Régió

Feszült hangulat Muzslán az iskolaigazgató-választás miatt

Muzsla | Július 31-én lejár a magyar alapiskola igazgatójának megbízatása, a tantestület zöme és az iskolatanács kiáll mellette, a polgármester új igazgatót akar.
Gulyás Zsuzsanna

2017. június 15. 18:34

Farkas Iván (MKP) polgármester azt állítja: az iskola vezetője nem felel meg a kritériumoknak. A szülők petíciót indítottak, amelyben a jelenlegi igazgató kinevezését kérik a fenntartótól. 
 
Mit mond az igazgató? 
Zalaba Zsófia öt éve vezeti az iskolát. Korábban öt évig a helyettesi posztot töltötte be. „Helyettesként volt időm és lehetőségem megtanulni mindazt, ami az iskola irányításához szükséges. Mikor 2012-ben átvettem az iskola vezetését, azt a gyermekközpontú szellemiséget próbáltam továbbvinni, ami az iskolát korábban is jellemezte” – mondta Zalaba Zsófia. A muzslai Endrődy János Alapiskolának jelenleg 150 tanulója van. A diákok közel fele (65 tanuló) beutazó. Csenkéből, Párkányból, Kisújfaluról, Esztergomból, Karváról, Ebedről és Kismuzsláról is vannak bejárók. Őket minden nap iskolabusz szállítja. „Ennek köszönhető, hogy iskolánkon nincs gyerekhiány. Az idei beiratkozás is szép eredménnyel zárult. 29 beíratott elsősünk van” – mondta az igazgató. Az elmúlt évek statisztikái azt igazolják, hogy az iskola jellege és eredményei meggyőző erővel hatnak a szülőkre. „Azt, hogy egy iskola jól vagy rosszul működik nem kizárólag a tanulmányi versenyeken elért eredmények mutatják, bár ezen a téren a városi iskolákat is gyakran magunk mögé utasítjuk. Tanulóink az idei tanévben az angol, a biológia illetve a matematikai olimpiász és a pitagorasz járási fordulóján is az élmezőnyben végeztek. A budapesti országos szorobánversenyen – egyedüliként képviselve Szlovákiát – diákjaink az ötödikek lettek. Az Ipolyi Arnold mesemondó versenyen tanulóink arany- illetve ezüstsávos minősítést kaptak” – sorolta az igazgató. A Jövő 2000 Alapítvány 2015ös felmérése alapján a község lakói a faluban leginkább az oktatási intézmények színvonalával elégedettek. 
 
Mit mond a polgármester? 
Farkas Iván, Muzsla polgármestere nem osztja ezt a véleményt. A községi televíziónak adott nyilatkozatában nemcsak az iskola vezetését, hanem az iskolát is élesen bírálja. A közel egyórás beszéd bevezetőjében elismeri, hogy megpróbálta lebeszélni a petíciót kezdeményező szülőket az aláírásgyűjtésről és arról, hogy az ezzel kapcsolatos információkat a világhálón is megosszák. Nyilatkozatában felvázolja az igazgatóválasztás körüli bonyodalmakat, és beszél arról is, hogy miért nem fogadta el az iskolatanács döntését és nevezte ki az iskola élére Zalaba Zsófiát. Érveket sorakoztat fel amellett, hogy miért nem tartja megfelelőnek az iskola működését (a végzős diákok alacsony tudásszintje, a gyenge Monitor-eredmények, a pedagógusok kommunikációja, a kevés versenyeredmény stb.), Elmondta, Zalaba Zsófia számos esetben nem tartotta be törvényes kötelezettségeit, hiányosságként róva fel például az igazgatónak, hogy a sítúra szervezéséhez nem kérte a fenntartó – vagyis az önkormányzat – jóváhagyását. Farkas Iván szerint Zalaba Zsófia nem felelt meg a törvényi kritériumoknak. Ezek között szerepelt a szlováknyelv-tudás is. Farkas Iván úgy véli, Zalaba Zsófia hiányos nyelvtudását próbálta leplezni azzal, hogy kiviharzott arról a meghallgatásról, ahol a jelöltek szlováknyelvtudását vizsgálták „Igen, kivonultam a meghallgatásról, mert megalázónak éreztem a helyzetet. Olyasmit kellett volna bizonygatnom, amit eddigi munkámmal igazoltam. Ha ez nem lenne elég, szlovák nyelvi államvizsgát igazoló papírom is van” – mondta Zalaba Zsófia. 
 
