperjesi Egyetem Bölcsészettudományi és Természettudományi Kara) tudományos tanácsának, a Miskolci Egyetem Doktori Tanácsának tagja, 1994–2001- ben a Kárpátok Régió Egyetemi Szövetségének alapítóelnöke a díjazott. 2002–2005-ben az SZTA Tudományos Tanácsának tagja. Tagja a Szlovákiai Akkreditációs Bizottság Kémiai, Vegyipari-technológiai és Biotechnológiai Munkacsoportjának, az SZTA és szlovákiai egyetemek közös Pályázati Bizottsága (VEGA) kémiai munkacsoportjának. Flórián Károly köszönetet mondott elhunyt feleségének, amiért szakmabeliként és társként egy életen át támogatta hivatásában, és két tanárának is, akik odaadóan igazgatták az útját.

Mácza Mihály történész és helytörténész pályáját Liszka József néprajzkutató méltatta. Mácza Mihály 1970 őszétől a komáromi Duna Menti Múzeumban dolgozott, történészként, majd 1979-től a társadalomtudományi osztály vezetőjeként, 1990-től igazgató-helyettesként. Létrehozta, gyarapította a múzeum újabb kori történeti gyűjteményét, számos időszaki és állandó múzeumi kiállítást rendezett. 1979–1998 között szerkesztette a múzeum Iuxta Danubium évkönyvet. A díjazott négy évtizede foglalkozik Komárom és vidéke történelmének, művelődéstörténetének, ipar- és településtörténetének kutatásával, számos tanulmányt, ismeretterjesztő cikket publikált és érdekfeszítő előadásokat tartott, több önálló kötete jelent meg.

 A díjátadón részt vett Kiss Balázs, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének titkára, Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke, Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke, jelen voltak a régióbeli települések polgármesterei, iskolavezetői.

Végezetül a fogadáson szót kért a kassai Brutovský Mihály, aki feleségével Anikóval állandó résztvevője, ezúttal támogatója is az emlékünnepségnek. Brutovský Mihály Jedlik Ányos leszármazottjaként elmondta, Jedlik baráti köréhez tartozott Wörösmarty Mihály és Fáy András, akikkel a bor, és a találmánya a szikvíz kapcsán ismerkedtek össze. Jedlik rendkívül nagyvonalú ember volt, segített a rászorultaknak, támogatta azokat, akik bizalommal fordultak hozzá. Brutovský Mihály köszönetet mondott Szímő önkormányzatának és a Jedlik kuratóriumnak, amiért ilyen odaadóan és tisztelettel ápolják Jedlik hagyományát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!