Kávé és habos torta? 
Farkas Iván beszédében megemlítette keddi iskolalátogatásait is. Ezeknek a látogatásoknak az volt a célja, hogy tájékozódjon az iskolában zajló munkáról. „Engem jobb esetben kávéval fogadtak, ellenben elődömet habos tortával várták” – jegyezte meg a polgármester. Farkas Iván azt is felrótta, hogy őt – elődjével, Drapák Károllyal ellentétben – nem hívták meg az iskola sítúráira, nem küldtek fotókat az iskolai rendezvényekről, amiket közzétehettek volna a község honlapján. „Az iskola vezetése az iskola fenntartójával szemben a tisztesség, a bizalom, az elismerés és az alázat legkisebb jelét nem mutatja ki” – fogalmazott nyilatkozatában. 
 
Mit akar az iskolatanács? 
Szórád György, az iskolatanács elnöke szerint minden jel arra utal, hogy Farkas Iván saját embert akar kinevezni az alapiskola élére. Szórád szerint Farkas Iván azzal, hogy nem nevezte ki Zalaba Zsófiát, egyéb érdekeket helyezett az iskola érdekei elé. „Farkas Iván polgármesterként egyetlen alkalommal sem jelezte az iskolatanácsnak, hogy nem tartja megfelelőnek az iskola működését. Két jelölt közül a tanács a polgármester jelenlétében nagy fölénnyel Zalaba Zsófiát választotta a pályázat nyertesének, és az ő kinevezését javasolta. A döntést a polgármester később megvétózta. A szülők ekkor – az iskola érdekeit szem előtt tartva – aláírásgyűjtésbe kezdtek azt kérve a szülőktől, a pedagógusoktól és az iskolabarátoktól, hogy aláírásukkal támogassák Zalaba Zsófia kinevezését” – tájékoztatta lapunkat Szórád. Az aláírásgyűjtés még nem fejeződött be. Kezdeményezői abban bíznak, hogy petíciójukkal sikerül meggyőzniük az önkormányzat tagjait. A kilencfős testületnek négy független és öt MKP-s képviselője van. „A törvény értelmében a polgármester második vétójához, amivel visszautasíthatja az iskolatanács döntését, 3/5-ös képviselői támogatás szükséges” – mondta Szórád. A község az igazgatói poszt betöltésére új pályázatot írt ki, amire július 7-ig lehet jelentkezni. 
 
Miért aggódnak a szülők? 
A szülők döbbenten figyelik az ügy fejleményeit. Nem értik az igazgatóválasztás körüli hercehurcát. „Kisebbik gyermekem szeptemberben kezdi az iskolát. A nagyobb is ide járt. Tetszik ez a kis közösség és az igazgató határozottsága. Az iskola eredményei is nagyon meggyőzőek” – nyilatkozta Lencse Iveta. Ciganec Andrea is elégedett az iskola és tanítás színvonalával. „Azok, akik azzal a panasszal keresték fel a polgármestert, hogy gyermekük nem állja meg helyét a középiskolában, talán elfelejtik, hogy ezért nem kizárólagosan az alapiskola okolható” – jegyezte meg. Hajdú Krisztina is ezt igazolta. „Gyermekemnek nem okozott gondot a középiskola. Biztos alapokat kapott, amire tudott támaszkodni” – mondta. A szülőket nem csak az iskola jövője aggasztja. Főleg gyermekeik miatt aggódnak. „Tartok attól, hogy ez a helyzet megmérgezi az iskola eddig nyugodt, barátságos légkörét és rossz hatással lesz az oktatás színvonalára is” – mondta Lencse Iveta. Farkas Iván nem lát okot az aggodalomra. „A változást követően csak javulhat az oktatás és nevelés színvonala” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy nem tart-e attól, hogy az elmérgesedett viszony negatív hatással lehet az oktató-nevelő munkára. 
 
 
VILLÁMINTERJÚ
Farkas Iván, Muzsla polgármestere A You Tube-ra feltöltött videóban többször utal arra, hogy a jelenlegi igazgató több mulasztást illetve hibát vétetett. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"278959","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"377","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Kapott ezzel kapcsolatban szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetést az igazgató? 
 
Az igazgató akkor váltható le az 5 éves megbízatási időszakán belül, ha bíróság által lett elítélve bűncselekmény végett. 2005–2006-ban az előző polgármester, az akkori iskolaigazgató megbízatási időszaka 4. évében váltotta le az igazgatót, Búcsi Terézt. Azt követően Búcsi Teréz sorra megnyerte a bírósági pereket. Az ügy óriási perpatvart, felháborodást okozott Muzsla községben. Ettől akartam megmenteni a község lakosságát, nem akartam a helyzetet kiélezni. Vártam, tűrtem, míg eljön az igazgatónő megbízatási idejének vége, letelik az 5 év. Ez az elszámoltatás ideje. Egyben a váltás lehetősége. Ilyen helyzetben az iskola fenntartója Muzsla község nevében, a jogszabályok szigorú betartásával cselekedtem. 
 
Nem tart attól, hogy az elmérgesedett viszony (a fenntartó és iskolavezetés között) negatívan befolyásolhatja az oktatás illetve nevelés színvonalát is? 
 
Nem. A változást követően az iskolánkban csak javulhat az oktatás és a nevelés színvonala. 
 
Megyeelnök-jelöltként nem tart attól, hogy a nagy visszhangot és erős indulatokat keltő ügy miatt szavazatokat veszíthet? 
 
Nem értem a kérdését. Hiszen az igazgatónő megbízatási időszaka lejár. Ilyenkor az iskolatanács javasol, az iskola fenntartója, Muzsla község nevében pedig a polgármester dönt, a jogszabályok értelmében. Ugyanis az egyik jelölt, az eddigi igazgatónő a pályázati felhívásban szereplő 10 feltétel közül két feltételt nem teljesített. Szakmai döntést hoztam, amit alaposan, hosszasan megindokoltam. Erre a szülők 1,5 százaléka a politikai nyomásgyakorlást választotta a döntéshozóra, hogy az számukra megfelelő döntést hozzon. Petíciót kezdeményeztek. Ami önmagában véve legitim eszköz, ám látni kell, hogy alapvetően az iskola igazgatónőjétől függő személyek írták alá. Az iskola dolgozói közvetlen beosztottai az igazgatónőnek, a szülők egy része, akik aláírták, tőle közvetett módon függnek. Elutasítás esetén ugyanis attól tartatnak, hogy a válaszlépések gyermekükön, a diákokon csapódhatnak le. Sőt, a pénteki megnyilvánulásom óta, egy-két kivételtől eltekintve, továbbiak nem írják alá a petíciót. A szervezők jogszabályellenesen a gyermekeket is bevonták az aláírásgyűjtésbe, a döntéshozóra való politikai nyomásgyakorlásba. Velük küldték haza az íveket. Ami jogszabályellenes. E két tényező végett azóta a szülők vonakodnak a petíció aláírásától, egyesek korábbi aláírásukat is kihúzták az ívekről. 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
állampolgárság

Szakértők szerint sem hoz előrelépést az állampolgársági törvény módosítása

tüdő illusztráció

Covid-19 utáni tüntetek - Segíthet az oxigén és a rehabilitáció

kihalt állatfajok

GALÉRIA: 10 állatfaj, mely az ember miatt halt ki

Varga Anikó

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Varga Anikó

Messenger

Akadozik a Messenger Szlovákiában

országos tesztelés

Újabb tesztelési körre készülnek a települések

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.